Разследваният бизнесмен Васил Божков е организирал група за извършване на

...
Разследваният бизнесмен Васил Божков е организирал група за извършване на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Божков е планирал размирици на протестите през 2020 г.

Разследваният предприемач Васил Божков е провел група за " осъществяване на подривни дейности там, където се правиха мирни протестни дейности " лятото на предходната година, заяви на брифинг шефът на профилираната прокуратура Валентина Маджарова.

Във връзка със почнало на 13.07.2020 година досъдебно произвеждане, са събрани задоволително доказателства за това, че началник на групата е лицето Васил Божков, като същият е инициирал незаконното действие за персонална полза. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на междинни телесни повреди, незаконно заличаване и увреждане на непозната благосъстоятелност, предизвикателство на палежи и държане на взривни субстанции без съответно позволение, настояват от прокуратурата.

На 14.07.2020 година, с позволение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура разгласява диалози на Васил Божков с други лица, добити от прилагани специфични разследващи средства във връзка с същия.

С цел определяне на обстоятелствата и събитията по досъдебното произвеждане, са извършени голям брой претърсвания и изземвания, открити и разпитани в качеството на очевидци са голям брой лица; изискани са по подобаващ ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед определяне на лицата, причинители на провокативните и хулигански дейности и нанесените от същите вреди на жители и непозната благосъстоятелност. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Събраните доказателства все още сочат, че ръководителят на групата - Васил Божков, е осигурявал и финансирането на незаконното действие. Към наказателна отговорност е измамен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български предприемач, на който са повдигнати и 18 други обвинявания, за началник и уредник на проведена незаконна група с присъединяване на лица - български жители.

За осъществяване на незаконния си проект, под управлението на Васил Божков, участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги на територията на площад " Атанас Буров ", София, да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите, оповестиха от прокуратурата.

В подтекста на незаконното действие, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно откритото право на всеки български жител, а точно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията - " Гражданите имат право да се събират спокойно и без оръжие на събрания и митинги ".

В хода на воденото следствие, са приложени голям брой начини, целящи определяне на обективната истина, съпричастността на съответни лица към незаконното действие, както и определяне ръководителя на групата и метода й на действие. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на жителите, бе наложена и нуждата от използване на голям брой специфични разследващи средства. В резултат от експлоатирането им са направени над 50 материални доказателствени средства. Специалните разследващи средства са прилагани по отношение на лица, за които са били налице данни за обязаност с извършващото се незаконното действие. Част от дейностите по следствието са съдействали и за предотвратяването на несъразмерна ескалация на напрежение, нанасянето на доста по-сериозни вреди за жителите и запазване устоите на държавността.

На съображение откритото досега, в качеството на обвинени са привлечени няколко лица, в това число и Васил Божков като началник и уредник на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правораздаването до способените органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвиняване по отношение на сегашното досъдебно произвеждане, след превод на материалите по делото посредством Министерство на правораздаването на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето Васил Божков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР