Разследването на катастрофата се поема от София, във Варна решават

...
Разследването на катастрофата се поема от София, във Варна решават
Коментари Харесай

Втори акумулатор е подпалил джипа-убиец в Шумен?

Разследването на злополуката се поема от София, във Варна вземат решение за още един арест на водача

Мистериозно изгорелият джип „ Волво XC60 “, с който 18-годишният Жечко Кюркчиев блъсна и умъртви 22-годишната студентка Светомира Станчева, най-вероятно се е самозапалил от втори батерия, който не е бил демонтиран. Това разкриха  хора, близки до следствието, представени от . 

Автомобилът има така наречен старт-стоп система, която се поддържа от втора батерия. Пожарникарите са извадили единствено по-мощната 12V стартерна батерия, само че не и спомагателната, която евентуално също е била дефектирала при зверската злополука на 28 септември в центъра на Шумен. Механици от сервиза на „ Волво “ в София разясниха, че този модел е оборудван с 48V поддържаща батерия, тя се намира отляво в товарната зона, а не под предния похлупак. Не е изключено пожарникарите да не са били осведомени със схемата на този модел, удостоверяват и проверяващите случая. Втората батерия работи под високо напрежение и постоянно дава недостатъци при положение на неправилна интервенция. Лекият автомобил е оставен за предпазване в склада на Министерство на вътрешните работи в Царев брод като материално доказателствено средство. Веднага след злополуката огнеборците са отстранили неговия батерия, само че не и спомагателната батерия, която е в багажника. За случая се води настрана досъдебно произвеждане. Делото ще бъде конфискувано от Националната следствена работа в София. 

Съмнения 

Шуменци обаче се съмняват, че пожарът е добре затулен тенденциозен палеж, който е изработен за да прикрие следи след злополуката. „ Възможно е в автомобила да е имало опиати, а в този момент всичко е изгоряло и няма по какъв начин да се потвърди “, разясняват консуматори на най-голямата шуменска фейсбук група „ Шумен през днешния ден “. Прави усещане и цялостното безмълвие от страна на шуменските проверяващи, които се оправдават със общоприетото „ следствена загадка “. Хората обаче са настръхнали, изключително откакто се оказа, че кръвната проба на 18-годишния провинен за случая е излязла негативна за алкохол и опиати. Преди това полевият тест е отчел съществуване на амфетамини. Жечко Кюркчиев обаче се оправдава, че часове по-рано бил на ортодонт и под анестезия, което евентуално е заблудило теста на катаджиите. „ Мога да кажа, че тези проби са толкоз чувствителни, че просто няма по какъв начин да е отчел неверно “, разяснява химичката Христина Кумбилиева. „ Изненадващо, рисково бърз резултат от лабораторията на ВМА, по какъв начин съумяха? Обикновено кръвните проби за алкохол и опиати се бавят с месеци “, недоумяват шуменци. Хората в града са уверени, че всичко е съшито с бели конци и някой заплаща, с цел да се заличават материални доказателства. Действително проучване на кръв и урина от лабораторията на ВМА във Варна не сподели съществуване на опиати.  „ Ясно е, че това синче на майка си ще бъде измъкнато, както се избавиха и други преди него “, разяснява Васил Илиев. 

Упойка

Миналия петък Жечко Кюркчиев беше освободен под домакински арест, а причина е точно бързо излязлата кръвна проба, която регистрира, че той не бил използвал опиати. Съдът одобри, че  показанията от дръг теста фактически са неправилни след анестезия от ортодонт. Пред съда беше показана и добра характерност на Кюркчиев от учебното заведение му, а самият той изиска да бъде подложен под домакински арест, с цел да може да учи и да продължи лекуването си. 

Решението провокира гневни реакции измежду жителите, а обществените мрежи безусловно прегряха от мнения. В десетки постове шуменци показват отвращение и подозрение, че в тази ситуация ще има обективен правосъден развой. Хората подозират роднинска връзка на водача, предизвикал нещастието, с едни от най-влиятелните предприемачи, притежатели на огромни предприятия в региона, измежду които и доста известна фабрика за произвеждане на бързооборотни артикули, с офиси в България, Румъния и Америка. 

Протест 

 Бащата държи фотография на щерка си на бдение на паркинга на Практикер до съдбовното кръстовище. 

Бащата държи фотография на щерка си на бдение на паркинга на Практикер до съдбовното кръстовище

Хората в Шумен непринудено се подвигнаха на митинг против стартирането на водача палач Жечко Кюркчиев. Недоволството подтикна прокуратурата в града да се задейства и прокурорът Деян Димитров внесе митинг в Окръжния съд против домашния арест на Кюркчиев. Апелативният съд във Варна ще го прегледа във вторник на 11 октомври. Тогава въззивната инстанция ще вземе решение, като магистратите могат да наложат по-тежка мярка, да потвърдят актуалната или да облекчат режима на 18-годишния възпитаник.

Заради броженията в града и подозренията в корупция от шуменската прокуратура сами излязоха с предложение следствието по случая да бъде поето от Националната следствена работа.

Майката на Кюркчиев: Никой не е застрахован в този живот

Майката на водача палач Жечко – Цветелина Кюркчиева, написа трогателен пост във Facebook и прикачи фотография на сина си и убитото момиче дружно като деца. Двете фамилии са другарски и през годините са били близки. Това удостовери и бащата на жертвата Светомира - Анатолий Станчев, който обаче прикани родителите на килъра й да следят повече децата си и да не подценяват дисциплината. „ Болката е безгранична! Ще живеем с този камък, до момента в който са отворени очите ни! Боли ни за Светка доста повече, в сравнение с за нашето дете! Синът ни е отговорен! Но синът ни не е палач! Моля, доста апелирам, не съдете! Нека съдът реши, и в случай че каже, ще го назовем по този начин! Синът ни не е посягал към опиатите в никакъв случай! Никой не е застрахован в този живот! “, написа Кюркчиева. „ Като дребен този, който лиши живота на детето ми, беше постоянно положително и възпитано дете ”, сподели бащата на Светомира и прикани за промени в законодателството за всички, които си разрешават да сядат зад кормилото под въздействието на алкохол и опиати.  
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР