Разследването Барселонагейт не приключва и на втората си година заради

...
Разследването Барселонагейт не приключва и на втората си година заради
Коментари Харесай

Гешев: Разследването "Барселонагейт" се бави заради Кипър

Разследването " Барселонагейт " не завършва и на втората си година поради правосъдните управляващи на Кипър. Това стана ясно от думите на основния прокурор Иван Гешев пред БНР през днешния ден. От Кипър прокуратурата чака отговори на правосъдна поръчка. Молбата за правна помощ до Кипър - за откриване на банкова загадка и даване на данни от локалния Търговски указател, беше пратена едвам средата на февруари. 

Делото, в което е забъркано и името на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, бе образувано от спецпрокуратурата през ноември 2020 година и след закриването й през юли бе трансферирано в Софийската градска прокуратура.

Месеци преди последните дни на спецпрокуратурата оттова престанаха да дават информация по случая. От Софийската градска прокуратура също мълчат. 

В средата на февруари спецпрокуратурата разгласи, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, само че следва формалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари. После формалният превод бе подготвен и бе оповестено, че полученото от Испания ще се проучва. За тези 219 страници се разбра незабавно откакто Министерство на вътрешните работи получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата разгласи, че е подготвена с 90% от следствието. Заключенията на испанските управляващи, изпратени на Министерство на вътрешните работи в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация " Барселонагейт " са изпрани над 5 млн. евро. " Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро ", се споделяше в документа, който прокуратурата отхвърля да приложи към делото. 

От Испания към момента се чакат отговори и по втора заповед за следствие. Двете заповеди бяха пратени едвам в края на 2021 година, година след образуването на делото. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от основните настоящи лица в абсурда и с която са свързани двата скъпи парцела в Барселона, за които се допуска, че са в скица за пране на пари.

ЦИТАТ ДО ЦИТАТА

Гешев разяснява и. Нидерландия се аргументира с неналичието на господство на закона в България. Според Гешев това няма общо с приемането ни в Шенген, тъй като България е изпълнила всички критерии и Екологичен потенциал и Европейска комисия удостоверяват това.

По думите на Гешев огромният проблем в България е, че българите се топят едни други в Европа. И тогава основният прокурор стартира с цитатите. Първо - с Паисий Хилендарски и неговото " О, неразумний юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин... " После се базира на проф. Николай Овчаров, който споделя: " Хапем се един различен като гневни кучета, а след това желаеме Нидерландия и Австрия да ни пуснат в Шенген. "

Стигна и до Любен Каревелов с " Ние своето не даваме и чуждото не щем ", с цел да подчертае, че България си е заслужила мястото в Шенген и не би трябвало да да ни третират като втора употреба страна, тъй като сме страна с господство на правото.

За край попита къде са политиците като Петко Каравелов, препращайки към репликата му " В моето родно място такива неща не стават ", казана пред задгранични публицисти и дипломати на излизане от Черната джамия, където е измъчван, до момента в който е арестуван.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР