Разследване на Mediamall.info Криминален герой“ се кани да става кмет на

...
Разследване на Mediamall.info
Криминален герой“ се кани да става кмет на
Коментари Харесай

Криминален „герой“ се кани да става кмет на Тетевен

Разследване на Mediamall.info

Криминален „ воин “ се кани да става кмет на Тетевен.Градът означи 168 години от рождението на дейния публичен деятел и огромен донор Тома Васильов и 20 години от основаване на Общинска фондация „ Тома Васильов “ – Тетевен. Тома Васильов е роден в град Тетевен през 1855 година и след Освобождението се трансформира в един от най-големите стожери на културния, публичен и политически живот в България.

Как беше разграбена фондация „ Тома Васильов “?

Тома Васильов оставя като наследство на тетевенци доста недвижими парцели и средства, наемите от които завещава да се употребяват за стипендии на даровити тетевенски деца и за облагородяване на родния му край. Съгласно наследството, ръководител на фондация „ Тома Васильов “ постоянно би трябвало да е ръководителят на Общински съвет Тетевен. Разбиранията на огромния донор са били, че точно това би трябвало да е индивидът с най-високи морални качества измежду локалната общественост.

През 2007 година за ръководител на Общинския съвет, а надлежно и на фондация „ Тома Васильов “ е определен небезизвестният в престъпните среди през 90-те години Милен Ганев Милев.

Погромът над фондацията

Милен Галев поема ръководството на институция, която би следвало да финансира даровити деца. В последна сметка фондацията е брутално ограбена и всякаква нейна активност стопира. Към днешна дата същият този „ воин “ е претендент за кмет на Тетевен.

Кой е Милен Ганев Милев?

Преди 1989 година Милен Ганев Милев е характерен представител на работническата класа. Кариерата му стартира като пазач, само че бързо се преквалифицира в сервитьор, барман в „ Балкантурист ” и магазинер в „ Булгарплод ”. След 10 ноември, той внезапно става „ предприемач “ от силовата конструкция СИК. Още в първите години на прехода Милен Калинов, както се споделя по това време нашият „ воин “, става търговец на захар. Фирмата му „ Вълна М2 ” бързо става част от контрабандните канали на сикаджии за импорт на захар, посредством които страната се ощетява с колосални суми. Гаранти му стават компании, близки до СИК и „ Мултигруп “. Наред това тегли големи заеми от съвсем всички банки. Само към Първа частна банка необслужваните му заеми през 1996 година са над 20 милиарда лв.. А персонално Младен Михалев-Маджо му дава още 3 милиона на ръка, с цел да задвижи договорката.

Изчезва с към 7 милиона $ на хора от СИК

Съдружието на Маджо с Милен Калинов Милев не продължава дълго. Без да му мигне окото, тогавашният барман продава захарта, забравяйки да се издължи на сътрудниците си – нещо нечувано за тези години, когато даже и Министерство на вътрешните работи се съобразяваше със СИК. Така тогавашната мутра, в този момент кандидат-кмет, при започване на 1997 година изчезва с към 7 милиона $ на хора от СИК и други дребни играчи в захарния бизнес.

Следва търсене освен от наказателните бригади на СИК, само че и от Интерпол поради задължения за над 40 милиарда остарели лв. към разнообразни банки.

Няколко години по-късно Милен се връща в Тетевен, само че с друга фамилия – Милев. Така за управляващите той се води различен човек и няма по какъв начин да бъде арестуван. Няма по какъв начин и да получи призовка.

Милев бързо се ориентира към политиката

На локалните избори през ноември 2007 година Милен Милев се кандидатира за кмет от „ Демократи за мощна България “ (ДСБ). През 2011 година даже е определен за кмет на Тетевен. Малко по-късно ДАНС нахлува в община Тетевен и го арестува. Милен Ганев Милев прекарва в ареста известно време, като в това време са му повдигнати няколко обвинявания – длъжностно заграбване на средства от публични поръчки, подправяне на документи.

Наказателно дело

Образувано е голямо по размер наказателно дело (33 тома досъдебно произвеждане, 18 тома правосъдно произвеждане и 207 заседания). Три години условно с пет години изпитателен период и отнемане от правото да заема държавна и общинска служба е присъдата на някогашния кмет на Тетевен Милен Милев, който още веднъж се е запътил към кметския стол, само че с „ изпрана “ биография.

Заместникът му Детелин Пърлев, упрекнат по същото дело, получи също условна присъда от 2 години с 4-годишен изпитателен период. Срещу Милев бяха повдигнати две обвинявания за длъжностни закононарушения. Признат е за отговорен, че като ръководител на Управителния съвет на общинска фондация “Тома Васильов ”, и при изискванията на продължавано закононарушение, е присвоил 72 280 лв., благосъстоятелност на фондацията – средствата, които е трябвало да отидат за стипендии на надарените тетевенски деца. И това е единствено дребна част от сумата и бюджета, която съдът и прокуратурата съумяват да потвърдят.

Сметките на общинската фондация са майсторски източени от кредитния милионер

Така сметките на общинската фондация са майсторски източени от кредитния милионер от 90-те години и фондацията на процедура престава да съществува за избран интервал, останала без никакви средства. И до ден сегашен тези суми не са възобновения от някогашния кмет Милен Ганев.

След няколко години вървене по тъгите новото управление на фондация „ Тома Васильов “ съумява да я стабилизира финансово и връща практиката за даването на стипендии на надарени деца.Милен Ганев Милев и приятелите му още веднъж желаят да окупират община ТетевенКакто в множеството случаи се случва в България, към този момент при усъвършенствана финансово обстановка и на Фондацията, и на Общината, пипалата на локалния октопод още веднъж се демонстрират.

Този път не персонално от Ганев/Милев, който според присъдата си е лишен от правото да заема държавна или социална служба и да упражнява специалност или активност, свързани с пазенето и ръководството на държавно или публично имущество. Тук е мястото да отбележим, че съгласно осведомени с практиката на ЦИК, даже да бъде определен на идните избори за кмет, Милен Ганев Милев няма по какъв начин да встъпи в служба заради тази причина. За задачата в Управителния съвет на фондацията е вкаран неговия доближен Атанас Маринов Орлинов, с цел да постави още веднъж ръце върху наследството на Тома Васильов.

 фотография: mediamall
 фотография: mediamall

Както в множеството случаи се случва в България, към този момент при усъвършенствана финансово обстановка и на Фондацията, и на Общината, пипалата на локалния октопод още веднъж се демонстрират. Този път не персонално от Ганев/Милев, който според присъдата си е лишен от правото да заема държавна или социална служба и да упражнява специалност или активност, свързани с пазенето и ръководството на държавно или публично имущество.

 фотография: mediamall

Според осведомени с практиката на ЦИК, даже да бъде определен на идните избори за кмет, Милен Ганев Милев няма по какъв начин да встъпи в служба заради тази причина. За задачата в Управителния съвет на фондацията е вкаран неговия доближен Атанас Маринов Орлинов, с цел да постави още веднъж ръце върху наследството на Тома Васильов.

Предстоящите кметски избори

Атанас Орлинов е и лидер на листата на Ганев/Милев на идните кметски избори и като подобен се е насочил точно към поста ръководител на фондация „ Тома Васильов “. Както и Милен Милев, той също води разточителен метод на живот, макар че няма нито ден трудов стаж и никакви легални приходи. Атанас Орлинов е наследник на известния рекетьор от 90-те години в Ловешко Марин Орлинов Симеонов (Марин Галатски), който е част от престъпния контингент – също съден неведнъж за побой, рекет, лихварство, опиати и измами. Брат на Атанас Орлинов (съответно – наследник на Галатски) е скандално известният някогашен футболист Орлин Орлинов – наказан за побой над манекенката Катрин Вачева. Атанас и Марин също имат преписки в полицията за домашно принуждение.

 фотография: mediamall

Самият Марин Галатски пък скандализира цялата локална общественост, като се кандидатира за кмет на най-голямото тетевенско село Галата на идните избори, макар че също като Ганев, в случай че бъде определен, също не може да встъпи в служба, поради многочислените си присъди.

Активни разработки от полицията и прокуратурата

Според източници на mediamall. info,  през последните дни и Марин Орлинов (Галатски), и синът му Атанас Орлинов са обект на дейни разработки от полицията и прокуратурата както за търговия с избирателен избор, по този начин и за лихварство, разпространяване на опиати и контрабандни артикули.Въпреки богатото им престъпно минало, Ганев/Милев и компанията му се записаха като претенденти за кметове и общински съветници на идните локални избори.

Насочили са се към към този момент нормализираните финансови бюджети на община Тетевен и на фондация „ Тома Васильов “, макар, че напускайки кметския пост Милен Ганев остави планинската община с 8 милиона отговорности и запорирани банкови сметки.

Днес в формалната биография четем, че „ до 1990 година е работил в строителството по специалността, в туризма, в търговията и в услугите. Завършил е висшето си обучение в Шуменския университет, компетентност „ Социални действия “. След това развива личен бизнес “.

Нито дума за арести, правосъдни каузи и присъди.

Източник: Mediamall.info

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР