Разследване на Дарик радио и телевизия Евронюз“ сочи, че между

...
Разследване на Дарик радио и телевизия Евронюз“ сочи, че между
Коментари Харесай

Разследване в Narod.bg: Безпрецедентна корупция в МОСВ. Кой прибира стотици милиони от „екотаксите“?

Разследване на Дарик радио и телевизия „ Евронюз “ сочи, че сред 77 и 87 млн. лева се събират всяка година от тези такси, като едвам 3 млн. лева от тях се регистрират като доход в държавното дружество ПУДООС към Министерство на околната среда и водите. Останалите над 95% влизат в касите на акционерни сдружения без държавно и общинско присъединяване, които се назовават организации по оползотворяване на излезли от приложимост МПС.

Пред постройките на КАТ в страната няма каси на държавното дружество ПУДООС, а единствено офиси на някое от частните сдружения – с лиценз, даден им от Министерство на околната среда и водите. Масово хората не са осведомени, първо – че не дължат тази такса и второ – че не заплащат тази такса на страната, тъй като даже и самите чиновници на КАТ ги насочват към гишетата на частните организации.

На опашките пред КАТ хората разясняват, че настоящата система е „ страна в страната “.

Вносителите на коли стачкуват против Наредбата с аргумента, че не би трябвало да заплащат екотакси, тъй като производителят или вносителят, от която и да е страна в Европейския съюз към този момент е платил същата.

Председателят на УС на Асоциацията на вносителите на коли Христо Христов твърди, че през годините са се опитвали неведнъж да анулират тази такса, като Асоциацията на рециклиращата промишленост е изпращала сигнал и до Европейската комисия, в който упорстват „ продуктовите такси “ да са обществени средства.

Според Христов министерството се управлява от известни предприемачи, занимаващи се със скрап, които освен съумяват да избегнат инспекциите, само че и на процедура ръководят Министерство на околната среда и водите. Според него не е инцидентен фактът, че едвам четири сдружения са получили лиценз да разпределят безусловно безотговорно стотици милиони левове. Журналистът Теодор Лазаров прецизира, че екоминистърът е този, който издава лиценза на частните компании, които събират таксите.

Но къде отиват парите?

Тези сдружения се регистрират пред екоминистерството, като показват единствено одитни отчети, изяснява пред Дарик Светлана Божкова, шеф Дирекция „ Управление на отпадъците ”.

Реклама

Именно Светлана Божкова е основно настоящо лице в схемата за прикриване на нарушавания и източване на милиони дружно с някогашния заместник-министър Николай Сиджимов и Михаил Корчев – Котарака.

В отговор до Народното събрание някогашният към този момент министър Росица Карамфилова твърди, че тези лицензионни хонорари се дефинират от самите сдружения „ според от нужните разноски за осъществяване на нормативно избраните им отговорности “.

Организациите по оползотворяване на излезли от приложимост моторни транспортни средства по закон нямат право да разпределят облага и те не го вършат, само че за сметка на това никой не знае по какъв начин тъкмо разходват получените десетки милиони.

Съгласно Наредбата за събиране на продуктовите такси държавното дружество ПУДООС е длъжно да разгласява „ на интернет страницата си информация за постъпилите средства от такси за МПС за всяко тримесечие на съответната година “.

Такова условие обаче липсва за частните организации. Тези сдруженията даже не са спазили законовото условие да разгласяват годишните си финансови доклади, прикривайки по този метод информация за милионите, които са усвоили.

Разследващите публицисти от Дарик и телевизия „ Евронюз “ са създали многократни опити да се свържат с представители на лицензираните сдружения, само че те се оказват неоткриваеми.

На ход е новият министър на околната среда и водите, който е апетитен за предопределение на банкера Цеко Минев.

Както Narod.bg към този момент разкри против корумпираните чиновници на Министерство на околната среда и водите е в ход следствие и са вероятни зрелищни арести.

Кои са сивите кардинали от бизнеса със скрап, които управляват Министерство на околната среда и водите? Очаквайте още имена и детайлности за големи „ месечни “ цени на чиновници на Министерство на околната среда и водите единствено в Narod.bg.

https://darik.bg/razsledvane-na-darik-i-euronews-na-kogo-i-za-kakvo-plastame-ekotaksite-za-mps-i-kade-otivat-parite-ni-

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР