Разследване на bTV по сигнал за стотици търгове на горски

...
Разследване на bTV по сигнал за стотици търгове на горски
Коментари Харесай

Горски игри: Разследване на bTV за предрешени търгове в дървесина


Разследване на bTV по сигнал за стотици търгове на горски стопанства с превдварително решен резултат. Според дърводобивни компании и специалисти единствено за три месеца по този начин са били продадени близо 150 хиляди кубика гора със загуба за страната от 20 милиона лв..

Анализ на 800 търга на горски стопанства за дървесина от стотици сечища на Западните Родопи демонстрира, че в доста от тях компаниите вземат участие официално, без да наддават. На търга оферта подава един единствен участник, който купува материала на цени, близки до началните.



На идващ търг на горското стопанство същите участници още веднъж не наддават и материала купува различен всред тях - с единствена оферта на началната цена. Според обществените документи на уеб страницата на Южно централно дружество това се случва на уредените със закон Търгове за локални търговци на дървесина, където право да вземат участие имат дребен брой компании.

Фирмата близка до кмета на Доспат Елин Радев е измежду преобладаващите спечелили на описаните търгове за строителна дървесина на горското в Доспат. Коментарът на шефа на горското: „ Щом има подадени документи, значи е търг. Ние пускаме процедурите, а това какво какво се схващат компаниите си е тяхна работа”, споделя той.



Коментарът на близкия до постоянната компания победител кмет на Доспат.

„ От 2016 година откогато съм станал кмет на община Доспат не се занимавам с дърводобив и дървопреработване, а се занимават фамилията ми. Допреди да стана кмет, до 2016 имам 2 дървопреработващи цеха в Допсат и Борино, имам бетонов възел, имам хотел, хранителен магазин, заведения за хранене, питейни заведения. Няма хора, които са подставени лица. Сега като кмет, моето семейство се развива добре, само че виждам, че нещата не вървят както когато аз не бях кмет, тъй като аз ръководех цялата дейност”, споделя Елин Радев.



Само в Доспат за три месеца на цени към началната, след описания тип търгове са продадени над 20 700 кубика дървен материал, сочат обществените протоколи. Подобна е картината и в прилежащи родопски общини.

Повече гледайте в bTV Репортерите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР