Разширяването винаги е било съпроводено с много емоции, с оптимизъм

...
Разширяването винаги е било съпроводено с много емоции, с оптимизъм
Коментари Харесай

Вархели: Хората от Западните Балкани подкрепят бъдещото членство в ЕС

Разширяването постоянно е било съпроводено с доста страсти, с оптимизъм и в това време с рисков скептицизъм. Преди всичко, с цел да има триумф разширението, би трябвало да има ангажираност. Това е геостратегическа инвестиция в мира, сигурността, стабилността и икономическия растеж. Както добре знаем, пътят до Европейски Съюз е дълъг и сложен и е цялостен с провокации. Но аз нямам подозрение, че Западните Балкани са напълно ангажирани с това да станат част от Европейски Съюз и по тази причина поставяме старания това да стане допустимо, съобщи еврокомисарят по разширението.

На провеждащия се през днешния ден VIII стопански Форум на гражданското общество в той сподели, че жителите от района поддържат мощно цялостната му интеграция в Европейски Съюз.

„ И освен, тъй като това е политически приоритет за политическите елити в тези страни, а тъй като е отражение на мнението на жителите от Западните Балкани, които поддържат цялостната интеграция на района в Европейски Съюз ”, акцентира еврокомисарят.

Вархели напомни, че Европейски Съюз към този момент 30 години поддържа политически, механически и финансово политическите избори на държавите-членки.

„ Сега в края на годината имаме невероятни благоприятни условия и провокации да продължим работата си и да дадем нов подтик на процеса на разширение. Срещата на върха ЕС-Западни Балкани ще се организира идната седмица, потвърждавайки уговорката ни към района. Що се отнася до Албания и Северна Македония, мога единствено да повторя думите на ръководителя на Европейската комисия Фон дер Лайен по отношение на постигането на съглашение за допустима рамка за договаряния, което ще проправи пътя за първата междуправителствена конференция в границите на словенското председателство “, сподели той.
 Преодоляването на българската обсада за РСМ е фокусът на визитата на Вархели в Скопие Преодоляването на българската обсада за РСМ е фокусът на визитата на Вархели в Скопие
Европейският комисар по разширението Оливър Вархели би трябвало да дойде през днешния ден в Скопие. Планирано е той да се срещне с премиера Зоран...

Според него, сега е от основно значение за Европа да направи най-важния геополитически избор, което значи цялостна интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз. Той изрази вяра, че идната седмица ще се чуят доста ясни послания от водачите на Европа и доста ясни акценти в тази посока, заключи Вархели.

Гаспер Довжан – държавен секретар във външното министерство на Словения, съобщи, че единствената разумна стъпка за Европейска комисия е процесът на разширение.

„ Западните Балкани са част от нашите цели и аз има вяра, че развиването, стабилността, просперитетът на този район е от стратегически интерес за Европейски Съюз. Регионът е част от Европа, заобиколен е от държави-членки и нямаме различен вид, с изключение на да продължим да продължим да ускоряваме взаимното съдействие, както и да поддържа районното съдействие, което също е значимо ”, сподели той.

Довжан акцентира, че разширението през 2014 година е донесло напредък и непоклатимост. Това е доста повече от чисто механически въпрос – той има геостратегическо значение и по тази причина е нужна упоритост и политическа воля за действителен прогрес и от двете страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР