Разширението на сградата на театър Сфумато е с готов проект

...
Разширението на сградата на театър Сфумато е с готов проект
Коментари Харесай

Проектът за нова зала на "Сфумато" среща отпор от живеещите в квартала

Разширението на постройката на спектакъл " Сфумато " е с подготвен план и по процедура се организира второ, последно, публично разискване с живеещите в прилежащите кооперации във вторник вечерта.

Режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, създатели на " Сфумато ", актьорите Малин Кръстев и Татяна Лолова и театралът Рашко Младенов дружно с проектанта на разширението, наречено пристройка, арх. Миряна Йорданова, трябваше да убедят съседите, че с новата зала ще се гордее цяла България.

" Такава съвременна зала и сцена няма у нас. Всички настоящи са строени преди повече от 50 години ", разгласи Иван Добчев. Новата сцена е с 9 сегмента, които могат да се движат отвесно. Техническото съоръжение ще е от най-ново потомство, добави Маргарита Младенова.

" От 3-годишна бленувам за този план! Строят се банки, молове, бензиностанции, само че в този момент ще има нов спектакъл! Искам повече деца да израснат с спектакъл ", стартира словото си Татяна Лолова, само че незабавно беше прекратена от негодуващи гласове на " съседите ": " Вие къде живеете? Защо не се построи там, като толкоз доста желаете? "
Лолова онемя и си седна на мястото.

Проектантът арх. Миряна Йорданова очерта параметрите на бъдещата постройка – тя ще е върху парцел, обществена държавна благосъстоятелност с повърхност от 4.6 дка. В него сегашната постройка на " Сфумато " е 750 кв.м и разширението е още 1700 м. Старата зала със 120 места, (която е построена в постройката на някогашната социална баня " Подуяне " ), остава, а ще се построи пристройка(към задната част на сегашната сграда и във височина) с нова зала за 225-250 места. Ще има и 11 гримьорни. В момента актьорите се гримират за зрелище в тоалетните, " опитваме се да използван европейски стандарти ", акцентира арх. Йорданова и добави, че " Сфумато " ще се утвърди като интернационален център за театрално нововъведение.

Живеещ наоколо запита: " С тези нови 250 места в театъра ще дойдат десетки коли и ние тогава къде ще паркираме? " В този миг Рашко Младенов възмутено извика: " Тук са пристигнали за публично разискване хора, единствено тъй като няма къде да си паркират колите! " Млада жена не се трогна от забележката, а отвърна:
" Обичам театъра, само че тук виждам план за 6-етажен мол. Става дума за измама – не мога да схвана за какво трябват 7000 кв. м за спектакъл, а мястото е парк! Да стане 2000-3000 кв. м – да ", продължиха да нападат живеещите в близост. Проектантът подсети, че застроената повърхност ще е общо 2500 кв.м, което е много по-малко от позволеното за този парцел.

Ожесточението сред театрали и живеещи в близост принуди представителите на Столична община да се включат в разногласието. Макар Министерството на културата да е възложител на плана, общината ще даде позволение за градеж и по тази причина планът първо би трябвало да бъде утвърден от нея. Лорита Радева, ръководител на общинската комисия за околна среда, разгласи, че визата за планиране би трябвало да се одобри от нейната комисия, защото се планува изсичане на дървета от парка. Тя подсети, че Столичният общински съвет към този момент е дал зелена светлина за разширението на театъра, само че планът би трябвало да се съобрази с екологичните условия.

Млада жена, живееща на близката ул. " Силистра ", изясни терзанието си, че новият строеж ще е висок 17 м и безусловно " като китайска стена " ще затисне дребната уличка, а и гледката към парка.

Проектът планува от ул. " Силистра " проход през театъра към парка. " Търсили сме оптимално приобщаване на всички хора към постройката. В нея ще има и сценичен център за деца ", сподели проектантът.

" Казвате, че ви е било тясно, само че и в този момент имате ресторант в театъра, който умирисва квартала ", бе идващият мотив на живеещите в близост.

Оказа се, че в новия, по-широк вид на " Сфумато " не се планува ресторант и това е било ясно и на предходното разискване през април. " Обсъждането не е единствено слагане на въпроси, а би трябвало да се чуят и причините на подкрепящите плана - над 300 театрали, поети, шефове на интернационалните конгреси. Това е част от разискването и не съм съгласна то да няма значение ", опита се да върне разногласието в културната сфера Маргарита Младенова.

" Това не е нова постройка, а концепция от 10 години. В началото с доста труд и помощ от 40 театъра, наши и непознати, първо банята стана спектакъл със 120 места. Но нямаме склад за декорите, нямаме гримьорни. В новия план също няма никакъв разкош, а и остарялата зала остава като камерна. Всъщност това ще е едно помещение с няколко зали ", изясни Маргарита Младенова с готовност да върне публичното разискване към значимостта на новия план.

От другия лагер се изправи проектант, който разгласи, че планът е от 2015 година, а от този момент се е трансформирала наредбата за планиране на здания за просвета и обучение и той към този момент не дава отговор на новите условия. " Как може за 250 души да има единствено 4 тоалетни ", запита живеещият наоколо проектант.

Амелия Гешева, зам.министър на културата отговори, че планът е бил направен съгласно всички критерии на оперативните стратегии на Европейски Съюз, тъй като се чака финансиране от там. Той ще коства 13 млн. лв., като 2.6 млн. лева са съфинансиране от националния бюджет.

Малина Едрева, която управлява общинската комисия по просвета и обучение, предложи проектантите да изготвят по-добра визуализация на плана си, с цел да могат хората по-лесно да схванат всичко и да отпаднат страховете. " Не мога да допускам, че за културен институт се постанова да водим борба! ", не скри объркването си тя и настоя да се провежда ново публично разискване с жителите, въпреки по процедура това да бе последно.

Ако концепцията й не се схване от враждуващите страни, процедурата е планът за преустрояване и реорганизация на спектакъл " Сфумато " да се внесе в Направление " Архитектура и градоустройство " на Столична община. Там основният проектант на София Здравко Здравков би трябвало да реши дали в действителност " гърбът " на новата пристройка на театъра, който гледа към ул. " Силистра ", ще основава проблеми на живеещите там, въпреки да е спазено отстоянието от 17 м, както е по норматив. След това планът би трябвало да се гласоподава в Столичния общински съвет, както и на уголемен съвет на възложителя - Министерство на културата. Едва по-късно при утвърждение ще се извърви процедурата по разрешаване на строителството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР