Разрешаването на казуса с преместваемите обекти в Златни пясъци е

...
Разрешаването на казуса с преместваемите обекти в Златни пясъци е
Коментари Харесай

ДНСК с позиция по казуса с преместваемите обекти в Златни пясъци

Разрешаването на проблема с преместваемите обекти в Златни пясъци е в компетентността на основния проектант на община Варна.

Това декларират в своя позиция от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) по отношение на изказванията на кмета Иван Протних за осъществени през 2020 и 2021 година инспекции от контролните органи на общината на територията на курортния и установени над 300 противозаконни обекта (бараки, павилиони и сергии, поставяни без координиране с основния проектант на общината и би следвало да бъдат съборени.)

Публикуваме текста без редакторска интервенция:

На 19.02.2021г. Върховна административна прокуратура /ВАП/ разпореди инспекция за определяне съществуването на преместваеми обекти , сложени в нарушаване на закона и подлежащи на унищожаване на територията на националните курорти, избрани с решение на Министерски съвет за селищни формирания с национално значение и за територията на морските плажове. От РДНСК - Варна са осъществени над 300 инспекции на територията на курортен комплекс „ Златни пясъци “, гр. Варна.

Установено е съществуване на 50 преместваеми обекта, сложени според утвърдена скица и издадено позволение за слагане от основния проектант на община Варна. Издадени са 28 заповеди за унищожаване на преместваеми обекти , които са без утвърдена скица и издадено позволение за слагане.

Към момента на инспекцията бе открито също, че 233 бр. преместваеми обекти с изтекли позволения за слагане . Същите имат схеми, утвърдени на 02.06.2020 година и 26.06.2021 година, от Министъра на туризма - по местонахождение, повърхност и предопределение. Същите са с изтекли позволения за слагане, които се издават от основния проектант на общината . В тази връзка от „ Златни пясъци “ АД е изтънчено да показа данни за подхванати дейности по премахване на позволените нарушавания.

На 19.08.2021г. е постъпил отговор от „ Златни пясъци “ АД, видно от който, още през 2020 година от сдружението са подадени заявки до Община Варна на 17.06.2020 година и на 03.07.2020 година и наново през юни 2021 година, само че от страна на общинската администрация не е последвало издаване на позволения за слагане . Въпреки че са налице утвърдени схеми от способния орган по Закона за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ - министъра на туризма.

Със свое писмо от 24.06.2021 година зам.-кмета на община Варна е дал отговор, че декларираната административна услуга за издаване на позволение за слагане не може да бъде осъществена, защото схемите не са утвърдени от основния проектант на общината . Поставеното изискване за одобрение на схемите от основния проектант на общината е в несъгласие с наредбите на ЗУЧК, защото схемите към този момент са утвърдени от способния орган по закон - министъра на туризма, според наредбата на чл.13, ал.3 от ЗУЧК.

При следващи инспекции от РДНСК - Варна е открито, че в Административен съд - Варна са формирани две правосъдни каузи с предмет тъжби от „ Златни пясъци “ АД, „ Паркстрой-Златни Пясъци “ ООД и „ Голдън турс “ ЕООД, против следващи отводи на основния проектант на Община Варна да издаде позволение за слагане на преместваеми обекти по чл.13, ал.3 от ЗУЧК. Предвид това, административните дейности по унищожаване на преместваеми обекти от страна на РДНСК Варна са спрени до произнасянето на способния съд.

С решение от 21.07.2022 година Административен съд - Варна , доказано с решение на Върховния административен съд от 09.03.2023 година е анулиран отхвърли на основния проектант на община Варна да издаде позволение за слагане на преместваеми обекти , ситуирани в к.к. „ Златни пясъци “, община Варна, като преписката е върната на основния проектант на община Варна, за изговаряне по подаденото от „ Златни пясъци “ АД, „ Паркстрой - Златни Пясъци “ ООД и „ Голдън турс “ ЕООД искане. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно и влиза в действие от деня на постановяването му - 09.03.2023 година

По втора тъжба е постановено решение от 01.08.2022 година на Административен съд - Варна, доказано с решение от 14.03.2023 година на Върховния административен съд /ВАС/ също е анулиран отвод на основния проектант на община Варна да издаде позволение за слагане на преместваеми обекти, ситуирани в к.к. „ Златни пясъци “, община. И това решението на Върховен административен съд е дефинитивно и влиза в действие от деня на постановяването му - 14.03.2023г.

Според наредбата на чл.13, ал.8 от ЗУЧК, основният проектант на община Варна следва да позволи или да откаже издаването на разрешенията за слагане на преместваеми обекти в 30-дневен период от връщането на преписката за изговаряне .

РДНСК Варна ще предприеме следващи законосъобразни дейности след приключване на този период, според от произнасянето на основния проектант на община Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР