Разработен от Имперския колеж в Лондон и Изследователския институт Empa,

...
Разработен от Имперския колеж в Лондон и Изследователския институт Empa,
Коментари Харесай

Запознайте се с FireDrone: той може да влиза в горящи сгради и да спасява човешки животи

Разработен от Имперския лицей в Лондон и Изследователския институт Empa, дронът може да издържи на температура от 200ºC в продължение на най-малко 10 минути

Емил Василев преди 6 минути 8 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:56 | 26.06.2023

Най-бързият реактивен аероплан в света „ Overture “ е крачка по-близо до действителността

ТелефониСветослав Димитров - 14:10 | 27.06.2023

Ето кои 10 модела смарт телефони Xiaomi няма да получават повече актуализации

IT НовиниДаниел Десподов - 15:53 | 26.06.2023

Учените са разчувствани от идващата този четвъртък огромна гравитационна вълна

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Екип от откриватели от Имперския лицей в Лондон и Изследователския институт Empa работи по основаването на пожароустойчив дрон.

Проектиран да оцелява дълготрайно време в вилнеещи пожари, новият дрон може да предложи жизненоважни разследващи услуги за пожарникарите. Наречен FireDrone, понастоящем пробният дрон устоя на температури до 200 °C в продължение на най-малко 10 минути.

FireDrone може да издържи на температури до 200ºC

При пожари в къщи, чиято температура нормално надвишава 1000°C даже този дрон няма да издържи доста дълго, само че той би оживял доста по-дълго от елементарните дронове.

FireDrone е резистентен на топлота с помощта на изолационен пласт от аерогел към електрониката си. Това му обезпечава отлична, въпреки и къса отбрана на жизненоважните му съставни елементи. Този профилиран гел е създаден за особено за FireDrone и е формиран най-вече от полиамидна пластмаса, силициев диоксид и стъклени нишки, като сред тях са разпръснати въздушни джобове. Стъклените нишки обезпечават структурна поддръжка, а външният алуминиев пласт дейно отклонява топлината от дрона.

FireDrone е оборудван с батерия, контролер за полета, видеопредавател, радиоапарат и разнообразни датчици като оптична камера, инфрачервена камера и датчик за CO2. Предназначението му е да дава данни в действително време на спасителите при нахлуване в горяща постройка. Данните включват местоположението на източниците на пожар, рисковите зони, които би трябвало да се заобикалят, и хората в пространствата. Освен това датчикът за CO2 основава охлаждащ резултат в дрона, защото газът се изпарява.

Дронът може да се употребява и за битка с горските пожари

FireDrone към този момент е минал сполучливи тествания в център за образование на пожарникари, а в бъдеще са планувани спомагателни тествания. Когато стане наличен за комерсиална приложимост, дронът би могъл да се употребява за оценка на горски пожари или за проучване на извънредно студена среда, с помощта на изолационния си аерогел.

„ Използването на безпилотни летателни апарати постоянно се лимитира от фактори на околната среда като температурата. Ние демонстрираме метод за превъзмогване на този проблем и сме уверени, че нашите открития ще спомогнат за разгръщането на бъдещата мощност на безпилотните летателни апарати в рискови среди. “

каза Мирко Ковач, началник на Лабораторията по роботика за стабилно развиване на Empa и на Лабораторията по въздушна роботика към Имперския лицей в Лондон

Можете да разгледате цялото изследване за FireDrone в списание Advanced Intelligent Systems.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР