Разработчик демонстрира възможностите на UEFI. Той се присъедини към IRC

...
Разработчик демонстрира възможностите на UEFI. Той се присъедини към IRC
Коментари Харесай

Наистина оригинално: в UEFI на дънна платка вградиха месинджър, който няма нужда от операционна система

Разработчик показва опциите на UEFI. Той се причисли към IRC канала за разработка на UEFI и разгласява няколко известия.

Филип Тенен е основал графичен IRC клиент, работещ в UEFI, и го е нарекъл UEFIRC. Той е написан на езика за програмиране Rust, употребява набор от принадлежности за графичен потребителски интерфейс и TrueType шрифтове. Казано по-просто, запалянкото е вградил месинджър във фърмуера на дънната платка, съхраняван в ROM паметта на компютъра. Всеки може да се свърже с IRC сървър, да чати и да чете известия, без да напуща UEFI.

Първоначално планът е бил умислен като смешка, само че приятелката на Тенън не я оценила. След това самият разработчик се съгласил, че тук няма доста смешно, макар че въпреки всичко финализирал плана си. Някои буутлоудъри разрешават стартирането на операционната система по мрежата, вместо от локално устройство. А тази функционалност допуска, че UEFI разполага с нужните драйвери за мрежовите карти с реализация на TCP. Както и даване на API за непосредствено потребление на мрежата на всички приложения, работещи в средата преди зареждане. По този метод въобще не се нуждаете от операционна система, с цел да стартирате месинджъра и той да си работи. Разработчикът даже е използвал поддръжката на мишка, употребявайки Simple Pointer Protocol, само че без колелцето за приплъзване. Налага се скролването да се реализира от клавиатурата.

В резултат на това Филип Тенен сътвори специфична версия на фърмуера UEFI с всички нужни драйвери и протоколи. Кодът е оповестен в интернет в свободен тип.

По тази логичност в UEFI могат да бъдат интегрирани доста неща.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР