Разпространението на слухове и дезинформации преди президентските избори в САЩ

...
Разпространението на слухове и дезинформации преди президентските избори в САЩ
Коментари Харесай

Фалшивите новини: Традиционните медии контраатакуват

Разпространението на клюки и дезинформации преди президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година и референдума за Брекзит в Обединеното кралство прозвучаха като сигнал за паника за обичайните медии. Наложително е да възстановят доверието в себе си и да се наредят на първа линия в битката против " подправените вести ".

Големите медии, постоянно в партньорство с софтуерните колоси и обществените мрежи, се впуснаха в инспекция на информациите - така наречен " инспекция на обстоятелствата " (fact-checking) и акцентират желанието си да предизвикват публицистика, учредена на обстоятелствата.

Но напъните им се усложняват от политическата приложимост на израза " фалшив нюз " (фалшиви новини), изключително от американския президент Доналд Тръмп, който постоянно бърза да дефинира по този начин медиите, които не са благосклонни към него.

Пазители на истината

Неверните информации са толкоз остарели, колкото и самата публицистика. Но скоростта на разпространяване на съмнителна информация в интернет и обществените мрежи промени в дълбочина ролята, която обичайните медии играят като защитна стена против лъжата.

Неотдавнашен образец в Индия е изключително изумителен. През юни в щата Гуджарат стотици хора участваха в набези и линчуване, уверени в съществуването на мрежа от трафиканти на деца. Тези отмъщения се кореняха в клюки, популяризирани посредством приложението WhatsUpp.

Социалните мрежи " направиха нещата още по-лоши ", споделя Джон Хъксфорд, учител по публицистика в университета на Илинойс. Те разрешават " елементарно заобикаляне на отбраната, която обичайна публицистика съставлява, и вършат по този начин, че всеки, без значение кой, може да разгласява каквото си изиска, било то пристрастно, неопределено или измислено ", прибавя той.

" Ролята на публицистите в определянето на това кое е информация и кое - не, естествено постоянно е била спорна. Но през днешния ден можем ясно да забележим негативните последствия от упадъка на тази функционалност ", предизвестява той.

Големите играчи в интернет, след в началото отвращение да се дефинират като " медии ", скоро осъзнаха по какъв начин стоят нещата. Те от ден на ден се стремят да сортират информацията, което им оказва помощ да пускат информация, базирайки се на " достоверни " източници, нормално обичайни медии.

" Искат или не, софтуерните компании, измежду които " Епъл ", " Google ", " Снапчат ", " Туитър " и на първо място " Facebook ", поеха по-голямата част от функционалностите на медиите, трансформирайки се в основни играчи в медийната екосистема ", означи през март 2018 година отчет на Центъра " Тау " за цифрова публицистика в Колумбийския университет.

Фалшивите вести са бързи като мълния

Няколко проучвания демонстрираха, че подправените вести - постоянно по-сензационни от точната информация - се популяризират по-бързо онлайн, защото обществените мрежи имат привилегията на " виртуалността ".

" Невярната политическа информация се популяризира по-широко и в по-голяма дълбочина, доближава до по-голяма публика и е по-популярна от всяка друга категория погрешни информации ", се споделя в проучване на Масачузетския софтуерен институт.

Изследвайки 126 000 слуха, споделени от 3 милиона консуматори на обществените мрежи, откривателите откриха, че истината се нуждае от 6 пъти повече време от погрешната информация, с цел да доближи до 1500 души.

Учените от института " Оксфорд " показват, че в голям брой интернет платформи информациите са " сложени в подчиненост от комплицирани логаритми, програмирани, с цел да филтрират и да доставят наличие по метод, който оптимално да ангажира потребителите ", което ще рече да ги подтиква да разясняват и да споделят.

Популярността на обещано наличие не е обвързвана с неговата акуратност, настояват изследоватeлите от Оксфорд.

Ето за какво ролята на обичайните медии е от решаващо значение. Точно по тази причина е " толкоз рисково и нездравословно, че Тръмп погрешно дефинира обичайните медии като подправени вести ", счита Джон Хъксфорд.

Все отново има позитивни признаци като нарастване на абонаментите за електронните издания на вестници като " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост ". Но доста уважавани медии, които са по-малки, имат компликации да се приспособят към новия модел.

Нови рискове за публицистите?

Журналистите са изправени пред нови опасности в тази среда, подложени на критика от политиците, защото се пробват да отстранят неистината.

В Бразилия две организации, профилирани в " инспекцията на обстоятелствата " - Лупа и Аос Фатос, които откриха партньорство с Facebook, са заплашвани и упрекнати в политическа пристрастност.

Филипинското държавно управление лиши лиценза на уеб страницата Rappler, който поддържа напъните за засвидетелствуване на верността на информациите, утвърдени от президента Родриго Дутерте.

В Съединени американски щати медиите се радват на твърда поддръжка по конституция. Но някои публицисти считат, че офанзивите на Тръмп оказват въздействие върху метода, по който аудиторията ги възприема.

Каква е цената на инспекцията на обстоятелствата?

В тази конюнктура цената на " инспекцията на обстоятелствата " нараства. Има не по-малко от 149 начинания от този жанр в 53 страни, съгласно " Репортерската лаборатория " на университета Дюк.

Facebook е открил партньорство с 25 медии, измежду които и Агенция Франс Прес, в 14 страни, с цел да се ограничи потокът от подправени вести.

Но изследванията демонстрират, че за " инспекцията на обстоятелствата " има граници. И че някои ще не престават да имат вяра на погрешни информации, каквито и старания да се вършат за инспекция на обстоятелствата.

В края на 2016 година въоръжен мъж беше убит в пицария във Вашингтон, тъй като повярвал на клюки, че има мрежа от трафиканти на деца, измежду които била и Хилари Клинтън. Петдесет и един % от гласоподавателите републиканци в Съединени американски щати не престават да мислят, че Барак Обама е роден в Кения, което, по конституция, би му попречило да е президент.

Изследване сподели, че две трети от възрастните американци се оплакват от объркването, създавано от манипулирани информации. Но 23 % от тях признават, че към този момент са споделили подправена информация, като половината са го създали умишлено.

Роб Ливър,Франс прес

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР