Разпространението на новия коронавирус променя не само транспортните потоци и

...
Разпространението на новия коронавирус променя не само транспортните потоци и
Коментари Харесай

Без целувки и ръкостискане: Как коронавирусът променя навици и културни обичаи

Разпространението на новия ковид трансформира освен транспортните потоци и котировките на тържищата, само че и вековни привички и традиции. В европейските страни се отхвърлят от здрависване при срещи и сбогувания, в Япония под опасност се оказа античната традиция хората да се любуват на цъфтежа на вишните, а Саудитска Арабия вкарва ограничавания за искащите да посетят свещените за мюсюлманите места.

Забранени целувки

Първата страна, където управляващите предложиха отвод от приветствени целувки, стана Грузия. Такава рекомендация още предходната седмица насочи шефът на националния център за надзор над болесттите и публичното здраве Амиран Гамкрелидзе . Според него грузинците би трябвало да образуват у себе си нова просвета - " че не е наложително да се целуваш, изключително в интервал, когато бушуват респираторни инфекции ", и то освен поради ковид.

В сряда управляващите в Италия, която стана най-голямото огнище в Европа на коронавирусна зараза, оповестиха поредност от правила за държание в изискванията на епидемията. Както означи вестник " Кориере каузи сера ", по този начин с държавно разпореждане на италианците се предписва да се въздържат при срещи от ръкостискания, обятия и целувки, а също по този начин да съблюдават на публични места отдалеченост от най-малко 1 метър.

Отказ от ръкостисканията

В прилежаща Франция за публични забрани към този момент не става дума, само че хората сами заобикалят да си стискат ръце. Кандидатката за кмет на Париж Анес Бюзен, която до наскоро оглавяваше френското здравно министерство, допусна, че в най-близко време всички французи ще възприемат навика да се здрависват посредством лакти, ходила или просто единствено с усмивки.

Един от първите, който по профилактични съображения се отхвърли от ръкостискания, стана президентът на републиката Еманюел Макрон. Така той последва образеца на немския вътрешен министър Хорст Зеехофер , който в понеделник не стисна ръката на канцлерката Ангела Меркел . Тя се отнесе с схващане към позицията на Зеехофер: усмихна се, сподели на министъра длан и седна наоколо. По-късно Меркел дефинира решението на своя вътрешен министър като вярно.
 
German Chancellor Angela Merkel was refused a handshake by another German politician on Monday.

Are you changing how you greet people amid the coronavirus outbreak?
— CNN International (@cnni)

Възможна опция на обичайното здрависване демонстрираха във Виена съветският министър на енергетиката Александър Новак и генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Преди началото на съвещанието на министерския мониторингов комитет ОПЕК+ те на смешка си размениха привет с ходила. Наистина, по-късно в кабинета на генералния секретар, Новак и Баркиндо въпреки всичко избраха по-обичайния привет.

Британският министър председател Борис Джонсън съобщи, че не счита да се отхвърля от ръкостисканията. " Разбира се, всеки може самичък да взема решение за себе си, само че по-важно е всички да си мият ръцете ", означи той, като представяше държавната тактика за предотвратяване от зараза от ковид в страната.
 
BBC News - information: How to stay safe
— Nially Cunniffe (@nially_face)

Британската кралица Елизабет Втора на обичайната гала за награждаване на жители в Бъкингамския замък за първи път от доста години се появи с ръкавици. От канцеларията й не прецизираха дали това е обвързвано с разпространяването на новия вирус в Обединеното кралство.

Засега не е известно дали президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, прочут с необичайния си метод на здрависване , има намерение ли да промени своите привички.

Традиции в заплаха

Заради ковид управляващите в Саудитска Арабия краткотрайно прекратиха поклонението " умра ", известно като " дребен хадж " , което за разлика от огромния хадж не е обвързвано с тъкмо несъмнено време в годината. Ограничението се отнася за визити на Джамията на Пророка в Медина , където е заровен пророкът Мохамед. Освен това се лимитира влизането в страната по туристически визи на жители от страните, където са регистрирани най-вече случаи на заразяване с новия вирус.

На жителите на Таджикистан бе предложено да се въздържат от визити в джамии по време на всеобщи молебствия , в това число на петъчната. Изключение се прави единствено за траурна молитва по време на заравяне.

Под опасност може да се окаже и свещеният за жителите на Япония обред " хаками " - любуването на цъфтящите вишни. Властите в Токио към този момент приканиха жителите да се откажат от обичайните пикници на фона на цъфтящите дървета. Засега още не става дума за публични нареждания, само че по-рано управляващите към този момент не разрешиха да се организират всеобщи мероприятия в закрити пространства.

В Италия, която е известна с особеното си отношение към футбола, управляващите разпоредиха всички мачове от националния шампионат , както и всевъзможни други спортни прояви, в продължение на 1 месец да се организират при закрити врата , т. е. без аудитория. Това се отнася и за двете срещи реванш от полуфиналите за Купата на Италия: " Ювентус " - " Милан " и " Наполи " - " Интер ".

Търговски ограничавания

Стараейки се да не позволен суматоха, управляващите в редица страни успокояват, както могат, жителите си, само че последните не постоянно се вслушват в доводите на разсъдъка. В Япония, Южна Корея, Франция, Италия най-впечатлителните жители интензивно се запасяват с варива, макарони, консерви, питейна вода и тоалетна хартия. Рафтовете в магазините по този начин бързо се изпразват, че комерсиалните вериги не съумяват бързо да докарат нова стока.

В Австралия поради спекулативно търсене на тоалетна хартия се наложи да бъде въведено ограничаване: не повече от четири опаковки на един покупател, в това число и при онлайн покупки. Ограничена е и продажбата на дезинфекциращи гелове - не повече от два флакона на покупател.

Сред стоките с нараснало търсене се оказаха и средствата за самостоятелна отбрана, като марлени превръзки и маски. В редица страни се наложи управляващите да прибягнат до ограничения за административно контролиране. Например, съветското държавно управление, на фона на разпространяването на ковид, забрани от 2 март до 1 юни 2020 година износа от Русия на някои типове медицински произведения и съоръжение, в това число маски, защитни халати, противовирусни средства. Няма обаче никакви ограничавания върху продажбата на тези продукти вътре в страната.

Износът на маски и респиратори бе неразрешен за известно време и от управляващите в Германия и Чехия . А във Франция оповестиха, че ще контролират по административен път цените на самостоятелните защитни средства и антисептици. Това се наложи, тъй като на фона на гърмежа на ковид доста аптечни вериги внезапно покачиха цените на стоките с трескаво търсене.

В Тайланд, където ограниченията за битка със спекулантите и производителите на некачествена продукция към този момент не дават резултат, управляващите предложиха на жителите да не разчитат единствено на комерсиалните вериги, а сами да стартират да си вършат маски от марля у дома.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР