Разпоредбите на наредбата и на вътрешните правила са стриктно спазени.Това

Разпоредбите на наредбата и на вътрешните правила са стриктно спазени.Това ...

Цачева с подробности за скандала с бонусите в Агенцията по вписванията.


Разпоредбите на наредбата и на вътрешните правила са стриктно спазени.

Това заяви в Министерство на правосъдието по време на извънреден брифинг министър Цецка Цачева. Думите ѝ са по повод казуса с Агенцията по вписванията и раздадените бонуси в институцията, предаде репортер на Novini.bg.

По думите ѝ съгласно правилата изпълнителният директор трябва да даде оценка на служителите, без обаче да определя по какъвто и да е начин определените суми. Според нея когато е имало икономии, са се раздавали бонуси.

„Това е изключително правомощие на изпълнителния директор. Още рано тази сутрин аз съм разпоредила извършването на проверка, която да ми даде отговор на въпроса спазена ли е наредбата“, коментира правосъдният министър.

Тя изрази вярата си, че няма нарушения, но ако такива бъдат констатирани, Цачева ще бъде безкомпромисна. Тя оцени изпълнителния директор на Агенцията по вписванията с единица, което показва много добри резултати.

„При нас не пристигат конкретно разбивки за възнаграждения и капиталови разходи. Министерството на правосъдието и към момента не разполага нито с конкретните имена на служителите, нито с размера на възнагражденията, които са получени“, смята още министърът.

От своя страна изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева обясни, че за юли,август и септември бонусите са разпределени по реда.

„Конкретният размер на тези възнаграждения зависи от икономиите за съответното тримесечие“, смята шефът на агенцията, като допълни, че парите идват главно от болнични.

От думите ѝ става ясно, че такива бонуси могат да бъдат раздадени 4 пъти годишни. А 635 служители са получили 599 000 лева. На този фон средномесечният фонд "Работна заплата" е в размер на 813 034 лв.

„Служителите имат служебна ангажираност към поддържането на регистрите“, посочи Козарева, като допълни, че има хора, които са получили бонуси и такива, които не са.

„Бонусите не се определят като твърда сума. Те са функция от няколко компонента. Няма максимум и минимум. Ако няма икономии, няма да има никакви бонуси“, обясни тя.

Няма хора в агенцията, които да са получили 20 000 лева бонус. Най-високият е над 3000 лева, а най-ниският е 700 лева. Отговорните за срива в Търговския регистър не са получили пари, но други служители, които са работили извънредно, са били наградени за труда си.

Източник: novini.bg