Разполагаме с ваксини, а с навременни мерки, бихме могли да

...
Разполагаме с ваксини, а с навременни мерки, бихме могли да
Коментари Харесай

Д-р Валери Цеков: Октомври е най-доброто време за ваксинация

Разполагаме с ваксини, а с навременни ограничения, бихме могли да избегнем сериозна грипна вълна. Тези защитни ограничения би трябвало да бъдат на вниманието на хората, които имат хронични проблеми и са в рискова група. Четири валентните ваксини са към този момент налични и хората могат да се възползват от тях. Октомври месец е най-хубавото време за имунизация, с цел да може организмът да построи имунитет през зимните месеци.

Това съобщи доктор Валери Цеков - ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина, по време на конференция на във връзка Европейския ден за битка с грипа, съобщи кореспондент на БГНЕС.
доктор Валери Цеков
Събитието е под надпис „ Имунизации за по-дълъг живот “ и подчертава върху ролята на имунизациите освен за предотвратяване от грип и остри респираторни болести през есенно-зимния сезон, само че и във връзка с въздействието им върху други аспекти, свързани с положителното здраве.

Световната здравна организация (СЗО) също се причислява към самодейността.

„ В страни като Украйна тези ваксини са възпряни и всички, които напущат страната имат потребност от тяхното използване. Хората над 60 години, бременните дами, хората с хронични болести и децата са най-рисковите групи и ще бъде само в тяхна изгода да се подложат на имунизация, която да ги защищити през грипните интервали ”, показват специалистите на СЗО.
Здравните управляващи сигнализираха, че тази есен може да се чака завръщане на сезонния грип с по-широка циркулация и по-тежко протичане от елементарното
Поради облекчение на рестриктивните мерки против COVID-19 и обстоятелството, че през последните две години хората не са се срещали всеобщо с грипния вирус, е налице мощен спад в естествения популационен имунитет на популацията против сезонния грип. Това може да докара до още по-голяма непредсказуемост във връзка с време и мащаб на циркулацията на грипните вируси.

Държавният основен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев посочи, че на 90% към този момент са обезпечени имунизациите за хората над 60-годишна възраст.
доцент Ангел Кунчев
„ В момента сме обезпокоени заради данните от Южното полукълбо, Австралия и Нова Зеландия, които се сблъскаха с най-тежката си зараза и напълно допустимо е това да се случи и в Северното полукълбо. Успокоени сме, че Националната стратегия при профилактика на разпространяването на грипа при над 60-годишните е към този момент в ход ”, съобщи още доктор Кунчев.

Проф. доктор Нели Корсун - завеждащ лабораторията " ГРИП И ОРЗ " в НЦЗПБ, изясни, че 8 респираторни вируса циркулират нормално и те са в края на годината. „ Грипните вируси нормално циркулират през декември месец, само че може да е и по-рано, да вземем за пример през ноември, по тази причина и октомври месец е най-хубавият интервал за имунизация, с цел да може организмът да придобие имунитет ”.

Зам.- ръководителят на УС на Български лекарски съюз доктор Николай Брънзалов разгласи, че към 8 400 пациенти са били приети в болница, до момента в който боледуват от пневмония, като огромен % от тях са с хронични болести. „ Смело мога да заявя, че доста от моите пациенти декларират предпочитание за имунизация. Щастлив съм, че можем да създадем поръчки за в допълнение количество ваксини и всички пациенти да могат да се възползват от тяхното използване при предпочитание ”, акцентира още доктор Брънзалов.

Доц. Кунчев разяснява, че в близко бъдеще ще се мисли за спомагателни количества ваксини и за разширението на програмата, с цел да могат да бъдат обхванати и пациенти с репираторни проблеми от друга възрастова група. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР