Разнообразното и балансирано хранене е изключително важно за здравето, а

...
Разнообразното и балансирано хранене е изключително важно за здравето, а
Коментари Харесай

Какво представляват пълнозърнестите храни ?

Разнообразното и уравновесено хранене е извънредно значимо за здравето, а съответното информиране е наложително за актуалния човек. Ето за какво взехме решение да създадем къса поредност от материали, касаеща една изключително значима група – пълнозърнестите храни. В нея ще разгледаме по-подробно какво съставляват те, с какво са потребни за нас, както и ще се спрем на някои специфични представители на пълнозърнестите храни, неразделна част от здравословното хранене. 

Какво е пълнозърнест артикул?

Пълнозърнест артикул е този, който съдържа всички съставни елементи, от които е построено едно зърно от зърнено-житна (пшеница, царевица, овес, ръж, ечемик, просо, сорго и т.н.) или зърноподобна (киноа, елда) просвета в техните естествени пропорции.  Всяко зрънце е знамение на природата – гениална дребна капсула, способна да задържи и да популяризира живота незабавно, щом попадне при удобни условия. Способността на едно зърно да оцелее е феноменална и се дължи на семплата му конструкция. Всяко зърно има зародиш (2%-3% от общото тегло), който е богат на протеини, положителни мазнини, минерали, витамин Е, витамини от група В и се намира в периферията му. После следва една доста огромна част, която се назовава ендосперм и съставлява 80% от тежестта на зърното (ендоспермът е богат на въглехидрати, най-много нишесте и малко количество протеини), и една външна обвивка, която е многослойна (когато са смлени тези люспи, ги назоваваме още „ трици ”) и богата на хранителни нишки – целулоза, лигнини, пектини, минерали и други Особено значима част от структурата е и така наречен алейронов пласт, който се намира директно под обвивката и е доста богат на витамини. 

Каква е изгодата за нас да консумираме пълнозърнести храни?

Човекът е омнивор (всеядно животно) и е анатомично и физиологично приспособен да яде, да усвоява и да се възползва от качествата на храни с растителен и скотски генезис, с цел да поддържа живота и физическата си форма оптимално дълго при най-разнообразни и менящи се условия на средата. Поради изключителните им хранителни качества, исторически зърнено-житните култури са изиграли голяма роля в оцеляването ни като тип до откриването на промишленото пречистване. Разделянето на съставените елементи на зърното и консумирането единствено на ендоспермната му част лишава крайния артикул от скъпи фибри и нутриенти, нужни за пълноценното асимилиране на зърното.

Ползите от консумирането на пълнозърнести храни следват скъпото наличие – превъзходен източник са на сила, подтикват мозъка, сърдечно-съдовата система, забавят усвояването на глюкозата и способстват за поддържането на равнищата на кръвната захар, имат антиоксидантно деяние и други, като по този метод понижават рисковете от редица болести, в това число туморни.



Губи ли от качествата си смляно, смачкано и модифицирано зърно в пълнозърнест артикул и по какъв начин да се ориентираме кое е пълнозърнест артикул?

В случая с пълнозърнестите храни, стига да се запазят всички съставни елементи на зърното, продуктът не губи от питателните си качества.

В групата на пълнозърнестите храни влизат разнообразни типове самун от пълнозърнесто брашно, разнообразни типове макарони и спагети от пълнозърнесто брашно, както и кори, тестени произведения (кифли, кроасани, кексове, снаксове и т.н.), вафли от пресовани ядки и зърна. За изработката на брашна се употребяват зърнени култури като жито, царевица, ръж, само че и зърноподобни култури като елда да вземем за пример. 

Много постоянно за пълнозърнестите храни се счита, че не са вкусни, ето за какво, в случай че сте се насочили към пълнозърнести крекери, корнфлейкс, зърнени снаксове, вафли и прочие, би трябвало да сте изключително деликатни дали имат (и колко) добавена захар, която би трябвало да се заобикаля.

Имат ли значение количеството и времето, по което одобряваме пълнозърнести храни?

Не единствено във връзка с пълнозърнестите храни, а и за всички останали храни количествата са от голяма важност за поддържане на здравето. Препоръките на здравните институции са разнообразни в другите страни, за България се предлагат 3 приема на ден (на всяко главно хранене), като количествата зависят от възрастта, пола и несъмнено, от типа на пълнозърнестата храна. Пълнозърнестите храни са отличен източник на нутриенти, само че не всеки нутриент е показан еднообразно в другите типове зърнени култури. Например пълнозърнестата пшеница е с най-високо наличие на фибри, до момента в който кафявият ориз е с най-ниско и така нататък Смята се, че една порция би трябвало да доставя най-малко 16 грама от всички съставни елементи на пълнозърнестите храни.



С поддръжката на Activia
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР