Размяна на взаимни обвинения между лидерите на Сърбия и Косово

...
Размяна на взаимни обвинения между лидерите на Сърбия и Косово
Коментари Харесай

Курти и Вучич си размениха обвинения на заседанието на ООН

Размяна на взаимни обвинявания сред водачите на Сърбия и Косово беляза изключителна сесия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Сръбският президент Вучич упрекна държавното управление в Прищина, че организира политика на систематичен гнет против косовските сърби. Курти на собствен ред напомни за сръбската политика на геноцид през 90-те, изборните фалшификации и връзките на Сърбия с Русия.


БГНЕС напомня, че изключителната сесия беше свикана по искане на Белград. В настояването се показва, че последните ходове на Прищина са били „ в внезапен контрастност с Хартата на Организация на обединените нации и Резолюция 1244 на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации “.

Вучич съобщи, че Прищина употребява термина „ господство на закона “, с цел да заплаши оцеляването на сърбите.

Президентът на Сърбия сподели, че Косовското държавно управление прави необятно публикувани систематични офанзиви против сръбската общественост и добави, че Сърбия е докладвала на Съвета за сигурност за тежкото състояние на етническите сърби в Северно Косово.

Конкретната причина, заради която беше поискана тази сесия, е решението на Прищина да забрани динарите при осъществяването на преводи.

„ Тази мярка е на първо място офанзива против сръбското население. Огромен брой хора в Косово зависят от приходите на Република Сърбия “, Вучич.

„ Когато преводите в динари бъдат неразрешени, режимът в Прищина ще попречва главните средства, закупуването на медикаменти и лекуването на сърби “, добави той.

Сръбският държавен глава сподели, че това е повода за основаването на Асоциацията на сръбските общини (АСО) и подсети за съглашението от 2015 година, което дава опция за финансиране на сръбската общественост в Косово.

„ Режимът в Прищина слага сърбите отвън закона и в този момент твърди, че решението за динара е въведено, с цел да се вкара върховенството на закона, макар че е ясно, че става дума за гонене на сърбите. Ръководството на Прищина прибягна до нелегално потребление на евро “, означи Вучич.

„ Позицията на сърбите е трагично влошена след локалните избори през април и по тази причина са прави да бойкотират тези избори. Ситуацията след изборите докара до митинги на локалните сърби, на които албанските въоръжени формирования дадоха отговор, като раниха повече от 50 души единствено за един ден, последвано от трагично раняване на бойци от КФОР “, съобщи сръбският президент.

На собствен ред косовският министър председател Албин Курти, съобщи, че Сърбия е най-голямата опасност за районния мир и непоклатимост. Той напомни, че „ през 90-те години държавното управление на Сърбия е наредило и е направило геноцид в Сребреница и Косово “.

„ Косово се е трансформирало в мултиетническа и мултикултурна република, в която има медийна независимост, а конституцията на страната подсигурява цялостна отбрана на малцинствата “, сподели главата на косовското държавно управление.

„ Работим интензивно благодарение на неправителствени организации за подсилване на тези права “, сподели Курти и добави, че стартира нова самодейност за наемане на сърби в северната част на Косово.

Той разгласи основаването на нова Агенция по заетостта в популации най-вече със сърби регион Лепосавич и означи, че държавните съвещания се излъчват както на албански, по този начин и на сръбски и че квалификациите, които Вучич е показал към този момент са компрометирани като неистини.

Косовският министър председател напомни, че Европейският парламент с резолюция от предходната година прикани сръбските управляващи да се въздържат от тирада на омразата против косоварите, както и от изказвания за етническо пречистване на сърби в Косово. Той се базира и на признатата Резолюция на Европейския парламент по отношение на изборите в Сърбия на 17 декември.

„ Сърбия е на страната на Русия “, съобщи Курти.

Той настоя, че решението на Косовската централна банка не попречва финансирането на сърби от държавното управление на Сърбия и че регламентът на Централната банка на Косово изисква бистрота на транзакциите съгласно законите на Косово./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР