Размирици и сблъсъци с полицията имаше снощи по улиците на

...
Размирици и сблъсъци с полицията имаше снощи по улиците на
Коментари Харесай

Над 230 задържани в Брюксел при размирици на протест срещу расизма


Размирици и конфликти с полицията имаше нощес по улиците на Брюксел. 239 души са били арестувани след митинг против расизма и в памет на убития от полицията в Съединени американски щати Джорд Флойд. Случаят провокира всеобщи митинги и погроми в Съединени американски щати и вълна от митинги против расизма в целия свят.

В имигрантския квартал на Брюксел " Матонге ", обитаем главно от хора с африкански корени, са били изпочупени и обрани магазини. Тази заран бе публикуван видеозапис, на който се вижда демонстрация на експанзия от служител на реда по отношение на професионален публицист, който снима задържането на негър юноша в квартала, заяви Дарикнюз.

По-рано в неделя към 10 000 души участваха в митинг в столицата против полицейското принуждение и расизма, при който ситуацията бе спокойна, а силите на реда не се намесиха. Протестът бе в прорез с апела на държавното управление да се заобикаля скупчване на хора поради заплахите от разпространяване на Ковид-19.

Медиите цитират коментара на досегашния френскоезичен представител на националния щаб за битка с епидемията Еманюел Андре, доктор микробиолог. Самият той с имигрантски корени, Андре приканва участвалите във вчерашната демонстрация да употребяват всички защитни ограничения в идващите две седмици. Андре приканва също участниците да продължат битката си против насилието и расизма за цялостен живот.

Кметът на Брюксел Филип Клоз през днешния ден прецизира, че в митинга " 99,9 % от участниците " са били с маски. Той добавя, че политиците, които са били против събитието, в действителност не са загрижени толкоз за здравето на хората, колкото от тематиката на митинга.

В Антверпен участниците в сходно събитие в неделя са били към 1200, а в Лиеж - към 700. В Брюксел нощес пред Съдебната палата е бил повдигнат билборд с изображение на Флойд, а предходната седмица вагон от белгийски трен бе пребоядисан от незнайни художници на графити в черно с бял надпис " Моля ви, не мога да вдишвам ".

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР