Размерът на тол таксата за изминато разстояние от тежкотоварни пътни

...
Размерът на тол таксата за изминато разстояние от тежкотоварни пътни
Коментари Харесай

Кабинетът започна постепенно вдигане на толтаксите

Размерът на тол таксата за изминато разстояние от тежкотоварни пътни транспортни средства ще бъде повишен поетапно. Въвеждат се и действително таксуване за второкласната пътна мрежа за тежкотоварния трафик, реши на последното си съвещание държавното управление преди да загуби вота на съмнение. На процедура по този метод се извършват концепциите на министъра в оставка на Министерство на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата Има Такъв Народ.

От 1 януари се планува понижение с по 10% на всички типове винетки за лекотоварни коли. Така годишната винетка от 2023 година ще коства 87 лева За задачата Министерски съвет одобри изменение на Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа.

Поетапната актуализация на размера на тол таксите за пътни транспортни средства над 3,5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас планува 50 % от общото планувано нарастване да влезе в действие от 01.07.2022 година С още 50 % ще е нарастването от 01.01.2023 година, когато ще бъде доближат цялостният размер на в началото препоръчаните промени в цената за таксите. Това

 

ще важи и за второкласната пътна мрежа, която към този момент също предстои на толуване.

 

При разновидността на поетапно нарастване на тол таксите се предлага от 1 юли тази година колите сред 3,5 и 12 тона, според от екокатегорията си, да заплащат сред 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за придвижване по пътища първи клас ще е сред 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища - сред 2 и 3 стотинки. За тези транспортни средства от 1 януари 2023 година ставките се планува да бъдат надлежно сред 10 и 13 стотинки за автомагистрала, сред 6 и 9 стотинки за първокачествен път, а за второкласните пътища - сред 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли колите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, съгласно екокатегорията си, ще заплащат сред 16 и 20 стотинки за автомагистрала. Заплащането за прекосяване по първокачествен път ще е сред 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас - сред 9 и 11 стотинки. За тези товарни коли цената от 1 януари 2023 година цените ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър прекосяване по автомагистрала, сред 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и сред 19 и 23 стотинки за пътища второкласните.

При колите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1 юли т. година ще е

 

в границите от 15 стотинки за второразреден път за транспортно средство

 

категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0,I, II при пътешестване по автомагистрала. От 1 януари следващата година цената ще е от 29 стотинки за второразреден път за най-високият евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0,I, II.

Според категорията на транспортното средство и класа на пътя рейсовете сред 3,5 и 12 тона ще от 1 юли заплащат сред 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари следващата година сред 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона - сред 1 и 6 ст./км от юли и сред 3 и 9 ст./км от следващата година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР