Размерът на птиците става все по-малък, а размахът на крилете

...
Размерът на птиците става все по-малък, а размахът на крилете
Коментари Харесай

По-малки и с по-големи криле: Влияят ли климатичните промени на птиците?

Размерът на птиците става все по-малък, а размахът на крилете – все по-голям поради климатичните промени, сочи ново изследване.

Според учени в университета в Мичиган данните са значими за хората, от позиция на това по какъв начин животните ще се приспособяват към настъпващите промени на Земята, написа Би Би Си.
Бебе орангутан ще радва посетителите на английски зоопарк (ВИДЕО) Животинчето е от застрашения тип суматрански орангутан
Учените забелязали, че от 1978 година до 2016 година долната част на крачетата на птиците (която постоянно служи за установяване на размера) се е смалила с 2,4%. В същото време размахът на крилете се нараснал с 1,3%.

Освен това проучването е най-голямото в тази област и инспектира над 70 хиляди екземпляра от 52 северноамерикански прелетни типове през последните четири десетилетия. Всички животни в изследването са починали след удари в прозорците на високи здания.
Коалите са на път да изчезнат поради пожарите в Австралия Повече от 1000 коали са били убити по време на огнената буря
Според водещия създател на изследването Брайън Уийкс най-често се следи реакцията на животните за климатичните промени по отношение на географията и времеви събития като миграция и гнездене. По думите на специалиста новите данни показват телесната морфология като значим трети детайл.

Уийкс счита, че птиците, които оцеляват миграциите, са тези, които компенсират дребния размер на тялото с огромния обсег.
Изследване: Промените в климата редуцират бременността Това слага в риск милиони новородени
Учените нямат безапелационен отговор за какво по-високите температури провокират смаляването на птиците. Една от теориите е, че по-малките животни се охлаждат по-лесно, точно поради съотношението сред крилете и размера.

Идеята за следенето на птичия размер поражда инцидентно в главата на Уийкс преди 40 години до момента в който постоянно виждал умрели птици по улиците. Решава да ги изследва, тъй като можело да се окажат потребни за бъдещето.

През годините десетки доброволци и учени способстват за проучванията и анализите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР