Размерът на партийните субсидии и как ще бъде заложен той

...
Размерът на партийните субсидии и как ще бъде заложен той
Коментари Харесай

Партийните субсидии нажежиха страстите в парламента

Размерът на партийните дотации и по какъв начин ще бъде заложен той в бюджета за следващата година бе тематиката, която нажежи пристрастеностите в Народното събрание през днешния ден. Още при започване на работния ден на депутатите водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадай пусна конспирация измежду отрасловите кореспонденти, разказвайки че има сделка сред депутатите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ. Половината от ръководещите нямало да участват в залата, до момента в който се гласоподава предлагането на левицата за 8 лв. дотация на получен глас. Така текстът на левицата щял да бъде признат със скритата поддръжка на гербаджийте. Тезата на Карадайъ бе, че персонално Бойко Борисов и Корнелия Нинова да се договорили.
Мнението на Движение за права и свободи е, че по-голям размер на дотацията обслужва единствено огромните партии. От придвижването прокараха, с поддръжката на ГЕРБ, своите претенции за отворено финансиране на партиите. Още лятото, когато ГЕРБ орязаха дотацията на 1 лев за получен глас, " Обединени патриоти " бяха резервирани към концепцията и желаеха това да се промени след съвещания с другите политически сили. И до през днешния ден ГЕРБ и Патриотите не са на една и съща позиция. Българска социалистическа партия пък внесоха своето предложение за 8 лв. дотация, а вчерашното мнение на ОССЕ, което подлага на критика орязването на парите за партиите, е в поддръжка на тяхната теза, че при финансирането на политическите сили от бизнеса се отваря риск от зависимости, лобизъм и още повече олигархични кръгове.
Социалистите поканиха управленията на групите на ГЕРБ, Оперативна програма и Движение за права и свободи в Народното събрание за диалози, свързани с идната смяна в размера на годишната държавна дотация за политическите партии. От ГЕРБ обаче обявиха, че нямало защо да приказват със социалистите за дотациите.
По-късно министър председателят разгласи, че ще свика съдружен съвет за партийните дотации. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.
На 4 юли депутатите взеха решение дефинитивно партийната дотация да стане 1 лев.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова бе безапелационна, че изказванието на Карадайъ е неистина. Движение за права и свободи желаят да замаскират своето присъединяване в ръководството, съобщи Нинова. Нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с господин Борисов такова нещо, продължи тя е уточни две аргументи за държанието на Движение за права и свободи. Първата е, че това е опит Движение за права и свободи да прикрият към този момент известният и за децата факт, че те вземат участие в това ръководство и да трансферират някакво задкулисие или скрита коалиция сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, с цел да замаскират своето присъединяване, изясни Корнелия Нинова. Второто е, че на Движение за права и свободи им е комфортно сега статуквото - партиите да се финансират от бизнеса, от мафия, подмолно, с цел да могат бизнесът, лобита и кръгове да диктуват политиката, безапелационна бе тя.
Нашата позиция постоянно е била ясна и открита - 1 лев дотация за партиите е ликвидиране на опозицията, посягане върху плурализма и многопартийната система в България. Отварянето за безотговорно цялостно без ограничаване финансиране от бизнеса е интервенция на стопански ползи и лобита в правенето на политика, напомни позицията на левицата Корнелия Нинова.
Финансовият министър Владислав Горанов също се намеси в разногласието. И съобщи, че в изявлението на Карадайъ няма истина.
Позицията на ГЕРБ държавната дотация на партиите да е 1 лев на глас остава непроменена, отсече Горанов. Субсидията е остане 1 лев, това са упованията и политическите позиции, като имаме поради съотношението в пленарната зала, добави финансовият министър. Призна обаче, че към момента не са на едно мнение с партьорите от " Обединени патриоти ". Когато имаме разнообразни позиции си резервираме правото да гласуваме друго, посочи Горанов.
Предстои текстовете за размера на партийните дотации да бъдат гласувани в пленарна зала.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР