Размерът на ледените късове достигна 4/6 см в диаметър, причинявайки

...
Размерът на ледените късове достигна 4/6 см в диаметър, причинявайки
Коментари Харесай

Едра градушка удари Италия

Размерът на ледените парчета доближи 4/6 см в диаметър, причинявайки съществени вреди

Късно следобяд на 12 март, 2023, мощна стихия се образува в долната част на Лацио, предизвиквайки извънредно едра градушка по пътя си. Точният темперамент на ядрото на гръмотевичната стихия към момента остава неразбираем (многоклетъчен или суперклетъчен) заради неналичието на ясни радарни и образни изображения, оповестява.

Формирането на буреносната клетка е към релефите в провинция Латина, откъдето се спуска на юг от Маенца до Борго Хермада, минавайки на запад от Терачина.

За към 50 км територия бурята провокира мощни градушки със междинен до огромен размер. Най-засегнатите региони са тези на Приверно и Понтиния, където зърната са достигнали даже 4/6 см в диаметър, причинявайки съществени вреди.

Някои коли имаха вреди по каросерията и счупени стъкла, а оранжериите и посевите пострадаха най-зле.


Такива тежки феномени при започване на март евентуално се дължат на изключително високите предшестващи температури на земята, за разлика от по-хладните източни течения.

От някои изследвания евентуалната налична конвективна сила на гръмотевичните стихии (САРЕ) доближи към 1600j/kg (джаула на килограм), много висока стойност за интервала и за придаване на мощ на тези феномени.

Колкото по-голяма е тази стойност, толкоз по-големи са възходящите течения в буреносния облак и затова толкоз по-голям е размерът на градушката, достигаща до земята.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР