Разложкият музей образно казано се разшири с нова сграда, след

...
Разложкият музей образно казано се разшири с нова сграда, след
Коментари Харесай

В Разлог откриха музей на „чауша“ и на празниците от Нова година до Гергьовден

Разложкият музей нагледно казано се разшири с нова постройка, след главен ремонт на Патоковата къща, където посетителите на историческия обект могат да се срещнат с празничните традиции „ От Бъдни вечер до Гергьовден “, включващ и експозиция с кукерски костюми, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.


Вторият и нов музеен обект продължава традицията да съхранява самобитни традиции, отличаващи града - страж на традициите, като център на българщината, изцяло заслужавайки слоганът: Разлог - традиция, памет, бъдеще!

Основно ремонтираната Патокова къща е на два етажа, единствената стая на първия етаж е офис на чиновниците, а в четирите на 2-ия са подредени експозиции на празниците от Нова година до Гергьовден.


Преди дни представители на Община Разлог и Исторически музей-Разлог откриха публично “Музей на Разложкия чауш ”, с водосвет и празнична стратегия, в която се появиха и разложките „ чауши “-кукери, маскирани в кожи и окичени със звънци.


“Музей на Разложкия чауш ” ще пази традициите от незапомнени времена и културното завещание на България, предоставяйки опция на неговите гости да се облекат в кожи и да се трансфорат в същински Разложки чауши, майки и баби ще могат да заденат децата си в цедилки, а всички посетители на историческия обект могат да се срещнат с празничните традиции “От Бъдни вечер до Гергьовден ”.


„ Щастливи сме, че откриваме нов музеен обект „ Патокова къща “, в която са показани всичките празници от разложкия край като кукерския фестивал, провеждан в първия ден на новата година - „ Старчевата “ с разложките чауши, Бабин ден, Гергьовден и Великден.

Костюмите са в човешки растеж, измежду тях тези на първия ерген и първата мома, показани са даровете на бабата за Бабин ден “, изясни шефът на музея Христина Манова.


Според нея Патоковата къща е една от най-старите в Разложкия край, носи името на Костадин Патоков който е живял в нея, бил е кмет и общински консултант в Разлог през 20-те години на XX век.

През 1984 година къщата е отчуждена, след което в нея е изложена музейна колекция за живота на Костадин Патоков, създател на комунистическата партия в града и уредник на Септемврийското въстание, просъществувала е като такава до 1988 година


След това става детски комплекс, където се изучавали национални танци и хора.

Сградният фонд на Исторически музей-Разлог - Патокова къща е издигната през втората половина на XIX век.

През 2023 година, с концепция за разкриване на още един музей в Разлог, Община Разлог и Исторически музей-Разлог започнаха редица действия, ориентирани към възстановяване положението на Патокова къща, която да показва пред своите гости - традициите и обичаите на локалните хора.

„ Нашата концепция е с изключение на като музей, да запазим този обект за децата на Разлог, с цел да се допрян до предишното и запазят традициите на дедите си “, добави Манова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР