Разликите между фаворитите са минимални. Алфа Рисърч, Сова Харис, Тренд

...
Разликите между фаворитите са минимални. Алфа Рисърч, Сова Харис, Тренд
Коментари Харесай

Последно от социолозите: Фотофиниш на върха, двубой за третото място и спор на ръба на 4%

Разликите сред любимците са минимални. " Алфа Рисърч ", " Сова Харис ", Тренд и " Медиана " показват като първа мощ ГЕРБ-СДС. На противоположното мнение са " Галъп " и " Маркет линкс ". Според социолозите спечелилият ще се взема решение в последния миг, тъй като огромен брой гласоподаватели ще решат за кого да гласоподават точно в неделя на 2 април. Разликите сред тях са минимални, а в по-добра изходна позиция ще е този, който има повече поддръжка за " сгъстяване " или пък чийто заключителен спринт е по-силен. Няма да бъде изненада, в случай че едната или другата политическа мощ стане победител. 

Оспорвана битка ще има и за третото място, като за него се състезават Движение за права и свободи и " Възраждане ". Движение за права и свободи разчита на твърдия електорат. " Възраждане " регистрира растеж на гласоподавателите си. Тук, като се изключи " Медиана ", социологическите организации считат, че дуелът ще бъде извоюван от Движение за права и свободи. 

Правят и уточнението, че допитванията се правят само в България и предстоящият по-голям запас на обединения като ПП-ДБ и Движение за права и свободи измежду гласоподавателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна изгода.

Пет са сигурните политически сили за 49-ия парламент.  " Български напредък " и " Левицата " са най-близо до 4% преграда. Потвърждават го изследванията на " Алфа Рисърч ", " Галъп ", " Тренд " и " Маркет Линкс ". Според " Сова Харис " бариерата от 4% ще бъде прескочена от " Левицата ", а съгласно " Медиана " в Народното събрание ще влязат и " Български напредък ", и " Левицата ". 

Вероятността изборната интензивност да е близка до тази от предходните избори е все по-голяма. Очаква се да гласоподават сред 2,5 и 2,7 милиона души на 2 април. Голям е броят на гласоподавателите, които в последния миг не са насочени за кого да пуснат бюлетината към 15%. 

Има и упования от 4% до 5% от тези, които ще отидат до изборните урни да пуснат бюлетина с " Не поддържам никого ". 

49-ото Народно заседание се обрисува като по-фрагментирано. Това мъчно би могло да създаде постоянен кабинет. Голяма е вероятността да се върнем към дневния ред на 2021 година, защото коренно политическата картина не се е трансформирала. Очаквано съдружната формула би била още веднъж наложителна за образуване на кабинет, което няма да бъде лесна задача за политиците, въпреки и гласоподавателя след следващия избор да желае сигурност и постоянно държавно управление. 

" Алфа Рисърч "

Без развръзка до самия завършек на акцията, е обобщението на " Алфа рисърч " от последното изследване преди изборите на 2 април, което организацията е осъществила със лични средства. Според организацията пет партии влизат в Народното събрание, като първите две обединения и вторите две в класацията са с съвсем изравнени резултати и минимални разлики под 1 %.

Изследването е извършено в интервала 25-29 март и е осъществено със лични средства на организацията. Участват 1013 пълнолетни лица от цялата страна. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете.

Данните сочат на този стадий отпред ГЕРБ-СДС с 25.9%, втори са ПП-ДБ с 25.4%. Следва Движение за права и свободи с 13,8%, а напълно покрай тях са " Възраждане " с 13,6%. Петата партия е Българска социалистическа партия с 8,2%. Най-близо до бариета са " Български напредък " и " Левицата ".

Графика: " Алфа рисърч "

39 на 100 се резервира делът на сигурните, че ще гласоподават на петите за две години парламентарни избори. Други 13% не престават да се двоумят, като е допустимо да вземат решение в самия избирателен ден. Промяната в метода на гласоподаване с връщането на хартиените бюлетини не наподобява да оказва мощно въздействие върху гласоподавателите. Много по-сериозен фактор се обрисува растящото съмнение към политиците и способността им да вземат ефикасни управнически решения, което дефинира запазващото се ниско предпочитание за гласоподаване.

Графика: " Алфа рисърч "

  " Галъп "  

Победителят от вота на 2 април ще стане прочут в последния миг, а интригата остава за първо и трето място.

Това сочат данните от последното изследване на " Галъп интернешънъл болкан " за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните настройки към края на акцията. То е извършено сред 18 и 26 март 2023 година измежду 1004 души по метода " лице в лице " с таблети.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна поддръжка с 26,9% и 26,5%. Движение за права и свободи и " Възраждане " биха оспорвали третото място, надлежно с 13,3% и 13%. На пето място е Българска социалистическа партия със 7,2%.

В битка за късмет за постигане на бариерата " в пакет " са " Български напредък " с 3,5% и " Левицата " с 3,3%. " ИТН " е с 3%.

Графика: " Галъп интернешънъл болкан "

40,1% са споделили, че сигурно ще гласоподават - равнища, близки до декларативната интензивност преди изборите през октомври 2022 година На тази база се позволява интензивност, близка до тази от предходните избори, като занапред ще се разбере процентът, изчислен по отношение на формалните изборни описи. Възможни са съмнения.

4,1% са тези от заявяващите, че ще гласоподават, които настояват, че биха предпочели " Не поддържам никого ", в случай че изборите бяха през днешния ден.

" Тренд "

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет обединения със несъмнено посланичество в идващото Народно заседание, а две покрай 4%-вата преграда.  

Изследването е извършено в интервала 22-29 март 2023 година по поръчка на " Нова Броудкастинг Груп ", измежду 1004 пълнолетни жители. Проучването е осъществено по метода директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет. 

Запазва се паритетът сред обединенията ГЕРБ-СДС (26,4 % от гласуващите) и " Продължаваме промяната - Демократична България " (26,1 % от гласуващите), разясняват анализаторите. Половин % е разликата в поддръжката сред Движение за права и свободи и " Възраждане ", надлежно 13,7 % и 13,3 % от гласуващите.

" Българска социалистическа партия за България " е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3 % от гласуващите.

Снимка: Тренд

Пет обединения със несъмнено посланичество в идващото Народно заседание, а две са покрай четирипроцентната преграда.

Сред по-малките обединения, максимален късмет за посланичество в 49-ото Народно заседание има обединението " Левицата! " (3,6 % от гласуващите), следвана от " Български напредък " (3,5 % измежду гласуващите).

Опцията " Не поддържам никого " показват 5,2 % от участвалите в допитването.

От всички интервюирани 48% декларират, че ще гласоподават.

" Маркет линкс "

Коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " остава първа политическа мощ и усилва леко преднината си пред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили с 1.4 процентни пункта. Според резултатите ПП/ДБ събира поддръжката на 23.7% от твърдо решилите да гласоподават, а ГЕРБ - на 22.3%. 

Данните са от национално изследване, поръчано от bTV. То е извършено в интервала 21 - 27 март измежду 1014 лица над 18 години по методите на директно персонално изявление и онлайн анкета.

Със сигурност в идващия парламент биха влезнали общо 5 обединения. Трета политическа мощ е Движение за права и свободи с 13.6% поддръжка, а на четвърто място се подрежда " Възраждане " с 11.4 на 100. Пета остава Българска социалистическа партия с най-ниския си до момента планиран резултат - 7.3%. 

Снимка: bTV

Проучването демонстрира, че 10-15% от решилите да гласоподават в неделя към момента не са избрали коя групировка да поддържат и точно те ще решат спечелилия в изборите в последния миг. 

В настоящето изследване на организацията 54% са декларирали, че сигурно ще гласоподават, което значи, че може да се чака 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните. 

Сова Харис 

Шест партии биха влезнали в Народното събрание, демонстрират данните от национално представително изследване на организацията " Сова Харис ".

Почти 26% от респондентите (25,9) декларират, че биха дали своят вот за ГЕРБ-СДС, а 24,6% - за " Продължаваме промяната - Демократична България ". На трета позиция, с 12,8 % поддръжка, се подрежда " Движението за права и свободи " (ДПС), следвано от " Възраждане " с 12,6%. Коалицията " Българска социалистическа партия за България " би получила 7,8% от гласовете, а обединението " Левицата! " - 4,1%.

Под четирипроцентовата преграда остават " Български напредък " с 3,9% и " ИТН " - с 2,9%.

Изследването е осъществено в интервала 18-24 март 2023 година измежду 1000 български жители, по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. Изследването е по поръчка на " Пик Броудкастинг " АД.

От респондентите 42,4% декларират, че сигурно ще гласоподават на идните на 2 април парламентарни избори. Това значи, че до урните се чака да отидат сред 2,7 и 2,8 млн. души. 

Медиана

Данните сочат, че все още ГЕРБ-СДС води пред обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България " с към 2%. ПП-ДБ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея.

" Възраждане ", все още, е трета политическа мощ, като данните демонстрират повишаване на капацитета им. Движение за права и свободи са четвърти, като тук обичайно въздействие ще окаже гласуването в чужбина. Българска социалистическа партия наподобява, че към този момент е спряла бурния отлив на симпатизанти, само че тук доста се е нараснал размера на колебаещи се гласоподаватели - нещо нехарактерно за тази партия.

Друга вест от резултатите е предстоящото прескачане на чертата за влизане в Народно събрание от страна на две партии, за които се счита, че са на ръба - " Български напредък " и " Левицата ". На въпроса " А в случай че през днешния ден, в този момент имаше парламентарни избори, за кого бихте дали своят вот? " 4.5% от решилите да вземат участие вота са подготвени да дадат глас за партията на Стефан Янев, а 4.3% - за новото социалистическо формирование.

Графика: " Медиана "

Изследването е извършено в интервала 17-22 март с 978 пълнолетни жители посредством директно стандартизирано изявление и е представително. То е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства. 

Към момента може да се чакат следващите " избори с най-ниска изборна интензивност ". Данните демонстрират, че пред урните могат да се чакат към 2,5 млн. гласоподаватели.

Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо изследване " Медиана ", което демонстрира настройките 10 дни преди предварителния парламентарен избор. Данните не дават особени очаквания за бърз излаз от политическата рецесия. Независимо от това коя групировка ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще би трябвало да решат доста комплицирана гатанка.

Огромната маса гласоподаватели не биха желали нито държавно управление, лидирано от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито съдружно сред евентуално първите две политически сили. Същевременно голямата маса от гласоподавателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа неустойчивост и желаят сформирането на постоянно държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР