Разликата в средната заплата на най-ниско и най-високо платените работници

...
Разликата в средната заплата на най-ниско и най-високо платените работници
Коментари Харесай

Най-ниски у нас са заплатите в ресторантьорството

Разликата в междинната заплата на най-ниско и най-високо платените служащи в България е близо пет пъти и половина, сочат данните на КНСБ за приходите. С най-ниски заплати са заетите в ресторантьорството – 580 лева Най-високи – в осведомителните технологии – 3150 лева

 
Средната работна заплата в България, която по последни данни е 1060 лева, изостава сред 5 и 10 пъти по отношение на старите-страни-членки на Европейски Съюз и към 2 пъти по отношение на новите. В Унгария да вземем за пример, тя е 955 евро, а в Дания – 5191, съобщи БНР.

Заплатите в България ще доближат 60% от междинните в Евросъюза до 2022 година, в случай че в идващите 5 години се усилват най-малко с 11-12 на 100, сочи годишния отчет на КНСБ за положението на приходите. Възнагражденията у нас сега са към 46% от приблизително европейските, регистрират от синдиката и упорстват за изпреварващо повишаване на заплатите над продуктивността на труда.

Процесът на доближаване на заплатите в България към междинните в Европейския съюз се форсира през последните години, сочат данните на КНСБ. Главният икономист на синдиката Любен Томев съобщи, че към 2017-та година по планирани данни брутният вътрешен артикул на глава от популацията доближава 51 % от средноевропейския по паритет на покупателна дарба, до момента в който компенсацията на наетия труд демонстрира към 46 % и ниво на възнаграждение някъде към 40-43 % от средноевропейското ниво.

От синдиката упорстват за най-малко 12 % годишен растеж на заплатите в идващите 5 години.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР