Разлика от една буква в адреса често е повод за

Разлика от една буква в адреса често е повод за ...

Chrome ще уведомява за подвеждащи сайтове.


Разлика от една буква в адреса често е повод за съмнение

Chrome ще пази потребителите от измамни уеб сайтове (снимка: CCO Public Domain)

Google продължава с подобренията на своя браузър Chrome, ползван от около две трети от интернет аудиторията. Предстоящо обновление ще добави функция за уведомяване на потребителите за сайтове със сходни адреси, които се използват за интернет измами.

Използвайки тактиката на сходните URL адреси – понякога различаващи се само по една буква, кибер измамниците сравнително лесно подвеждат по-неопитните потребители. Например, да посетят и дадат данните си в мошенически сайтове като paypali.com вместо paypall.com или go0gle.com вместо google.com.
още по темата
Често браузърите издават съобщения за грешка, когато в мрежата липсва адрес, близък до този на известен сайт. Но понякога злонамерени лица създават специално сайтове, имитиращи известни адреси, и ги използват за престъпните си цели.

Следваща версия на браузъра Chrome ще засича сайтовете със сходни адреси, за да уведоми потребителя за това и да му предложи най-логичния адрес за посещаване. Ако даден сайт крие потенциална заплаха, браузърът ще информира потребителя, преди той да влезе в него.

В момента новата функционалност е на етап тестове в експерименталния браузър Chrome Canary, съобщи ZDNet. Именно там Google тества нововъведенията, преди да ги пусне в завършена версия на Chrome.

Източник: technews.bg