Различните цени на медикаментите в частни и държавни болници са

...
Различните цени на медикаментите в частни и държавни болници са
Коментари Харесай

Нигяр Джафер: Разликите в цените на лекарствата са законни, но не са справедливи

Различните цени на медикаментите в частни и държавни лечебни заведения са законни, само че се са обективни. Това не е дейно харчене на обществени запаси, тъй като средствата се покриват от НЗОК. Коментарът направи пред БНР доктор Нигяр Джафер от ПГ на Движение за права и свободи по отношение на думите на шефа на Касата Дечо Дечев.
" Ако ме питате дали тези цени са законни и това, което се случва, е законно - да!... При търговете, които се организират от държавните и общински лечебни заведения, може да се реализира по-ниска цена, тъй като е обикновено при един търг да има конкуренция и да се реализират такива ниски индикатори. Да, законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена. Друг е въпросът дали е заслужено и дали е дейно харчене на обществени запаси, тъй като тези средства се покриват от НЗОК. Ето това засяга доктор Дечев ", изясни Джафер.
Тя напомни, че и предходният шеф на НЗОК проф. Камен Плочев си потегли след изказвания за нередности в Касата.
По думите й " очевидци сме на протест на шефовете на Здравната каса в последно време ".
Според нея Министерството на здравеопазването е влезнало в кръгова защита след изказването на шефа на Здравната каса Дечо Дечев. Тя посочи, че доктор Дечев е препоръчан и определен от ръководещото болшинство. По думите й той е отишъл на този пост с желание да промени нещата в посока на транспарантно харчене на обществените средства, повече надзор и дейно ръководство на публичните средства. 98% от казаното от доктор Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с това, което той споделя, добави доктор Джафер.
Имаме и несъгласия. Ние сме за равнопоставеност на субектите, без значение от тяхната благосъстоятелност, добави националният представител от Движение за права и свободи.
Нигяр Джафер разяснява и политическата тематика със промяната на министъра на екологията и съобщи, че до края на деня от Движение за права и свободи ще вземат решение дали да поддържат предлагането на съдружния съвет на ръководещите Емил Димитров да застане на поста на Нено Димов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР