разкрива тайните на най-мистериозния и могъщ рицарски орден от Средновековието:

...
Коментари Харесай

История на най-могъщия орден по Viasat History: Тайната история на рицарите тамплиери |

разкрива тайните на най-мистериозния и всесилен рицарски медал от Средновековието:

От издигането им до небесата до пропадането им в пламъците на пъкъла. От ритуалите и традициите на средновековното рицарство, през невероятната акция против тях до хипотетичното им скрито избавление, както и наследството им, останало по Светите земи и на Европейския континент.

Пленяваща документална поредност в три елементи с премиера по Viasat History в понеделник, 23 ноември от 23:00 часа разплита мистериозната история на рицарите тамплиери. Чрез извънреден достъп до „ Тайните архиви на Ватикана “, специалисти разкриват изобилната митология, основана към тях, както и новооткрити исторически обстоятелства и непубликувана до момента информация.

наблюдава рицарите тамплиери, известни със своите отличителни бели мантии с червен кръст, своята храброст в лицето на гибелта по време на кръстоносните походи.



Рицарите тамплиери са основани като специфичен религиозно-военен медал от Хуго де Пайен в традицията на средновековното рицарство и с помощта на директна връзка с краля и папата, което ги отличава от други рицарски ордени като Хоспиталиерите и Малтийския медал, да вземем за пример.

Този документален сериал за пръв път пресъздава като се впуска надълбоко във връзката сред събитията и историческия подтекст, в който първичната цел на тези рицари е била да пазят поклонниците в пътуванията им до Йерусалим, след успеха на кръстоносците в Първия кръстоносен поход.

В хода на проследете развиването на Тамплиерите до висша власт и превръщането им в обект на невиждана акция на ненавист, целяща да ги дискредитира до степен на безсърдечност посредством неописуеми обвинявания в поклонение пред дявола и други закононарушения.

В продължение на два века рицарите са измъчвани, убивани, изгаряни на клада и в последна сметка изличени от лицето на Земята. Тайните и загадките на техния напредък и проваляне ще бъдат деликатно реконструирани в прецизен преразказ на историческите записи, с пътешестване във времето след унищожаването на Ордена.



Факти… От същинската история на рицарите тамплиери…

Силата на рицарите тамплиери, към които изпитвали и почитание, и боязън, е надмината единствено от митовете за тях. „ Тайната история на рицарите тамплиери “, поредност в три елементи по Viasat History в 23:00 на 23, 24 и 25 ноември, се пробва да хвърли светлина към бързия им път към великолепие, както и към стремглавото им проваляне. Като употребява исторически обстоятелства вместо митове, сериалът изследва ритуалите и обичаите, които са останали и до през днешния ден. Ето тайните на тези печално известни рицари.



Да стартираме от начало: По какво тамплиерите се отличават от другите рицари?

Орденът е учреден през 12-ти век и неговите членове са по едно и също време монаси и воини, подчинени единствено и само на Папата. Повечето рицари се оправят добре на бойното поле – те са нападателни, непокорни, само че тамплиерите са обвързани от клетвите, които са положили, и не са водени от личната си лакомия. Вместо това, те се бият за грандиозна обща цел и затова са изключително дисциплинирани бойци.

Как е структуриран орденът? И какви били изискванията, с цел да се присъединиш към него?

Членовете на ордена са разграничени в три степени: елитните братя рицари са избирани от средите на аристокрацията и към този момент са подготвени за рицари; Рицарите сержанти са синове на майстори и търговци и въпреки също да се биели, те по-скоро се грижели за ежедневните действия на ордена; с изключение на тях има и монаси, които са отдадени на духовните потребности на бойците.

Кандидатите трябвало да положат клетва за самоограничение, послушание и примирение посредством обред и да обещаят да се бият за Светите земи. Имало и някои прерогативи, обаче: за разлика от другите вярващи, от тях не се изисквало да постят и да вършат бдения, за могат да пазват силите си.



Защо стават известни с дисциплината си?

Отчасти са известни с това, фактически. Създадена е „ марката “ на благонадеждния, безстрашен боец. На Изток тяхното бойно майсторство се показало до момента в който защитавали Светите земи. На Запад преобладавала икономическата и финансова роля на тази набираща от ден на ден членове организация.

Манастирите ловко вложили благосъстоянията, добити в борби и посредством дарения. И по този начин приходите на ордена, който взел участие в търговия и произвеждане и оперирал като банка, постоянно надхвърляли тези на кралската хазна. Затова може би не е изненадващо, че Орденът на тамплиерите се смята за един от основните предтечи на капитализма.

Защо се стига до техния крах?

Гордостта на техните водачи, които към 13-ти век водят ордена към от ден на ден борби с нерешителен излаз, постоянно съпроводени с огромни кръвопролития, като в това време губят самия Йерусалим, както и считаното за безгранично благосъстояние, което имат, притеглят вниманието на от ден на ден и повече властимащи.

В следствие те биват упрекнати с полови изващения, арестуват ги, изтезават ги и ги изгарят на клада във Франция. Орденът, който просперира в продължение на два века, е жертван вследствие на една от най-жестоките конспирации в историята.

Сред специалистите в поредицата са:

• Барбара Фрале, италиански палеограф и създател, която работи в Архива на Ватикана, създател на многочислени книги, отдадени на проучване на историята на рицарите тамплиери;

• Франко Кардини, историк, академик и публицист, профилиран в проучването на Средновековието; 

• Ален Демуржер, френски историк и водещ експерт по история на Рицарите тамплиери и кръстоносните походи, история на религиозните ордени и франската страна в края на междинните векове; 

• Марина Монтесано, професор по средновековна история в DICAM – Университета в Месина и Факултета по философия в университета Сан Рафаеле Вита-Салуте. Носител на премия Lila Wallace от 2000 година



дебютира по Viasat History в понеделник, 23 ноември, от 23:00 часа и ще се излъчи в три следващи вечери (23-ти, 24-ти и 25-ти ноември). Маратон: на 29 ноември, неделя, от 15:50 часа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР