Разкритите престъпления, свързани с наркотици в Бургаска област, сочат, че

...
Разкритите престъпления, свързани с наркотици в Бургаска област, сочат, че
Коментари Харесай

60 дизайнерски дроги заливат страната ни

Разкритите закононарушения, свързани с опиати в Бургаска област, сочат, че през 2017 година най-разпространената дрога е марихуаната. През 2017 година общо 536 души на възраст сред 16 и 43 години са били хванати с нея. На второ място се подреждат радостният чай и метамфетамините. С последните полицията е задържала 179 души на възраст сред 17 и 32 години, като 14 от тях са били „ готвачи”. В хрониката на ОДМВР Бургас попадат и 111 лица за владеене на амфетамин във възрастовия диапазон 18-25 години. С екстази са хванати 29 души сред 17-22 години. С кокаин - 20 лица на възраст 21-34 години, най-вече в Слънчев бряг, а с хероин 8 души, заяви burgasinfo.com.

Анализът, показващ потреблението на другите типове дрога, бе показан от управлението на ОДМВР Бургас по време на полемика на тематика „ Наркотиците – риск за бъдещето. Как да спрем пътя им към младите българи”.

Кръглата маса бе инициирана от народните представители от ГЕРБ – Бургас: Диана Саватева, Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Галя Василева, Иван Вълкова и Ася Пеева, а измежду гостите бе зам.-вътрешният министър Красимир Ципов, кметът на Бургас Димитър Николов, началникът на ОДМВР Бургас ком. Калоян Калоянов, ръководителят на Апелативния съд Деница Вълкова, ръководителят на Окръжната прокуратура Георги Чинев, началникът на РЗИ доктор Георги Паздеров и други Основна група от присъстващите бяха учители, родители и възпитаници от горните класове във възрастовия диапазон 14-18 години.

Община Бургас има извънредно съответна политика във връзка с предварителната защита. Тя освен вкара проби за опиати в учебните заведения, само че и децата вземат участие в разнообразни полемики на тази тематика, които целят да ги предпазят.

„ Имаме желание да удвоим броя на полемиките, тъй като те притеглят вниманието на децата, и има резултат от тях”, сподели кметът Николов.

„ Често зад кормилото сядат младежи, използвали освен алкохол, само че и опиати. Втората наклонност е, че зачестиха случаите на тежки престъпни закононарушения, които са предизвикани от използването на синтетична дрога. Затова дружно с сътрудниците поставихме тази тематика и в границите на парламентарния надзор. На тази полемика сме поканили учители, възпитаници и родители от горните класове. Насочваме вниманието към предварителната защита към тази възрастова група 14 – 18 години, която е най-уязвима. Насочихме се към тази тематика, тъй като съгласно данни, обявени от министър Радев, през 2017г. са засечени 60 нови неидентифицирани дроги така наречен дизайнерски”, съобщи националният представител Диана Саватева.

Опасна наклонност при дрогата е, че качеството й пада, а цената остава същата. Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас обаче работи доста интензивно в тенденция закононарушения, свързани с опиати.

„ И в битието ми на редови чиновник, и като началник на Областната дирекция - безусловно всекидневно се сблъскваме със случаи, свързани с опиати. За страдание при нас се виждат следствията както от използването, по този начин и от разпространяването им, които от време на време са даже с летален изход”, съобщи ком. Калоян Калоянов.

По негови думи непрекъснато изникват нови типове опиати, като има блян към поевтиняване на тяхното произвеждане, като нормата на облага се резервира.

„ За страдание този блян води до използването на съставки, които са нездравословни за човешкия организъм даже в дребни количества, като известния измежду младежите чай. Действително се усилват случаите на шофиране след приложимост на наркотични субстанции. Всички закононарушения, в които вземат участие наркотиц, са латентни. Ако полицията не е толкоз дейна няма да има толкоз регистрирани случаи. Бургаската дирекция е една от водещите в страната, нашите чиновници са извънредно активни”, съобщи ком. Калоянов. В последните месеци, следейки трендовете, полицията залавя от ден на ден дрогирани водачи, с помощта на дрегер системите в Бургас, Созопол и Приморско. Съвсем скоро такива ще бъдат въведени и в Царево и Поморие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР