Разхождайки се Широка лъка, човек се връща 100-150 години назад

...
Разхождайки се Широка лъка, човек се връща 100-150 години назад
Коментари Харесай

Разхождайки се Широка лъка, човек се връща 100-150 години назад във времето

Разхождайки се Широка лъка, човек се връща 100-150 години обратно във времето и ще усети духа на това време. Това сподели Гергана Чотрева от туристическия информативен център на Читалище " Екзарх Стефан " в единадесето издание на  " Туризмът на фокус “ на  Радио " Фокус “.  

" Широка лъка като населено място е зародило през XVII век на едно такова място около реката, където е било по-удобно за тогавашните хора да живеят. Името Широка лъка идва точно от това необятно място около реката. Именно тук, където е зародило селището, в миналото е била най-широкото място около реката, по самото дефиле. Селото има към този момент 4 века история “, сподели още тя. 

По думите й селото се разграничава от други с това, че в него живеят младежи.  

" В селото има и младежи, има възпитаници от учебното заведение за фолклорни изкуства, които предават цвят и пресен на селото. Селото е чисто, спретнато, това, което прави усещане още на пръв взор, е самата архитектура. Широка лъка от 1971 година е оповестена за архитектурен резерват, което ще рече, че това е спомогнало да се резервира един възрожденски жанр в селото. Слизайки от колата, екскурзиантът незабавно вижда едни хубави бели спретнати къщички в характерен възрожденски жанр, вижда калдъръмените улички, по които можеш да се разходиш, в случай че е през лятото, селото е зелено, пъстро, изпъстрено  с цветя “, описа Гергана Чотрева. 

Тя изясни, че има доста обекти и забележителности, които могат да бъдат посетени в Широка лъка. 

" Може да бъде посетен Етнографският музей Згуровски конак, който една доста богата етнографска колекция. След това екскурзиантът ще мине през църквата " Успение на пресвета Богородица “, която е с доста забавна история на изграждане. Построена е единствено за 38 денонощия. След това може да мине около възобновеното скоро Първо класно учебно заведение. Предстои постройката на учебното заведение на 24 май да бъде публично открита като Музей на духа. Ще мине през чудните мостове, ще се разноски по чаршийската улица, с цел да усети духа на предишните времена. Ще може да види родната къща на Стефан, която е на основната улица. Ще може да види къщата, в която е бил щаба на капитан Петко челник. От историята знаем, че той е обитавал тук в Широка лъка в продължение на 2 години, т.е. тук е бил неговия щаб. След което може като последна точка да стигне до Училището за фолклорни изкуства, с което е известно Широка лъка, тъй като тук са събрани млади гении от цяла България, и няма да сбъркам в случай че кажа, че тези младежи дават цвят на селото с твоите песни, със своята младост. Т.е. екскурзиантът пристигнал в Широка лъка ще има с какво да си тръгне като усещания “, сподели още тя. 

Тя изясни, че в двата най-близки обекта или естествени забележителности, които могат да бъдат посетени, са два феномена – " Момата “ и " Главата “.  

" Скалният феномен " Момата “ е обвързван с легендата, че една мома, наречена Каня, от селото, която всеки ден изкарвала близо тук до селото да пасе своето стадо овце, виждайки турска армия се помолила на Бог вместо да попадне в ръцете на турците, да се трансформира в камък. И скалата в действителност, погледната в профил предава фигурата тъкмо една горда, изправена родопчанка и около нея се виждат дребните камъчета – стадото “, описа Гергана Чотрева. 

Тя уточни, че Широка лъка е подобаваща туристическа дестинация когато и да е от годината. 

Все по-често виждаме и се утвърждава наклонността Широка лъка да бъде цялостна с туристи през цялата година. Лятото поради прохладата, поради спокойствието, чистотата, зимата поради белия прекрасен сняг. Няма да скрия, че тук са близо и пистите на Пампорово, което също притегля доста туристи, есента със своята тишина, пролетта със своята зеленина и разноцветност, т.е. всеки сезон, всеки един миг е сполучлив за посещаване на Широка лъка, зависи кой какви желания има “, уточни Гергана Чотрева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР