Разходите за почистването на Пловдив набъбнаха с близо 4 млн.

...
Разходите за почистването на Пловдив набъбнаха с близо 4 млн.
Коментари Харесай

Скандално! Община Пловдив губи 3,8 млн. лева заради проспан срок по празниците от шефката на Екологията

Разходите за почистването на Пловдив набъбнаха с близо 4 млн. лв. единствено за месец. На първата сесия на Общинският съвет за тази година трябваше да се гласоподава план-сметката за почистването на града, само че в последния миг зам.-кметът по финанси Величко Родопски я изтегли с претекста, че „ имало още малко работа по нея”.

Няколко дни по-късно на уеб страницата на Община Пловдив е качена нова план-сметка за почистването, като то е скочило от 46,4 млн. лв. на 50,1 млн. лв.. Почти по всички пера разноските са идентични, като има една съществена разлика в предлагането.

Разликата от 3,8 млн. лв. идва от една от таксите, които Община Пловдив заплаща към Регионална инспекция за опазване на околната среда за отчисления по Закона за ръководства на отпадъците. Тази разлика пък се оказва неточност и „ преброяване по личен метод на административни срокове” на един общински чиновник – шефът на отдел „ Екология” Вяра Колева.

Това се случва на фона на напъните на кмета Здравко Димитров за стесняване на разноските поради големия растеж на издръжката, като в същото време това да не е за сметка на значимите за Пловдив планове. Докато градоначалникът търси външно финансиране от Европа и държавното управление, някои чиновници „ проспиват” периоди, което коства милиони на Пловдив. В същото време се подвигат и разнообразни такси поради повдигането на издръжката на администрацията.

Къде е казусът и какво е направила Община Пловдив в лицето на дирекция „ Екология”?

В Закона за ръководства на отпадъците в член 60 е записано, че всяка община заплаща такса на звук боклук, който депонира в сметищата.

Тя е за осъществяване на действия по неутрализиране на боклуци посредством депониране, като всеки притежател на хранилище дава поръчителство, покриващо бъдещи разноски за закриване и следексплоатационни грижи на площадката на депото.

Размерът на отчисленията на Община Пловдив за 2022 година е от 95 лв. на звук депониран боклук. Според прогнозите през тази година ще бъдат депонирани 161 000 отпадъци, което прави размерът на отчислението от 7,7 млн. лв.. Именно това е записано в новата проект сметка.

.



В първата, оповестена при започване на януари, обаче заложените средства са двойно по-малко – 3,85 млн.лева. Причината е, че законът разрешава при избрани условия таксата за депониран звук да бъде понижена с 50%. Ако тези условия са изпълнени общините подават молба до 30 ноември до Регионална инспекция за опазване на околната среда, които понижат вноските на половина.

Оказва се обаче, че Община Пловдив не е съумяла да се оправи със периодите и заради това ще би трябвало да заплати 100% таксата към Регионална инспекция за опазване на околната среда или 7,7 млн. лв. от бюджета на града, вместо плануваните преди месец на половина средства.



План-сметката се изготвя от отдел „ Екология” и въпросната директорка Вяра Колева, a отрасловият й отговорник е зам.-кметът Анести Тимчев. Пред TrafficNews той съобщи, че нещата не са окончателно изгубени.

„ Миналата година дадохме такова предложение за понижение с 50% и се одобри, тази година от Регионална инспекция за опазване на околната среда не го одобриха. Въпреки това направихме тъжби пред министъра на Околната среда и водите, защото считаме, че погрешно са ни отказали”, съобщи Анести Тимчев. По думите му за всеки случай те са създали план-сметката с цялостния размер на отчисленията, а в случай че Министерство на околната среда и водите одобри жалбата на Общината, парите ще бъдат ревизирани с решение на локалния парламент. Имало още един насърчителен миг.

„ Тези пари, които превеждаме 7,7 млн. лв. са пари на Общината и влизат като непознати доходи в РСИОВ. Ние по-късно като операторите на районното хранилище може да си ги вземем назад, те не са дефинитивно загубени”, счита зам.-кметът по екология.

Причината за двойния размер на отчисленията, които ще заплаща Община Пловдив към Регионална инспекция за опазване на околната среда, се оказват особеното тълкувания на периодите. След като градските управляващи са пуснали в период до 30 ноември настояването за намаляването на отчисленията, те са получили отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда на 21 декември.

„ В писмото пишеше 14-дневен период за отговор към тях. Колегите, които приготвят отговора(б.а. отдел Екология), изкарват от тези 14 дни коледните и новогодишните празници. Така те удължават крайния период от 4 на 11 януари. Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче не признава това приспадне макар огромния брой празнични дни”, сподели Тимчев. Според него два са противоречивите моменти – първият празничните дни, вторият е, че всички копия от желаните документи били налични на уеб страницата на общината,а от Регионална инспекция за опазване на околната среда просто желали копията. Според зам.-кмета жалбата към министерството на Община Пловдив няма да бъде отхвърлена и те ще платят единствено 3,7 млн. лв..



От Регионалната ревизия по околната среда и водите ни обявиха, че от Община Пловдив са подали настояването за понижен размер на отчисленията до 30 ноември. Но от екоинспекцията са поискали доказателства и спомагателна информация за количествата на отпадъчните материали по кодове, какви са количествата на депонираните боклуци, какво е количеството на отпадъците, минали през авансово отнасяне и други, а също и контракти от общото заседание на общините.

„ В законоустановения период общината не е предоставила изисканата спомагателна информация. По тази причина за отчетната 2022 година РИОСВ-Пловдив е определила община Пловдив да заплаща цялостния размер на дължимите отчисления”, пишат от екоинспекцията.

Въпреки увереността на Анести Тимчев, че жалбата им ще бъде почетена, напълно неразбираемо е по какъв начин от отдел „ Екология” са „ изкарали” почивните дни. В Административно процесуален кодекс ясно е записано, че когато срокът е в дни той стартира да тече от идващия ден на връчването до крайния срок(в случая 14 дни – календарни). Ако крайният период се пада в почивен ден, той се удължава до първия работен.

От друга страна логически е и въпросът, откакто всички документи са били налични онлайн, а от Регионална инспекция за опазване на околната среда са желали единствено копия, какво е пречило те да се дадат в случай, че имало 6 работни дни в този диапазон.

Очаквайте продължение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР