Разходите за наука през 2018 година са със 120 млн.

...
Разходите за наука през 2018 година са със 120 млн.
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Парите за наука за 2018-а са със 120 милиона повече

Разходите за просвета през 2018 година са със 120 млн. лв. повече, само че няма да бъдат разпределени поравно измежду институциите, а съгласно реализирани резултати в стратегии и планове, сподели пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Протестът на сътрудниците от научната общественост намират причини в това, че методът за просвета не следва институционалната конструкция, сподели Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лв.. Около 5 млн. лв. са авансово разпределени за Българска академия на науките, което дава опция за пет % нарастване приблизително на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за просвета би трябвало да бъдат разпределени посредством състезания съгласно потребностите за страната, уточни министърът на финансите. Научните звена и висшите учебни заведения могат да аплайват за този запас. Ако той бъде разпределен авансово, ще се наруши конкуренцията и успеваемостта при решение на дилемите, добави той.

По-добрите институти могат да реализират по-високи резултати и да имат добър финансов запас, сподели Горанов. Бюджетът на Българска академия на науките може да бъде подсилен и в случай че реализиран положителни резултати, той може да бъде повишен с десетки милиони лв., уточни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР