Разграничаването на истините от лъжите не е лесна задача. В

...
Разграничаването на истините от лъжите не е лесна задача. В
Коментари Харесай

Три измислени научни факта, в които вероятно вярвате

Разграничаването на истините от лъжите не е лесна задача. В нашето съвремие, когато достъпът до всевъзможна информация е извънредно елементарен, постоянно можем да попаднем в клопката на подправените вести и псевдонаучните обстоятелства. А някои измислици звучат толкоз правдоподобно, че е съвсем невероятно да не повярваме в тях. Ето и някои от тях:

Класическата музика ни прави по-умни

Вероятно сте чували за така наречен „ резултат на Моцарт “, съгласно който слушането на класическа музика има благотворно въздействие върху мозъчната активност. Популярно е схващането, че в случай че пускате сходни творби на вашите деца, те ще станат по-умни. Истината е, че това е основано на една подправена вест. През 1993 година списание „ Нейчър “ разгласява публикация за резултатите от проучване, извършено в Калифорнийския университет. В нея се твърди, че студенти са подобрили своите резултати, откакто са слушали Моцарт.

За страдание, заключенията във въпросното проучване са други и създателите на публикацията просто не са ги разбрали вярно. Студентите трябвало да вземат решение характерни пространствени проби, които по никакъв метод не са показателни за цялостната им просветеност. Освен това, въпросното „ поумняване “ траяло едвам към 15 минути. През идващите години били направени доста спомагателни проби, които посочили, че няма доказателства за съществуването на „ резултат на Моцарт “.

Млякото е потребно за костите

Пиенето на мляко е от значително значение за построяването на здрави кости. Този факт е явен, нали? Всъщност, не е тъкмо по този начин. Млякото не ви прави по-неподатливи на фрактури, а калцият в него се усвоява мъчно, което може даже да навреди на костите ви. Освен това, питателните субстанции в него могат да бъдат открити в някои зеленчуци в надалеч по-големи количества, като спанак и броколи, да вземем за пример.

Идеята, че млякото е належащо за положително здраве, е мит, публикуван от американското държавно управление за да се подтиква млечната индустрия. По време на Първата международна война тя била в подем, защото големи количества мляко се изпращали на фронта за гладуващите бойци. Действително, консервираното мляко на прахуляк бил добър вид за обезпечаване на хранителни субстанции в тежки условия, при които няма по какъв начин да бъдат употребявани пресни зеленчуци. След края на войната това свръхпроизводство основало голям остатък от мляко и най-лесният метод за пласирането му бил да се убедят американските жители, че то е доста потребно.

Трябва да изминавате по 10 000 крачки всеки ден

Ако имате приложение на смарт телефона, което следи изминатото от вас разстояние, е доста евентуално то да ви слага 10 000 крачки като целесъобразна ежедневна цел. Има ли научни доказателства, които удостоверяват това? Не. Идеята в действителност поражда по чисто комерсиални цели при започване на 1964 година в Япония. По това време столицата Токио се готви да е хазаин на Лятната олимпиада и в града царува голямо неспокойствие.

Местна компания взема решение да се възползва от обхваналата японците спортна фикс идея и пуска на пазара апарат, който мери направените крачки. Името на продукта е “Брояч на 10 000 крачки”. Самото число не е инцидентно определено – в японската просвета 10 000 се смята за знак на благополучие и шанс. Истината е, че лекарите предлагат ежедневна умерена интензивност в продължение на към 150 минути, което се равнява на 7000 – 8000 крачки. И въпреки всичко не забравяйте, че спортът е здраве и няма да ви навреди, в случай че надхвърлите тази численост.

По тематиката

.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР