Разговорите между турски официални лица и делегации от Швеция и

...
Разговорите между турски официални лица и делегации от Швеция и
Коментари Харесай

Малък напредък в разговорите между Турция, Финландия и Швеция

Разговорите сред турски публични лица и делегации от Швеция и Финландия тази седмица в Анкара доведоха до дребен прогрес в превъзмогването на възраженията на Турция против присъединението на скандинавските страни към НАТО, споделиха два източника пред Ройтерс в петък, цитира ги турският портал " Ахвал "

Все още не е ясно по кое време ще се проведат по-нататъшни полемики сред Анкара и двете страни, споделиха източниците.

Турция съобщи, че се опълчва на участието на страните в западния боен алианс, акцентирайки неодобрение си от Швеция и в по-малка степен от Финландия за поддръжката на оповестената отвън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), въоръжена формация, която води битка за самоуправление на кюрдите в Турция от 40 години, както и за поддръжката на други формирания, които Анкара преглежда като опасност за сигурността си.

Анкара също по този начин упреква скандинавските страни, че са наложили ограничавания за експорт на оръжие за Турция и са отказали да екстрадират обвинени " терористи ".

" Това не е елементарен развой ", цитира Ройтерс почитан турски чиновник. " Те би трябвало да подхващат съответни стъпки, които ще бъдат сложни. По-нататъшните договаряния ще продължат. Но датата не наподобява доста близка. "

Швеция и Финландия подадоха писмените си молби за присъединение към Алианса предходната седмица, само че възражението на Турция стои като спънка пред страните, защото всички 30 членки на НАТО би трябвало да одобрят проектите за разширение.

Шведската и финландската делегации дойдоха в Турция в сряда и разговаряха с представителя на турския президент Ибрахим Калън и заместник-министърът на външните работи Седат Онал.

Предложението на Анкара за унищожаване на рестриктивните мерки за експорт на оръжие беше посрещнато с " позитивно отношение " от шведската и финландската делегации, сподели Калън, представен от АП.

Турският чиновник обаче добави, че договарянията ще продължат, откакто скандинавските държавни управления отговорят на настояванията на Турция.

Турция също по този начин чака изгонването на 28 обвинени в " тероризъм " от Швеция и 12 от Финландия, съгласно Калън, който сподели, че " няма правно или правосъдно съображение " да не ги екстрадира.

Турция изиска изгонването на 33 обвинени от двете страни, заяви по-рано този месец държавната Анадолска организация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР