Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на

...
Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на
Коментари Харесай

Културни маршрути със Саудитска Арабия

Разговори за опциите за опознаване на богатото културно завещание на двете страни организира през днешния ден ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който е на  двудневно посещаване  в Саудитска Арабия.

Г-н Рашидов, който е и ръководител на групата за другарство със Саудитска Арабия в българския парламент, е почетен посетител на известния фестивал „ Зима в Тантора ”. Във водената от него делегация е и Мариус Донкин, шеф на Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

Фестивалът се организира в град Ал Ула. В този регион се намира фамозният археологически обект Хегра – първият предпазен от ЮНЕСКО международен монумент в Саудитска Арабия. Днес по време на разглеждането на гробниците в античното Арабско кралство Дадан, датирано от шести век прочие н. е., Вежди Рашидов и домакините му организираха диалог за задълбочаване на културното съдействие сред двете страни и ролята на парламентарната група за другарство.

Саудитска Арабия има специфична стратегия за културен туризъм, която разпространява значими локални културни дестинации. Вежди Рашидов получи поздравления за изложбата „ Епопея на тракийските царе “ в Лувъра и за заслугата си за  близкото съдействие на България със международния Музей. Саудитска Арабия също има подписано десетгодишно съглашение за съдействие с Лувъра и това лято планува огромни взаимни археологически разкопки дружно с френски археолози. И България от години работи дружно с археолози от Лувъра при разкопките край Созопол.

„ Сигурен съм, че България със своето неповторимо културно завещание, със своята история, със своите гении, със своите театрални изкуства може да провокира огромен интерес в Саудитска Арабия и  групата за другарство в Народното събрание може да  съдейства в този развой, още повече, че скоро  следва посещаване в Рияд на парламентарна делегация от  групата за другарство, която оглавявам ”, съобщи Вежди Рашидов.

Тази вечер Вежди Рашидов и водената от него делегация  присъства на церемониален концерт в неповторимата зала „ Марайа Платиниум “, която е цялата в огледала и е  разположена в центъра на пустинята. С този концерт приключва фестивала „ Зима в Тантора “. Програмата на визитата на българската делегация завършва на следващия ден с разглеждане на Хегра – археологически монумент от международно значение под егидата на ЮНЕСКО.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР