Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да

...
Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да
Коментари Харесай

Асен Василев: Кой ще намери танкери с газ, ако спрем дерогацията от днес за утре?

Разговорът за дерогацията беше естествен - едната цел е да не отиват повече пари към " Лукойл ", другата е да не се подвигат цените на горивата за българските жители и да има задоволително време да се мине към неруски нефт. Това сподели в Българска национална телевизия финансовият министър Асен Василев.

Решението пази и двете точки, тъй като износът стопира на 1 януари, а на 1 март се стопира дерогацията - това е механически минималният период, с цел да се мине към неруски нефт, уточни той.

" Ако спрем дерогацията от през днешния ден за на следващия ден и за три дни някой би трябвало да откри танкери? Танкерите от Близкия изток нормално пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни от кое място тъкмо ще пристигна? "

Асен Василев отхвърли, че 1 милиарда лева са изтекли към Русия през " Лукойл ".

" Лукойл " ще заплати 400 млн. лева налог, а облагата, която осъществя е 600-650 млн. лева, т.е. 250 млн. лева е чистата облага, която ние не взимаме за българската хазна ".

Призна, че ръководството не е устойчиво и че от самото си основаване е тежък компромисен вид, с цел да може България да се придвижи напред по няколко основни цели.

Финансовият министър дефинира като неонователни терзанията за бюджета и таксата за транспорт на съветски газ. Затова ги махнахме - разяснява той - понижена е и финансовата стратегия, която отново е на рекордни равнища - 10 милиарда лева

" По този метод си резервираме трите %, бюджетът влиза в рамки и в случай че тези доходи се осъществят, ще създадем актуализация, да се признаят тези доходи и да си довършим финансовата стратегия ".

Категоричен е, че доходи се събират и не вижда нещо неправилно. Единственият недостиг е Данък добавена стойност от импорт, само че той се наваксва. Василев сподели и по кое време би подал оставка.

" Не съм женен за тази позиция. Ако съм потребен, ще продължа да си правя работата ", сподели той.

Василев разяснява и снощните безредици на митинга против БФС: " Изключително грозни подиуми, които демонстрираха, че не обикновено почитатели да хвърлят бутилки, не е обикновено и полицията да бие хора, които са паднали на земята ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР