Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „Президент, Европа и

...
Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „Президент, Европа и
Коментари Харесай

Путин към Макрон: Слушай ме много внимателно. Чуваш ли ме добре?

Разговорът ще бъде излъчен в документалния филм „ Президент, Европа и война “, режисиран от журналиста Ги Лагаш и дава дипломатически подтекст за последните шест месеца на Макрон в Елисейския замък, написа bTV. Разговорът съставлява яростна замяна на реплики сред двамата президенти. Макрон е корав в решенията си, само че Владимир Путин не се отхвърля и дори се изнервя, казвайки на френския президент „ Слушай ме доста деликатно “.

Публикуваме цялостния диалог сред двамата без редакторска интервенция:

Еманюел Макрон: След последния ни диалог, напрежението продължава да пораства. Знаете моето предпочитание и увереност да продължим разговора. Искам да ми кажете вие по какъв начин разчитате тази обстановка и да ми кажете непосредствено – какви са вашите планове. След това дано се опитаме да намерим още позитивни стъпки.

Владимир Путин: Какво мога да ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлер Шолц ми казахте, че Зеленски е подготвен за деяние. Че е квалифициран да вкара Минските съглашения. Той ви лъже. Не знам дали чухте изказването му през вчерашния ден, че Украйна би трябвало да има достъп до нуклеарни оръжия.

(дипломатически консултант Еманюел Бон: не е по този начин, както и да е)

Също по този начин чух по какъв начин коментирате Минските съглашения на конференция в Киев на 8 февруари. Казвате, че те би трябвало да бъдат ревизирани, с цел да бъдат, изтъквам, „ използвани “.

(съветниците на Еманюел Макрон: „ Не е правилно, не е споделил това “, „ Ще му кажа да не навлиза в по-детайлна полемика по тематиката “)

Еманюел Макрон: Владимир, като за начало, в никакъв случай не съм казвал, че Минските съглашения би трябвало да бъдат ревизирани. Не съм казвал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че би трябвало да бъдат приложени, да бъдат уважавани. Това е друго от казаното от вас.

Владимир Путин: Слушай, Еманюел, не разбирам какъв ти е казуса със сепаратистите. Те най-малко направиха всичко належащо, с цел да има градивен разговор с властта на Украйна.

Еманюел Макрон: С почитание към казаното от теб, Владимир, имам няколко коментара: Първо, Минските съглашения са разговор за теб и си в правото си. В този смисъл, че чакаме базата за каквато и да е полемика да бъде входиран текст от сепаратисти. Също по този начин когато твоят договарящ се опита да накара украинците да разискват тези текстове от сепаратистите, той не се отнася с почитание към Минските съглашения. Няма сепаратистите да вършат оферти за украинските закони!

Владимир Путин: Разбира се, имаме тотално друго разбиране за обстановката. По време на последната ни среща ти припомних, и дори ти прочетох, параграфи 9, 11 и 12 от Минските съглашения.

Еманюел Макрон: Имам ги пред мен! Много хубаво са написани от държавното управление на Украйна. Параграф 9 предлага да се водят диалози с Донецка и Луганска области, както е заложено в контракта. Именно това предлагаме и ние. Не знам твоят юрист къде е учил право. Гледам тези текстове и се пробвам да ги ползвам! И не знам кой правист може да ти каже, че в суверенна страна, законите могат да се оферират от сепаратистки групи, а не от демократично определените управляващи.

Владимир Путин (раздразнен): Това не е демократично определено държавно управление. Те пристигнаха на власт с прелом, имаше хора, които бяха изгорени живи. Това беше кървава баня и Зеленски е виновен за това.

Слушай ме доста деликатно: правилото на разговора е да вземеш поради мнението на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричаш, молят те да бъдат препоръчани на украинските управляващи, само че не получават никакъв отговор. Къде е разговорът?

Еманюел Макрон: Не ни пука какво оферират сепаратистите. Това, което желаеме от тях е да доближат до консенсус с украинците и всичко би трябвало да бъде направено съгласно закона. Това, което одеве сподели хвърля подозрение върху разбирането ти за Минските съглашения, щом смяташ, че си имаш работа с незаконни и терористични управляващи.

Владимир Путин: Слушай ме (много изнервен). Чуваш ли ме добре? Казвам ти отново, сепаратистите реагираха на предложенията на украинските управляващи. Те дадоха отговор, само че от украинска страна нямаше продължение.

Еманюел Макрон: Добре. Това, което ти предлагам е да организираме среща с всички заинтригувани страни, с цел да можем да продължим напред. Утре ще помоля това да бъде свършено. Но през последните два дни сепаратистите не желаеха да вземат участие в полемиките. Веднага ще желая това от Зеленски. Съгласни ли сме това? Ако сме, действаме и вършим среща на следващия ден.

Владимир Путин: За да се съглася, би трябвало незабавно да прочета тези оферти. Но през цялото време трябваше да се окаже напън върху украинците, само че никой не искаше да го направи.

Еманюел Макрон: Знаеш, че ще направя всичко допустимо да ги натисна.

Владимир Путин: Знам, само че жал няма резултат.

Еманюел Макрон: Трябва да ми окажеш помощ малко (с палав тон). Ситуацията е доста напрегната. Наистина се обадих на Зеленски през вчерашния ден с молба да се успокои. Ще му кажа отново – да успокои всички, да се успокоят в обществените мрежи, да успокоят и военните в Украйна. Но също по този начин считам, че ти би трябвало да се обадиш, с цел да се успокоят украинските военни елементи. Имаше доста бомбардировки през вчерашния ден. Ако желаеме да дадем късмет на разговора, би трябвало да успокоим нещата в района. Как виждаш еволюцията на военните образования там?

Владимир Путин: Обученията не престават по проект.

Еманюел Макрон: Значи, ще приключат довечера, по този начин ли?

Владимир Путин: Да, евентуално довечера, само че несъмнено ще оставим военно наличие на границата до момента в който ситуацията в Донбас не се успокои. Дискусията ще бъде осъществена след консултация с министрите на военните работи.

Еманюел Макрон: Добре, Владимир. Казвам ти напълно почтено, за мен е извънредно значимо да върнем тази полемика в естествени рамки и да избегнем напрежението. Това, което е доста значимо за мен и те апелирам за това е да държиш обстановката под надзор. Това е първата точка. Разчитам на теб. Не се поддавай на никакви провокации през идващите часове и дни.

Искам да насочва две доста съответни оферти към теб. Първо, да организираме среща през идващите дни в Женева с теб и президента Джо Байдън. Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали да ти насочва това предложение. Президентът Байдън също разсъждава върху методите за деескалация на обстановката. Кажи ми датата, която те устройва.

Владимир Путин: Благодаря ти, Еманюел. Винаги е огромно наслаждение и чест да беседвам с европейските си сътрудници, както и с тези от Съединените щати. И постоянно ми е доста занимателно да приказвам с теб, тъй като си имаме доверие. Тъй че, Еманюел, аз ти предлагам да обърнем нещата. Първо, дано подготвим тази среща авансово. Чак по-късно ще можем да приказваме с теб.

Еманюел Макрон: Но можем ли да си кажем с теб през днешния ден, че след тази полемика, се съгласихме на едни правила? Искам да изясня този въпрос с теб. Искам явен отговор от теб. Искам среща лице в лице сред теб и американците. Тогава ще поканим и европейците, окей?

Владимир Путин: Това предложение си заслужава да се обмисли, само че в случай че искаш да бъде добре в съгласие, дано помолил съветниците си да се чуят. Но кардинално съм склонен.

Еманюел Макрон: Добре, потвърждаваш, че си склонен. Предлагам нашите екипи да се опитат да създадат общ текст, нещо като прессъобщение, което да пуснем след този диалог.

Владимир Путин: Честно да ти кажа, желаех да играя хокей на лед, само че съм тук и си приказвам с теб преди да стартира да упражнявам. Ще се обадя на съветниците си.

Еманюел Макрон: Както и да е, благодаря ти, Владимир. Ще държим връзка. Когато имаш решение, обади ми се.

Владимир Путин (на френски): Благодаря ви, господин президент.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР