Разговорът се състоя в рамките на форум за парламентарен диалог

...
Разговорът се състоя в рамките на форум за парламентарен диалог
Коментари Харесай

Кючюк след среща с Пендаровски: Членството в ЕС трябва да е национална кауза

Разговорът се състоя в границите на конгрес за парламентарен разговор сред Екологичен потенциал и Събранието на Република Северна Македония

„ Заседанията по Диалога Жан Моне са значими, тъй като подчертават точно върху това, че присъединението към Европейски Съюз би трябвало да бъде национална идея,в името на която партиите са подготвени да оставят настрани своите разлики “.

Това съобщи непрекъснатият докладчик на Европейския парламент за Северна Македония и евродепутат от Движението за права и свободи/ОбновиЕвропа Илхан Кючюк.

Той съпредседателства в границите на 2 дни в Скопиетретото съвещание по Диалога за Мир и Демокрация „ Жан Моне “ сред представители на Европейския парламент, ЕК иСъбранието на Република Северна Македония.

Партнираха му ръководителят и Вице-председателят на Съвместната парламентарна делегация ЕС-СевернаМакедония - евродепутатите Андреас Шийдер и Марион Валсман. Участие в другите панели на дебата взеха Председателят на Събранието на СевернаМакедония, Талат Джафери, Генералният секретар на институцията -Цветанка Иванова и водачите на парламентарно-представени партии.

Диалогът „ Жан Моне “ е инструмент на Европейския парламент, въодушевен отработния способ на едноименния европейски посланик, ориентиран към определяне на медиация и развой на надпартиен разговор и съставлява цикъл от подготвителни съвещания с присъединяване на водачите на парламентарно показаните в страната партии.

Целта на съвещанията въвформата „ Жан Моне “ сред Екологичен потенциал и Народното Събрание на Република СевернаМакедония е вдишване на съответни задължения и следене на тяхното осъществяване, за укрепване на надпартийния разговор и парламентарна просвета на взаимни отстъпки, връзка и доверие сред политическите партии в страната в името на участието в Европейски Съюз.

Откривайки конференцията, Илхан Кючюк регистрира постигнатото по линия на Диалога за Мир и Демокрация, като напомни твърдата поддръжка както наЕвропейския парламент, по този начин и на Комисията и поръчката Европейска комисия да бъде “гео-политическа Комисия “, изтъквайки „ Наложи ни се да преодолеем огромното отчаяние по отношение на решението на Съвета да не започнепреговори със Северна Македония и Албания през октомври - само че имам вяра, четова бе единствено краткотрайна спънка и до срещата на върха в Загреб ще сепреодолеят запасите по отношение на разширението.

Твърдо декларирам, от името наЕвропейския парламент, че това бе неточност на Съвета на Европейски Съюз, защото македонското държавно управление, парламент и народ направиха всичко по силитеси, с цел да заслужат започването на преговорния развой “.

В рамките на визитата, с изключение на присъединяване в сесиите в Събранието,представителите на Европейския парламент се срещнаха и с президента на Северна Македония - Стево Пендаровски, с Мисията на Организацията засигурност и съдействие в Европа, с европейски дипломати в страната,както и с Посланика на Швейцария.

„ Заседанията по Диалога Жан Моне са значими, тъй като подчертават точно върху това, че присъединението към Европейски Съюз би трябвало да бъде национална идея,в името на която партиите са подготвени да оставят настрани своите разлики.Те са значими и тъй като предпоставят засилено наличие на европейскитеинституции.

Европейски Съюз не може да си разреши да показва бездейност спряморегиона, осланяйки се единствено на окуражаващи послания. Не можем да сипозволим и да продължи наклонността на присъединителни развой да се гледа като на нещо наложено. Държавите от Западните Балкани би трябвало да бъдатчути - и да станат част и от дебата за бъдещето на Европа, тъй като той едебат точно за общото ни бъдеще “, разяснява Кючюк. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР