Разговаряме със зъболекарите д-р Бранимир Кирилов и д-р Венцеслав Станков

...
Разговаряме със зъболекарите д-р Бранимир Кирилов и д-р Венцеслав Станков
Коментари Харесай

Бунтът на зъболекарите е огромен: има опит за прокарване на интереси в груб разрез с всичко, на което са ни учили

Разговаряме със зъболекарите доктор Бранимир Кирилов и доктор Венцеслав Станков за разпоредбите за добра дентална процедура, които провокираха всеобщо неодобрение на зъболекари у нас. Разговорът се води по време на първия ден от конгреса на Българския зъболекарски съюз, 21 юни.
 Конгресът на зъболекарите, или по какъв начин се прокарват лобистки правила  Зъболекари сигнализират: Стотици хиляди може да останат без зъболечение поради нови правила
Д-р Кирилов, доктор Станков, какви ще са следствията от тези правила, в случай че те бъдат признати в оферти тип?

Д-р Бранимир Кирилов : Последствията ще рефлектират върху всички сътрудници в страната и върху всички пациенти с това, че сътрудниците на процедура няма да имат ясни правила, по които да изградят практиките си, ясни правила, по които да лекуват пациентите.

Д-р Венцеслав Станков : Занаятът би трябвало да се ревизира – има и неприятни практики, има и положителни. Юридически уязвими би трябвало да са неприятните практики, с цел да бъдат предпазени пациентите.

Тези правила сега слагат доста неразбираема граница и вършат уязвими даже положителни практики и хора, които работят съзнателно и с грижа към своите пациенти и, по едно и също време с това, не поставят юридическия фокус върху хора, които работят несъвестно и користно.

Има потребност от правила, всички ние сме за разпоредбите, защото те пазят интереса на всички заинтригувани. Това са пациенти, университети, национални консултанти, зъболекари, профилирани центрове. Трябва да има правила, с цел да може нашите дейности да бъдат преценявани, само че тези правила би трябвало да бъдат ясно написани, с цел да има ясни критерии, по които да кажем дали Вие, като пациентка, сте обслужена добре или не.

Има ли рационално пояснение за налагането на строги ограничавания на дейностите, които могат да правят стоматолозите без компетентност?

Д-р Кирилов : Смисълът, който най-вероятно законодателят е имал поради, е да вкара по-ясни регламенти и правила. Начинът на правене на закона е доста добър, действително той желае положителни неща.



Д-р Бранимир Кирилов

Истината, която съгласно адвокати се открива в тези правила, е, че през цялото време контролната комисия на Българския зъболекарски съюз, която е трябвало да преведе от юридически език на зъболекарски език, е подала неправилно заданието до националните консултанти. И оттова националните консултанти в продължение на шест месеца работят върху неправилно задание, което е незаконосъобразно съгласно тяхно мнение и мнение, изразено в публично писмо до министъра.

Кое е неправилното?

Д-р Кирилов : Погрешно е тълкуванието на разпоредбите от контролната комисия за нормативни документи и оттова отива неправилно към националните консултанти, които са създали разпоредбите. Изначално този документ е направен неправилно.

Д-р Станков : Шаблонът, който е подаден, с цел да се създадат тези правила от националните консултанти, е бил подвеждащ. Всъщност те са положили месеци старания в неверна тенденция и са основали правила, които действително обслужват нечии ползи. Нямаме визия чии са, само че това не са ползите на съсловието, не са ползите на пациентите.

Ситуацията е такава, че ние, зъболекарите, не можем да специализираме. Не тъй като не желаеме и нямаме предпочитание да специализираме – в противен случай. Всички ние харчим големи пари и прекарваме доста години в квалифиации във и отвън страната. Не можем да специализираме заради елементарния факт, че отпускат единствено няколко места за специалности на година и те нормално са за хора, които се знаят.

Тъй като университетите нямат база, ние, за разлика от медиците, не можем да специализираме действително. Има я тази опция, само че тя не е действителна, не можем да специализираме на мястото, на което работим, тъй като ние не работим в лечебни заведения. Затова денталният център, в който работя, не може да даде компетентност, която да бъде приета – повеждам единствено подготовка. Това значи, че съсловието остава без експерти. И опитът да се прави паралел с медиците – всички те имат компетентност – тук е несъпоставим. Кардиологът си работи единствено кардиохирургия, травматологът работи единствено контузии, а всеки естествен ортодонт, не високо профилиран, прави действия най-малко от няколко специалности.



Д-р Венцеслав Станков

Проблемът със специалностите идва най-много от това, че в Европа има единствено две специалности, които нищо не не разрешават, а обобщават. Тук има вкарани много специалности. Вкарва се общата компетентност – това, което всеки прави – в някаква компетентност, която не може, а може би и няма смисъл да се специализира.

Имаше клюки, че наредбата е щяла да бъде призната в този тип, в случай че не беше изтекла. Първо твърдяха, че не могат да създадат нищо в наш интерес и внезапно, за няколко дни, трансформираха своята позиция на 180 градуса. Правилата бяха модифицирани по метод, по който твърдяха, че не може да се модифицират. Бунтът е голям и с цел да се замажат очите на съсловието, се одобряват правила, които са доста общи, не са съответни, основават юридически проблеми и не са в интерес на никой. Само и единствено да се гласоподават на този конгрес и да бъде непокътнато егото на хората в БЗС, в управителния съвет, да кажат: „ Ние си свършихме работата “.

Д-р Кирилов : Според юридическото мнение планът на разпоредбите е в нарушаване на редица закони, в това число с писмо от 17.06.2019 година националните консултанти пишат до министъра на опазването на здравето, че Управителният съвет на БЗС им е сложил незаконосъобразно задание, давайки самобитно пояснение на специфичните правила. " При по този начин заложените параметри планът на разпоредбите опонира на Закона за лечебните заведения, член 6, алинея 1. " - това е мнението на юристите.

Тоест сега в залата се работи по един незаконосъобразен документ. Големият проблем е, че в случай че този незаконосъобразен документ бъде изработен формален документ, по който да бъдат следени лекарите и зъболекарите в България, действително това лишава пациентите от опция за лекуване, защото всеки доктор ще предстои на наказване при неналичието на ясни и точни правила. Ние за това се борим – за ясни и точни критерии, по които ще бъдем проверявани.

В залата адв. Надежда Йорданова сподели, че текстовете са доста неразбираеми и основават опция за произвол. И вие ли мислите по този начин?

Д-р Кирилов : Точно там е казусът. Това основава опция за произвол над всички зъболекари и инспекциите, които по закон ще бъдат осъществявани от страна на организация „ Медицински контрол “ плюс член на колегията от БЗС, ще бъдат осъществени по неразбираеми критерии. Ние нямаме критериите, по които те ще ни ревизират. И тези правила, които сътрудниците в залата гласоподават, не основават такива критерии. Това е нашият огромен проблем. Затова сме тук.

Предложението, което ние внесохме, беше напълно ясно. То, за жалост, беше отхвърлено от конгресната зала. Нашето предложение беше да се отсрочи приемането на тези правила и да се основат комисии, които в границите на идващите няколко месеца да работят за хармонизиране на тези правила с европейските правила и за законовото им изчистване.

Все отново в чий интерес са тези правила? Не са в полза на зъболекарите, не са в полза на пациентите. Тогава?

Д-р Станков : Има два разновидността: или това просто да е незаконна непросветеност от страна на Съюза и да не са обмислили действително какво вършат и да не са знаели в каква каша забъркват себе си и всички зъболекари; или има някакви ползи, за които не можем да съдим, тъй като не виждаме цялата картина.

Как приемате метода министърът да ви праща писмо, с което да ви убеждава, че разпоредбите не са това, което са и че едно писмо с министерски автограф ги „ обезсилва “?

Д-р Кирилов : Това го попитайте доктор Шарков, не мога да отговоря.

Доколко мощна е протестната вълна на зъболекарите в страната?

Д-р Станков : Реално за пръв път в дадена област има такава вълна на неодобрение, което доста ясно показва глупостта на разпоредбите, които желаят да бъдат въведени и опитът за пробутване на ползи, които са в недодялан прорез с всичко, на което са ни учили и работили през живота си. Ние сме елементарни зъболекари, а някои хора желаят просто да ни „ орежат “. Затова се надигна тази вълна. Подписката беше подкрепена от съвсем 2000 индивида, а общо сме 9000. В момента по настоящите въпроси в България, примерно Законът за детето, подписките се подписват от 29-30 000 индивида от цяла България, а ние успяхме за няколко дни – от 6-и до 10-и, при два почивни, да съберем толкоз доста зъболекари, които отхвърлят тези правила. Тези правила бяха мощно ограничаващи и защитаващи някакви ползи, които към този момент остават в сянка. Това не са правила, които могат да бъдат настоящи нито юридически, нито политически и не обслужват нито популацията, нито съсловието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР