Разговаряме с лидера на Движение 21 Татяна Дончева и водача

...
Разговаряме с лидера на Движение 21 Татяна Дончева и водача
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Изборите трябва да нанесат смъртоносен удар на ГЕРБ

Разговаряме с водача на Движение 21 Татяна Дончева и лидера на листата на Д21 за изборите за Европейски парламент Данаил Георгиев  както за значими вътрешнополитически тематики, по този начин и за плануваните за 26 май евроизбори.

Колко мощен ще е наказателният избор за ГЕРБ на евроизборите след Апартаментгейт, след ремонта на Графа, след „ набитите “ имотни братовчеди на премиера Борисов, с които не си говорел от 40 години, а единствено си махали, г-жо Дончева, господин Георгиев?

Татяна Дончева : Никой не може да каже, тъй като българското общество, без значение, че се възмущава, е мощно резистентно. Според мен то към момента се двоуми дали същинската битка с корупцията му би трябвало, или единствено ще се възмущава, без да прави нищо.

Данаил Георгиев : Не видяхме митинги, както да вземем за пример след корупционния скандал в Австрия, където за 24 часа падна държавното управление. Тук години наред се случват къде-къде по-сериозни неща, само че няма реакция. В България няма същата нетърпимост към подобен вид злоупотреби с властта.

Защо?

Татяна Дончева : Това е националният чип: да се снишиш, не да премахнеш първопричината, а да се наместиш някъде в нея. Дори в Румъния има безапелационен отпор против опита на държавното управление да подменя неща, които те към този момент считат за достижение, за притежание в промяната на тяхната правосъдна система.

Тук се смята за обикновено властта да се уреди, да открадне колкото може. Дори забелязах, че когато в третия си мандат ГЕРБ започнаха да назначават и по общините, и по държавната администрация извънредно несъответствуващи хора, които нито са учили за това, нито в миналото са го работили, нито могат да го свършат – никакво отвращение, никакво отвращение, в противен случай! Те споделят: „ Ми да, предопределение по партийна линия е обикновено. И също по този начин е обикновено щом са по партийна линия, да са хора, които нищо не схващат от това “. В последна сметка значимото е, че тези хора ще получават една заплата, тъй като са заслужили на ръководещата партия, на която е дадена властта.

Вие инцидентно да забелязахте, че двете огромни сякаш партии не пуснаха на дебатите водачите на листите си? Как, в случай че Мария Габриел не може да се оправи с един селски спор, ще върви в Европарламента нещо да отстоява? Ще го отстои като пакета „ Макрон “, т.е. по никакъв начин. Когато пакетът „ Макрон “ стане съвсем факт, тогава ще разберем за него и ще стане ясно, че имаме еврокомисари, които нямат необикновен престиж, които са една чиста украса. Могат да се оженят сполучливо, само че да отстояват български ползи не могат.

В положение ли са тези избори да смъкват ръководещите от власт?

Татяна Дончева : Тези избори би трябвало да нанесат гибелен удар на ГЕРБ. Те би трябвало да покажат, че ГЕРБ е към този момент в обстановка да получава дребна част от вота. Целият протестен избор би трябвало да бъде ориентиран към други обединения. Трябва да има явен знак, че ГЕРБ не е в положение да получи даже 20%. Трябва да се смъкне даже на 15%, без значение, че те владеят инструментите за избори, тъй като това ще даде на обществото самочувствие, че може да приготви локалните избори по този начин, че да омете ГЕРБ.

Очаквате ли това да се случи?

Татяна Дончева: Няма „ Очаквате ли го? “. Тук отиваме на борба и би трябвало да се бием за тази работа. Да се бием, тъй като против нас има мутри или хора, които са консуматори на богатствата на мутрите. Така че ние нямаме необикновен избор. И вместо да седнем, да се чешем по главите и да разсъждаваме над тематиката дали са ни огромни възможностите, или не, би трябвало да разберем, че нямаме избор. Просто би трябвало да се преборим за нашите последващи по-добри години.

Премиерът Борисов обаче все повтаря, че няма да даде оставка, каквито и да са резултатите. Заради идния избор на нов основен прокурор ли по този начин крепко стиска стола си на „ Дондуков “, или по други аргументи?

Данаил Георгиев: ГЕРБ и Борисов усещат, че позицията им е мощно разтърсена, изключително след разкритията за жилищата, за къщите. Вчера видяхме по какъв начин прехваленият от Бойко Борисов бул. във Варна се наводни и пропадна. Борисов и ГЕРБ усещат, че има доста огромна възможност да получат незадоволително огромен избор. Той приказва по този начин, с цел да успокои партията, откакто изиска толкоз доста оставки. Защото има неодобрение и негодувание в ГЕРБ, че дават излишно жертви и че отстъпват от позиции. Смятат, че това, което вършат, е сполучливо и няма потребност да бъдат наказвани. Чухме какво сподели и Цветанов– че няма кой да го накаже.

Друга индикация за разколебаването на ГЕРБ е, че за пръв път вземат участие в коалиция в избори. Прибегнаха до съюзяване със Съюз на демократичните сили, по-късно приобщиха земеделците, Гергьовден, Български демократически конгрес – една палитра от партии. Това приказва, че усещат рецесията и се стремят да избегнат отрицателния резултат.

Има доста хора, които са мощно, откровено възмутени от метода, по който ГЕРБ ръководят и от това, което става ясно пред очите им. Работата на жителите е да намерят подобаващата форма да изразят недоволството си, да гласоподават друго и да не поддържат ГЕРБ.

През последните десетина дни президентът Румен Радев изведе пред обществото тематиката за идния избор на основен прокурор посредством консултациите, които стартира. Какъв е смисълът от тях при неналичието на промени в конституцията? Не е ли ясно по хипотеза, че безконтролната доста огромна власт би могла да разврати всеки евентуален нов основен прокурор?



Татяна Дончева: Очевидно не е ясно, че безконтролната власт може да разврати всеки. Особено може да разврати хора, които са пристигнали на власт, с цел да крадат. Даже няма потребност те да бъдат „ развращавани “. Те са си по този начин по начало, по този начин са си поставени.

Дали и по какъв начин би трябвало да се проведат съвещания и диалози, да се направи избор на персони е тактически въпрос, в който се желае доста огромно политическо умеене. Дали хората, които би трябвало да създадат съответните дейности, могат да ги създадат добре, това е проблематично, само че ние сме подвластни от картотекирането на политическите състезатели. Няма по какъв начин да си вземете играчи, които не са в картотеката. Тези са играчите в картотеката.

Не знам за какво се пропусна събитието, че тази седмица Цацаров взе главата на заместничката си, доста малко хора наблюдават тези събития. Не знам дали е правилно, че тя е била обвинена във връзки с президентския кръг. Аз обаче не знам за какво президентският кръг се е насочил да пита първо досегашния основен прокурор по какъв начин да се реформира прокуратурата и кой да бъде приемникът му. Това е значим въпрос и не може той да се договаря просто пиарски. А това, което се случва, наподобява доста на пиарско упражнение, без да е ясно какъв резултат се цели.

Сотир Цацаров имаше доста благоприятни условия в годините да каже какви са неговите възгледи. Те са за опазване на статуквото като уредба, като метод на работа. Сотир Цацаров е излъчил доста хора във времето както за свои заместници, по този начин и за ръководители на основните прокуратури, по този начин и за членове на Висшия правосъден съвет и неговият аршин е прочут. Ако президентът счита, че този аршин е безапелационен и общественополезен, той може да продължи с тези извършения.

Данаил Георгиев : Не са нездравословни такива съвещания, не са и напълно отвън пълномощията на президента. Разбира се, той няма конституционна роля в процедурата по избора на нов основен прокурор, само че когато издигнахме претендент за президент през 2016 година, настоявахме да имаме способен и задоволително добре квалифициран политически президент, който да уплътни ролята и пълномощията на президента точно с цел да е в положение да провокира социална полемика, да подбуди избрани настроения в обществото, да насочи процедурата и упованията на хората в избрана посока. Дали това ще се случи в този момент? Силно съм песимистичен, още повече, че той стартира с чуване на сегашния основен прокурор.

Предстои и избор на европейски основен прокурор. Не са ли несъразмерни упованията ни към Лаура Кьовеши, както преди време бяха към Европейски Съюз? Гледахме Съюза като на панацея против бедността и останалите ни проблеми и в този момент мнозина са разочаровани. Не виждаме ли и в безкомпромисната румънка панацея против алчни и корумпирани български политици?

Татяна Дончева : Споделям Вашия песимизъм. Първо, Европейската национална партия (ЕНП) и присъдружните ѝ партии, които управляваха в последните години доста страни от Европа, са обрасли в схеми за разпределение на евросредства и за тяхното комбиране, връщане, преразпределяне и така нататък Тези хора би трябвало да създадат избора за европейски основен прокурор. Хубаво е Европейската национална партия да бъде по-зле показана в новия Европейски парламент и това също би трябвало да се има поради от нашите гласоподаватели. Колкото по-малка е тежестта на Европейската национална партия, толкоз по-голям е шансът да се раздерат тези бизнес комбинации и толкоз по-невъзможно е изборът на европейски основен прокурор да зависи от тях.

Няма по какъв начин не Лаура Кьовеши, който и да е да тръгне против ръководещата Европейската комисия партия и да стартира да им скапва схемите. Те ще си предпочетат един французин, който е по-обран и по-безконфликтен.

Слушах предишния ден министъра на правораздаването на Румъния, който говореше с обстоятелства и разкрития. За тези обстоятелства и разкрития не се приказва, а те също би трябвало да бъдат взети поради, една композиция сред прокуратурата и специфичните служби. Делата са минали на високите равнища на румънската правосъдна система, само че аз съм доста любопитна, когато бъдат сложени в Страсбург, по какъв начин Страсбург и съдиите там ще разясняват законосъобразността.

Дори в човешкото развиване на хората има стъпала, които се оказват невъзможни за прескачане. Има доста положителни районни прокурори, които в случай че ги сложиш като окръжни, не стоят добре. Има хора, които на национално равнище наподобяват добре и безапелационно, само че на още по-голямото равнище можеш елементарно да ги захлупиш. И все пак считам, че изборът на Кьовеши ще показва желанието на европейските жители да могат да сложат малко повече ред в раздаването и харченето на европари по по-разумен метод.

Ние, „ Движение 21 “, имаме и някои други оферти по отношение на работата на Европарламента. Смятаме, че той също би трябвало да се снабди със законодателна самодейност и с по-големи от досегашните благоприятни условия за надзор върху Еврокомисията, тъй като когато Еврокомисията е безконтролна, тя доста по-лесно може да прави такива схеми, каквито правеше до момента.

Нещата би трябвало да се комбинират - Лаура Кьовеши да се гледа като опция, а не като панацея и да е ясно, че изборът ѝ за основен прокурор и натоварването ѝ с функционалности по контрола на европарите ще би трябвало да бъде употребен и от нас в промяната на нашата прокуратура и правосъдна система, тъй като това ще даде опция да се направи проблематичен чадърът, който нашата прокуратура поставя върху представители на ръководещите, и то върху основните представители. Гледам на избора на Кьовеши като опция, без да е панацея и без да анулира нашите отговорности.

Когато приказваме за злоупотреби с европейски средства, сякаш у нас те са първото, с което към този момент свързваме Европейският съюз - с разпределение на европари сред партийни бизнес кръгове. Не ни ли тика всичко това към същата наклонност, която се вижда в западноевропейски страни, а точно – към зоната на евроскептицизма?

Татяна Дончева : Тика ни и ни тика държанието на двете огромни европейски фамилии – Партията на европейските социалисти и Европейската национална партия. Не можеш да схванеш кой член на тази Европейска национална партия заради какво се явява реакционер, заради какво се явява член и на какъв принцип е всичко това, с какви консервативни полезности някой го свързва. По-скоро ги свързват с това: „ Абе те са национални хора и давай, давай всички там да членуват “.

Партията на европейските социалисти – ние сме не запомнили, само че хайде да напомним с днешна дата – имаше същите практики. По времето на тройната коалиция „ Сименс “ получи поръчки за над 1 милиард. Изпълнителен шеф на „ Сименс “ беше брачната половинка на Ханес Свобода – изтъкнат деятел на Партията на европейските социалисти – и, общо взето, се пита в задачата ПЕС и ЕНП по какво се разграничават като процедура? По лозунгите, които рецитират? Те са напълно незадоволителни за европейските жители и с нищо не способстват европейските жители да добруват, без значение дали са австрийци, французи или българи.

Очевидно двете огромни европейски „ фамилии “ би трябвало да бъдат отстранени от опцията по този начин жестоко да разпределят баницата. И по тази причина на всички места по Европа се основават и развиват така наречени „ извънсистемни “ партии. Имаше години, когато това се възприемаше като разкол надали не, само че в това няма нищо неприятно. Знаете, че такава партия пристигна на власт в Гърция и тя напълно няма волунтаристични решения или странности. Знаете, че такива партии имат въздействие в Италия, в Испания и в скандинавските страни. Смятаме, че наличието на такива обединения от цяла Европа ще бъде засилено в новия състав на Европарламента и ще би трябвало да има ново прегрупиране в Европейския парламент, нови групи партии с сходни възгледи, преформулиране на цели, преформулиране дори на това какво е ляво и какво е дясно, тъй като в този момент някак си по формулировка се подразбирало, че Партията на европейските социалисти била лява, тъй като рецитира леви лозунги, а Европейската национална партия била дясна, тъй като са се записали под тази табела. А там се виждат единствено едни корупционни практики.

Всичко се свежда до парите.

Татяна Дончева : Да. Всичко това би трябвало да откри отражение и тук, тъй че аз бих употребила въпроса Ви, с цел да обясня на нашите жители, че би трябвало да гласоподават по-смело, за хора и обединения, които им харесват, които им се виждат надеждни, за самостоятелни претенденти, за други претенденти, които считат за близки до себе си. Само да не вършат това напук, тъй като инатът не води до нищо. Да извадим Иванчева от пандиза и да я пратим в Европарламента на инат. На кого на инат, с изключение на на самите себе си? Има съществени хора, дано ги прегледат, дано да видят биографиите им, дано да видят опциите им, дано да видят опита им, възгледите им. Смятам, че това ще бъде къде-къде по-полезно. И най-много анти ГЕРБ.



Данаил Георгиев : Аз виждам разлика в аргументите за евроскептицизма в западноевропейските страни и у нас. При нас ги описахте доста тъкмо – че Европейският съюз е източник на средства, които развращават властта и са причина за корупция и злоупотреби. Докато в Западна Европа едва виждат Европейския съюз. Те имат благоденстващи стопански системи и добър витален стандарт. При тях недоволството идва от това, че поради Европейски Съюз се постанова да одобряват трудови мигранти; бежанци; хора от други страни, които са непознати на тяхната култура; хора, които съгласно тях им вземат работните места, източват обществените системи. Също по този начин се постанова да търпят страни от Източна Европа, които крадат техните пари, злоупотребяват с европейски средства и поради това е настояването България и страни от нашия сой да са отвън Шенген, да се развиват планове като пакета „ Макрон “ за подвижност и обществена отбрана. В една Германия или Франция да вземем за пример хората санкционират своите държавни управления, че са прекомерно великодушни в европейската си политика. Тук, в България, би следвало да накажем ръководството за това, че употребява не по предопределение европейските средства и се облагодетелства, вместо да има действителна изгода за районите, за компаниите, за предприятията, за хората като цяло.

Какви биха били целите Ви, господин Георгиев, в Европейския парламент и по какъв начин се отстоява български народен интерес със 17 български евродепутати при общо 705?

Данаил Георгиев : Тази численост действително отразява тежестта на България като население, като съразмерност по отношение на другите страни. Нашата роля е да защитим интереса на жителите, по тази причина настояваме Европейският парламент да получи повече пълномощия при взимането на решения, да има законодателна самодейност, повече парламентарен надзор върху Европейската комисия, по този начин щото значителните решения в Европейски Съюз да не се заключават в Съвета на Европейски Съюз, където държавните и държавните ръководители при закрити врата, постоянно без да се регистрира ползата на жителите, вземат решение и за пакетите за обществена отбрана, и за протекционистичните ограничения, и за квотите за бежанци и мигранти.

Много по-важно е органът, който е определен демократично от хората, посредством директни избори, да получи опцията да взима значителните решения в Европейския съюз. И там, при избора на способени и задоволително готови и насочени в работата на Европейския парламент и на европейските институции като цяло, да могат сполучливо да търсят партньорства, общи ползи със страни със сходни проблеми, със сходна настройка на хората, страни от нашия район – Румъния, Чехия, Унгария, Словакия. По разнообразни въпроси може да формираме тематични обединения и по този начин да се усили доста броя на евродепутатите, които биха дали своят вот „ за “ при вземането на избрани решения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР