Разгаря се нова война около отворения код – този път

...
Коментари Харесай

Отвореният код има нов враг: патентни тролове


Разгаря се нова война към отворения код – този път оръжието са патентите (снимка: CC0 Public Domain)

В последно време патентните тролове започнаха интензивно да нападат разработчици и компании, боравещи с отворен код. Атаките им са се нараснали със 100% от предходната година. Но общността на отворения код има по какъв начин да отвърне на удара.

В ранните дни на отворения код неговият главен зложелател бяха правосъдните каузи за накърнена интелектуалната благосъстоятелност, завеждани от частни компании. Те желаеха да смажат плановете с отворен код, преди да станат смъртоносни противници.

Съюзниците на Linux обаче завоюваха огромната част от делата. И настана мир в света на софтуера с отворен код. Постепенно той бе всеобщо общопризнат в бизнеса. Днес обаче патентните тролове са все по-голяма опасност за разработчиците на програмен продукт с отворен код.

Видно е, че отвореният код е сполучлива идея. Дори Microsoft видя грешката на своята омраза с Linux и през днешния ден го поддържа и споделя философията на отворения код. Това е положителната вест. Лошата вест е, че заради същия този триумф патентните тролове – известни също като „ лица за заявяване на патенти “ (PAE) нападат всички, които се възползват от силата на отворения код.

Неотдавнашният отчет „ UnifiedPatents, Defending Open Source: An 2022 Litigation Update “ демонстрира, че офанзивите на патентни тролове против планове с отворен код са на път да се усилят със 100% по отношение на 2021 година Откъде идва тази прогноза?! В средата на годината, към 6 юни, патентните офанзиви против планове с отворен код от страна на тролове към този момент се равняват на общия брой на делата за цялата 2021 година Водещите 10 от тези офанзиви включват някои от най-известните тролове.

„ Най-сложните и мощни световни банкови и финтех компании всъщност са се трансформирали в софтуерни компании, които употребяват програмен продукт с отворен код, с цел да развиват и дават своите услуги в огромен мащаб “, споделя Кийт Бергелт, основен изпълнителен шеф на Open Invention Network (OIN).
още по темата
По думите му, патентните тролове „ наподобява се насочват към [въпросните фирми] заради тази причина, дружно с обстоятелството, че фирмите за финансови услуги в предишното не са били дейни заявители на патенти “.

Веднъж въоръжени със софтуерни патенти, троловете търсят компании, употребяващи програмен продукт с отворен код. След това троловете настояват, че печелившият програмен продукт е „ нарушил техния патент “ и затова бизнесът, който употребява стратегиите с отворен код, им дължи пари. Твърди се, че в тази скица роля има и другарска настройка от избрани съдилища.

„ Решенията на съда по отношение на допустимостта на патентите са станали толкоз разнородни и непредсказуеми, че имат сериозен резултат върху тласъка за основаване на нововъведения във всички области на технологиите “, споделя съдията от Федералния апелативен съд в Съединени американски щати Полин Нюман.

„ Жертвата не е единствено съответният изобретател…; жертвите е и националният интерес [на всяка страна с] стопанска система, основана на нововъведенията, и публичният интерес, [който се възползва от] плодовете на софтуерния прогрес “, предизвестява Нюман.

Какво желаят троловете – естествено, пари. Те упорстват за възнаграждение за потреблението на тяхната патентна „ работа “. От финансова позиция това постоянно работи, тъй като за атакувания е по-евтино да заплати, в сравнение с да се бори в съда. И по този начин, през днешния ден 71% от всички патентни каузи против артикули с отворен код са заведени от тролове.

Изненадващо или не, обекти на офанзиви са даже компании, които имат запас, с цел да се пазят и да водят дълги правосъдни каузи – такива като софтуерните корпорации Гугъл, Samsung и Apple. Вярно е, че за троловете рискът да изгубят или да не им бъде платено е огромен, само че пък и постъпленията могат да бъдат големи, в случай че правосъдните каузи се увенчаят с триумф.

За да се борят с явлението, групи като „ Unified Patents “ (консорциум от компании, борещи се с троловете) употребяват отбрана на база незначителност. С този метод техните юристи и разработчици се стремят да потвърдят незначителност на патента, т.е. че той изначално е бил „ отпадък “. Основание за това е, че доста софтуерни патенти в никакъв случай не е трябвало да бъдат одобрявани по едни или други аргументи.

Друг значим орган в тази нова война е OIN. Със своето голямо патентно портфолио OIN е най-ефективен против същински патентни офанзиви, а не толкоз против тролове, само че оказва помощ и в битката с тях. Съвсем неотдавна OIN оказа помощ на GNOME Foundation да завоюва дело, заведено от патентен трол.

Инициативата за отворен код (OSI) също е вдигнала меч и щит против троловете. Саймън Фипс, шеф по стандартите и политиката на OSI, споделя: „ Тъжно е, че патентните наемници са подготвени да нападат действия на общността. Страхувам се, че можем да станем очевидци на по-нататъшно въоръжаване… в услуга на други стратегии – да вземем за пример в еволюиращия спор сред старите компании за потребителска електроника и телефони и по-новите бизнеси, които са възпрепятствани от така наречен „ Стандартни съществени патенти “.

„ Много сме закъснели за значими промени в потреблението на патенти в Европа и Съединени американски щати, тъй че общностите на отворения код да могат да създадат света по-добър без опити за данъчно облагане от „ остарялата армия “, счита Фипс.

Изглежда, че се задава дълга и яростна борба сред троловете и бранителите на отворения код. За всички разработчици и консуматори на програмен продукт с отворен код е значимо да наблюдават този спор и да са наясно с неговото развиване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР