Раздялата след дълга или кратка връзка се отразява не само

...
Раздялата след дълга или кратка връзка се отразява не само
Коментари Харесай

Как реагира тялото при прекъсване на любовна връзка

Раздялата след дълга или къса връзка се отразява освен на нашата душeвност, само че и на тялото. Учени от разнообразни страни организираха серия от изследвания и стигнаха до заключението, че нашето тяло реагира по 7 метода към неуспехите в любовта.

Болка
Учените от Колумбийския университет са открили, че хората, които неотдавна са се разделили, претърпяват срив, сходен на този, който усещат наркоманите. На участниците в проучването, които били със датчици за мозъчна интензивност, били показани фотоси, в това число и на някогашния сътрудник. И всякога, когато хората гледали фрагмента на някогашния, устройствата записвали вълна от интензивност в регионите на мозъка, виновни за болката. Това значи, че психическото изтезание в действителност се трансформира във физическо.

Адреналинът се прекатурва
Напрежение в цялото тяло, тревога, нараснала интензивност, а по-късно и остро чувство за обща уязвимост и треперещи ръце – познати чувства? Това е синдромът „ бий или бягай “, който поражда заради несъразмерното освобождение на адреналин и норепинефрин. Във време на заплаха тези хормони ни оказват помощ да се съберем и да действаме, да приведем всичките мускули в подготвеност. И тогава силите напущат тялото и ние се усещаме изтощени. Оказва се, че този синдром се включва освен в рискови обстановки, само че и когато изпитваме психическа мъка след спиране на взаимоотношенията.

Коремът пораства
Учените са открили, че в кръвта на хората, преживяващи разлъка, равнището на хормона кортизол се усилва фрапантно, което способства за приключването на кръв от храносмилателния тракт. До какво може да докара? Киселини, развиване на гастрит и други гастроентерологични болести. А неправилната работа на ендокринната система визира фигурата – мастните натрупвания се усилват.

Кожата „ цъфти “
Изследвания, извършени от учени от Wake Forest през 2007 година, потвърдиха, че стресът може да аргументи акне. Според статистиката, кожните проблеми са 23% по-чести при хора, които изпитват възприятие на незадоволеност в сантиментална връзка. Така че, в случай че забележите нежелани „ посетители “ на лицето си, не бързайте да се кандидатирате за крем за акне. Може би просто би трябвало да се възстановите от предишните усеща.

Падане на коса
Имате ли прекалено много коса на гребена? Недостигът на витамини няма нищо общо. Изследванията в Медицинския център на клиниката Майо демонстрират, че една от аргументите за изтъняване и рухването на повече коса може да се дължи на стрес от раздялата. Ето за какво, без значение с какъв брой витамини подхранвате своята коса, тя няма да се заздрави до момента в който не намерите баланс и благополучие в любовта.

Скок на кръвното налягане
Друга последица от неуспехите на персоналния фронт е повишение на кръвното налягане. Американски кардиолози обаче твърдят, че не си коства да се тревожите за това. Да, стресът провокира краткотрайно увеличение на налягането, само че не го трансформира в хронична хипертония. Вярно е, че има колорит: в случай че страдате от хипертония и сте скъсали след сериозна връзка – налягането може да докара до главоболие и кървене от носа.

Сърцето е „ разрушено “
Американска сърдечна асоциация твърди, че синдромът на „ разрушено сърце “ не е мит. При хора, страдащи от разлъка, интензивността на сърдечните мускули се нарушава и поражда кардиомиопатия. Но има и положителни вести – това заболяване е много рядко и може да бъде сполучливо лекувано. Кардиомиопатията, в 80% от случаите, се следи при дамите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР