Разделяне на Косово или размяна на територии със Сърбия -

...
Разделяне на Косово или размяна на територии със Сърбия -
Коментари Харесай

Косово - компромис или конфронтация

Разделяне на Косово или замяна на територии със Сърбия - тези дни се води изострен и неприсъствен спор сред Прищина и Белград. В началото на септември в Брюксел президентите Хашим Тачи и Александър Вучич би трябвало да беседват с посредничеството на Европейски Съюз. Междувременно на масата за договаряния беше поставена и етническа делба на територии, което провокира сериозен и отрицателен публичен отзив и в Сърбия, и в Косово.

Балканите не стопират да демонстрират и потвърждават на света, че са буре с барут. След като Македония и Гърция откриха решение на дългогодишния дебат за името, изпъкна различен отлежавал спор. Из района се разнесе още веднъж страхът от Велика Албания и промени на границите. Опасността от верижна реакция не е илюзорна изключително с взор към Босна и Македония. С това е наясно и сръбският политик в Косовския парламент Ненад Расич:
Ненад Расич, народен представител от Прогресивната демократическа партия: Негативните послания от двете страни, употребяваната терминология за предефиниране или поправяне на границите е рискова. Това са рискови хрумвания, които водят до етническо разделяне.
Сръбската концепция е пет общини в Северно Косово да бъдат свързани със Сърбия. Идеята на косоварите е общините с албанско малцинство в южна Сърбия да преминат към Косово. Тези политически проекти срещат социална опозиция.

Наим Рашити, политолог: Диалогът сега може да има завършек, а може и да няма. Политическата сцена не е готова за нито един вид.
Тези дни в Белград медии и политици още веднъж цитират Зоран Джинджич. Малко преди да бъде погубен през 2003-та именитият сръбски министър председател предлага пет точки с решения за Косово. Една от тях включва и делба. Твърдото му разбиране, изразено в последното тв изявление месец преди гибелта му е, че въпросът за Косово не търпи отсрочване.

Зоран Джинджич (1952-2003)Това, което имаме в този момент, е най-лошото. Представлява бяла гибел - в снега сте, мислите, че ви е добре, само че в действителност умирате. Трябва да се разсъните и да се осъзнаете, че се намирате в заплаха. Косово продължава да бъде заплаха за сръбската държавност. Това е рана, през която може да изтече и последната ни капка кръв.
Петнадесет години след убийството на Джинджич косовският проблем още чака своя Видов ден. И компромисът, и ескалацията, са вероятни решения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР