Разделяме един от най-забележителните автори на нашето съвремие - Милан

...
Разделяме един от най-забележителните автори на нашето съвремие - Милан
Коментари Харесай

Разделяме се с Милан Кундера, който ни разкри непосилната лекота на битието

Разделяме един от най-забележителните създатели на нашето съвремие - Милан Кундера, който умря на 94 години.

Роденият в чешкия град Бърно Кундера, който емигрира във Франция през 1975 година, е създател на книги и на чешки, и на френски език.

Романите му са издадени по света цели 2739 пъти. Четен е даже на персийски и на езика суахили, само че най-превежданата негова книга си остава " Непосилната лекост на битието ” – общо 426 издания на 44 езика. Писателят, който твърди, че

в наши дни, с цел да бъдеш оптимист, би трябвало да бъдеш ужасяващ безсрамник,

доживя да види света и в изискванията на тотална карантина, откакто през целия си живот гневно защитаваше свободата като висша цивилизационна полезност във всичките й форми.



Кундера е роден в Бърно и още до момента в който живее в родината си Чехия, два пъти е изключван от Комунистическата партия за " антипартийна активност ". През 1970 година той горещо се опълчва на окупацията на Чехия от страна на войските на Варшавския контракт, а пет години по-късно избира пътя на емиграцията. Интелектуалецът е поканен да преподава в университета на френския град Рен, като за него се застъпва персонално брачната половинка на тогавашния френски президент Валери Жискар д'Естен. Четири години по-късно чешкото поданство на Милан Кундера му е отнето, а две години по-късно той публично става жител на Франция.

Милан Кундера е създател на есета, пиеси, сборници с разкази и лирика. Световна известност реализира с романите „ Шегата “ (1965), „ Смешни любови “ (1963 – 1969), „ Животът е другаде “ (1970), „ Валс на разлъка “ (1971), „ Книга за смеха и забравата “ (1978), „ Непосилната лекост на битието “ (1984), „ Изкуството на романа “ (1986), „ Завети и изменничества “ (1993), „ Безсмъртие “ (1989), „ Бавно “ (1995), „ Самоличност “ (1996), „ Незнанието “ (2000), „ Празникът на незначителността “ (2014).

За да почетем този неоспорим гений, заслужен за Нобелова награда за литература, ви предлагаме определени цитати от творбите му, изпълнени с подигравка към света, метафизичен откровения, тънък комизъм, странни любови, ясно присъстващи политически детайли... на фона на един чист, грациозен и безподобен жанр. 



***

" Да, ще се промени: тя ще се трансформира в стърчаща неразрушима скала и нейната безсмислица ще се увековечи. “ („ Непосилната лекост на битието “)

„ В света на безконечното завръщане върху всеки жест тежи непостижима отговорност. ” („ Непосилната лекост на битието “)

„ Сигурно е единствено едно: опълчването тежест-лекота е най-загадъчното и най-многозначното от всички противодействия. ” („ Непосилната лекост на битието “)  

„ Онова, което не сме избрали сами, не можем да преценяме като своя заслуга, нито като своя неудача. “ („ Непосилната лекост на битието “)

„ Измяна значи излизане от редицата. Да измениш, значи да излезеш от редицата и да тръгнеш към незнайното. За Сабина няма нищо по-красиво от това, да вървиш към незнайното. “ („ Непосилната лекост на битието “)

„ Красотата е скрита зад кулисите на първомайската манифестация. Ако желаеме да я съзрем, би трябвало да раздерем платното на декора. “ („ Непосилната лекост на битието “)

***

„ На тези, които считат, че комунистическите режими в Средна Европа са създание извънредно на нарушители, им убягва основната истина: незаконните режими не са дело на нарушители, а на възторжени люде, твърдо вярващи, че са разкрили единствения път към парадайса. (…) По-късно за всички стана ясно, че няма никакъв парадайс и затова възторжените люде са били убийци “. („ Непосилната лекост на битието “)

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР