Разделителните линии и допирните точки - дисекция на преговорите между

...
Разделителните линии и допирните точки - дисекция на преговорите между
Коментари Харесай

Разделителните линии и допирните точки: Дисекция на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Разделителните линии и допирните точки - дисекция на договарянията сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

В рамките на няколко дни обществото стана очевидец на среднощни конференции, 24-часови ултиматуми и инфарктни договаряния.

Как се стигна до напрежението сред сътрудниците във властта ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На прага на ротацията на властта, напрежението стартира осезаемо да се повишава.

То ескалира на 20 февруари тази година, когато " Продължаваме Промяната- Демократична България " показаха съглашение, което нарекоха „ Меморандум по отношение на продължение на промените в региона на ефикасното ръководство, правораздаването, битката с корупцията и сигурността в интервала март 2024 година – декември 2024 година “. Документът имаше за цел да предложи ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за осъществяването на ротацията на 6 март 2024 година и визията на ПП-ДБ за целите на страната до края на 2024г.

Коалицията предлага съставянето на обществен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по съглашението за техните номинации.

Предвижда се опция номинации за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, в това число и цивилен организации, профилирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и осъществяването на нарочна инспекция за интегритет и за моралните качества на претендентите в условия на засилена гласност. Записано е предписание за отвод от претенденти с ярки политически профили.

ПП-ДБ оферират на ГЕРБ-СДС равно систематизиране на броя претенденти, избирани за членове на съответния орган. Изрично се прецизира, че в случай че някоя от двете групи желае да предложи претендент от друга парламентарно показана партия, този претендент се регистрира като номинация на съответната група, която прави предлагането, и не се стига до смяна на съотношението сред тях.

Документът разказва в детайли задачите на промените в редица области като правосъдната власт, неотложно избиране на членовете на Комисията за противопоставяне на корупцията, службите за сигурност, ограничения за повишение на доверието в изборния развой, продължение на промените в електронното ръководство.

В специфична глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на спомагателни ограничения по отношение на разкритията за непозволени зависимости в правосъдната система, които да разрешат пълноценно действие на Временната комисия за инспекция на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов, в това число законодателни промени въвеждащи опция за лимитирано откриване на съответстващи детайли на следствена загадка при надделяващ публичен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и съставлява основа за идните договаряния.

Ако постигането на съгласие се окаже невероятно, страните се договарят дружно с изборите за европейски парламент да се проведат и предварителни парламентарни избори за понижаване на риска от политическа неустойчивост и отклонение от проевропейския път на България.

Последва остра реакция

От ГЕРБ-СДС изрично отхвърлиха подписването на меморандума в този му тип. И показаха собствен вид на съдружно съглашение (Целия документ вижте в края на текста).

" В сглобки се научаствах, само че като виновна партията смятам, че е редно да въведем ред ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред актива на партията.

" Апелирам Христо Иванов и Атанас Атанасов, до момента в който се задоволяват с Министерство на правораздаването, с цялото опазване на здравето, с туризма, да видят по какъв начин Политическа партия узурпират цялата власт. Министерство на външните работи въобще не им е значимо, това беше кукичката, за която да се заловен, с цел да остане Асен Василев ", съобщи Бойко Борисов пред Националното заседание на партията в НДК.

" Ако Мария, обърна се Борисов към вицепремиера Габриел, приемеш да си министър председател с този финансов министър, за няколко месеца ще те прободат. С сходен кабинет – Тагарев, Василев, Богданов, спортния, на туризма – ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме. Затова твоят неуспех даже е плануван от тях ", сподели още Бойко Борисов.

" Пролича си разделянето. От другата страна на оста останахме ние и ПП-ДБ, и Движение за права и свободи. Към първичното разделяне преди 3 години., което беше сред нас, разломът с Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Възраждане, се появи едно доста мощно разделяне в обществото. Отивайки на избори би трябвало да сме наясно, че това разделяне ще се разтрои, тъй като към този момент стана факсимиле евроатлантическа коалиция, ще сме разрушени между тях ", сподели още Борисов пред членовете на ГЕРБ.

" Отделно ще бъдем доста по-слаби в борбата за геополитическата ориентировка на България ", добави той.

" Сега за три години ще платим цената, целият народ ще заплати. Поне за Шенген в този момент ще седим на масата и в случай че покажем непоклатимост след евроизборите, може да нападаме и по суша за него ", добави Борисов.

" Ако отидем на избори не знам по какъв начин ще водим и предизборната акция. Не мога да кажа против Петков по този начин както преди да се сбия с него в ефир, изкарахме 9 месеца дружно и направихме много неща дружно, добави Борисов. Когато приказват за Движение за права и свободи, Петков най-малко е човек, който си държи на думата, ще каже по какъв начин се развиха нещата, изключително за поддръжката с оръжия за Украйна, изключително правосъдната система, промените в Конституцията. Утре с Габриел и делегация от ГЕРБ-СДС имаме двустранни срещи, ще излъчим наш претендент, ще гласуваме в четвъртък и ще обявим ", уточни още Борисов.

" Подготвихме един план на съглашение, с цел да не слагаме сътрудниците от ПП-ДБ в безусловен или под напън звук. Поел съм ангажимент през днешния ден да им предадем съглашението да го прегледат ", сподели Бойко Борисов.

На 5 март премиерът учен Николай Денков подаде оставка , която бе гласувана единствено ден по-късно от Народното заседание.

Така бе задействана процедурата, планувана в Конституцията. 

На 9 март публично стартираха договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

На 11 март бе обявена позитивната настройка за изхода от договарянията . Николай Денков разгласи пред медиите: Имаме значителен прогрес в договарянията с ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев стартира двудневни съвещания с парламентарно показаните партии, които течаха паралелно с договарянията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Така договарянията сред ръководещите сътрудници трябваше да се ускорят, само че стигнаха до задънена улица в неделя. 

Блъф или действителна опасност беше снощната конференция на преговорния екип на ГЕРБ-СДС, че договарянията с ПП-ДБ за бъдещото ръководство след ротацията са провалени и ще се върви на предварителни избори? Поставеният от кандидатката за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел ултиматум е - или до 12 часа на обяд във вторник ПП-ДБ декларират, че “имат предпочитание да споделят властта ”, в случай че ли не - тя връща мандата на президента, вид за договаряния с втория мандат на ПП-ДБ няма, написа в собствен разбор за Емилия Милчева. 

Причината, съгласно Габриел, е, че “различията са фундаментални във връзка с това ГЕРБ да бъде признат като равнопоставен сътрудник ”. Половин час след брифинга на ГЕРБ от ПП-ДБ показаха подготвеност договарянията да продължат в идващите 7 дни, колкото е срокът по Конституция, откакто бъде връчен първият мандат. “... Но не сме подготвени да се откажем от концепцията за явен ангажимент за промени - в регулаторите, в правосъдната система, в службите ”, съобщи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.

Препъни-камъкът

Къде се спънаха продължаващите 10 дни договаряния? Не в състава на държавното управление, обясниха от ПП-ДБ. Според ГЕРБ обаче от обединението атакували персонално всеки техен претендент за министър и отказали контрактувани в началото квоти за министри на ГЕРБ.

Неофициално в понеделник в медиите бе публикуван лист с министрите в кабинета Габриел. Ето и имената, които съдържаше:

За министър председател и министър на външните работи е посочена Мария Габриел. Досегашният министър-председател Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

Калин Стоянов резервира позицията си в Министерството на вътрешните работи, както и правосъдния министър Атанас Славов.

В енергетиката обаче настава смяна. Tам Жечо Станков сменя досегашния министър Румен Радев.

В районното развиване и земеделието остават надлежно Андрей Цеков и Кирил Вътев.

Образованието обаче отива в ръцете на Красимир Вълчев.

С екологията се захваща Ивелина Василева, в културата остава сектор на Кръстьо Кръстев.

Досегашният ръководител на Народното събрание Росен Желязков става министър на нововъведенията.

Богдан Богданов резервира стопанската система, както и Георги Гвоздейков - превоза. Спроед преположенията Деница Сачева може да се върне в Министерството на труда и обществената политика. 

Позициите си резервират Зарица Динкова в Министерството на туризма и Александър Йоловски - в Министерството на електронното ръководство, заяви.

Същинският препъни-камък обаче е същият като при започване на договарянията - механизмът за избор и инспекции на претендентите за регулаторите и контролните органи (и мястото на ДПС). Това са тези над 100 индивида, чиято промяна с нови лица може да рестартира държавността - или да продължи да я държи в плен. Процесът е мъчителен за ГЕРБ и Движение за права и свободи, владеещи до момента тези органи, защото не просто би трябвало да правят отстъпка територия, а и да отслабят контрола върху “перманентната власт ”, както е назова преди време съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, напомня коментаторът на DW.

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Vesti.bg и на DW като цяло.

Пълен текст на съдружното съглашение на ГЕРБ-СДС:



Във видеото: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се схванаха за съставянето на кабинет
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР