Раздавани са общински пасища и обработваеми земи за жълти стотинки

...
Раздавани са общински пасища и обработваеми земи за жълти стотинки
Коментари Харесай

Като гледам колко изостана Сунгурларе от Карнобат и Айтос, сериозно се замислям да изляза на изборите за кмет догодина

Раздавани са общински пасища и обработваеми земи за жълти стотинки на хора от Движение за права и свободи, а на елементарните хора са отказвани дори и по един декар

 

- Г-н Киров, подготвяте ли се за кмет на община Сунгурларе, известен сте, живеете тук, имате престиж, имате капацитет?

- Засега не. Аз съм в действителност непрекъснато в Сунгурларе, бизнесът ми е тук, всичко мое е на територията на тази община. Аз давам работа на 60 души в общината. Плащам годишно над 2 млн. лева във тип на ренти. Плащам над 100 хиляди лв. като налози. Нямам ли право да желая да знам какъв е бюджетът на Община Сунгурларе и по какъв начин се разходва?!

- Кажете какво се е случило по време на последната сесия на локалния парламент през септември. Обиждали сте съветници, съгласно кмета Кенов, който обаче не е бил в залата. Питах Ви дали се стягате за кмет, тъй като до момента не сте се интересували от политика.

- Не може да има отчет на кмета пред Общинския съвет, а той да не участва. А аз да съм изпратил предния ден заявление до канцеларията на Общински съвет, че желая да взема отношение по точката, а болшинството да ме гони. Допустимо ли е това?! И един от общинските съветници да ме лъже в очите, че на предното съвещание са разглеждали тази точка, поради което аз няма защо да вземам отношение. Председателят на Общинския съвет да ми изяснява, че имало избори и не могат да се занимават с " това на сесията… " А по какъв начин да се занимават след изборите, като точката си минава?!  Мен не ме интересува кой по какъв начин ще гласоподава, нямам отношение към това.От 23 години аз съм поданик и работя в тази община. Имам право най-малкото от почитание да бъда изслушан.

- Какво обработвате и сеете?

- В 11 села създавам ечемик, пшеница, рапица, слънчоглед, лимец, спелта, кориандър. Имам 6 хиляди декара лична земя и към 50 хиляди декара обработвам под аренда.

- Може ли да се каже, че сте един от най-сериозните предприемачи на тази територия?

- Не съм един, а най-големият и работя съвсем половината земи в общината, в това число и общински.

- Тази засегнатост, че не желаят да чуят в Общински съвет Вашите доводи за незаслужено консумиране на държавни, европейски и общински средства,  окуражи ли Ви в един миг Вие да се явите на избори?

- В момента нямам желание да се явявам, само че като виждам какво се получава, накъде вървят, се възнамерявам съществено. За мене е обидно да виждам по какъв начин се стопанисва общинска благосъстоятелност и не мога повече да им мълча. Аз спор с кмета нямам, не съм търсил подобен, нито желая. Чисто и просто желаех да схвана каква е обстановката, откакто виждам какво е положението на Общината след толкоз години живот там. Сунгурларе не е мръднала, а виждам по какъв начин се развиват Карнобат и Айтос, виждам какво се прави и какъв брой са напред. Хората непрекъснато се оплакват пред мен по какъв начин се раздават общински пасища без търгове, по какъв начин елементарния човек не може да доближи до тях, само че не желая да влизам в дискусия.

- Кое " отключи " Вашата дръзка стъпка да влезете на сесията и да предизвикате абсурда?

- Преди три месеца общински съветници и кметове влязоха в Общинския съвет и без да има внесена точка по тематиката, скочиха срещу мен с въпрос за какво аз си пазя нивите и за какво не отпущам плява на техните животни. Аз не съм длъжен да обгрижвам техния бизнес. Представете си с какво се занимава Общинският съвет, сътвориха от това изключителна обстановка, като в Общински съвет направиха комисия и след седмица ме извикаха да дам доклад. И аз им дадох следния подобен: моя работа си е дали ще давам плява на някого, или няма да давам.

- Общинските съветници и кметове от кои партии бяха това?

- Ясно е, че не са от ГЕРБ. Това бяха общински съветници от Движение за права и свободи и кметове от Движение за права и свободи. Има хора с хиляди декари раздадени общински пасища, а има такива, които нямат и един декар. И когато им изкарах лист с имената - кой кмет и кой консултант, всичките  навързани като свински вътрешности в тези пасища и обработваеми аграрни земи, за които заплащат на Общината жълти стотинки... Всички те скочиха срещу мен, че съм тръгнал срещу животновъдите. Аз нямам нищо срещу тези стопани и се разбирам с всички и все още. Аз с отглеждане на животни не се занимавам. Може ли да допуснете, че мога да сътворявам спор? Аз могасамо  да работя, без даже Общината да ме интересува, развъртвам си бизнеса от одини тук и ми е задоволително това, което върша. И съм го правил добре – при мен хората постоянно си получават заплатите, които са над 2000 лева Не съм човек, по който би трябвало да плюят по този метод, това ме наскърбява. Аз почитам кмета и неговата институция, тяхната политическа работа мен не ме интересува, нямам алъш-вериш там. Но държа тази точка да се върне и преразгледа докладът на бюджета на Сунгурларе за предната година. Пуснал съм тъжба в Областна администрация и чакам това да се случи. Ще проследявам реакцията на Областния шеф и ще поканя медии на тази сесия.

- Какво очаквате да излезе от там, от този доклад за 2021 година?

- Много неща. В момента не мога да кажа какви, дано забележим какво ще се регистрира, дано пристигна това време и да дадат доклад къде са изразходвани средствата, по какъв метод, какви са публичните поръчки, какви комисии има. Защото това са парите на данъкоплатците. Има европроекти по разнообразни стратегии, по трансгранично съдействие, напр.… Нека забележим по какъв начин се извършват, всичко да се ревизира. Не може по този начин да се стопанисва Община Сунгурларе, все едно е частна компания. В моята компания аз мога да върша каквото реша, съгласно закона, само че тук приказваме за обществени средства. Общинският съвет и кметът поставят клетва да пазят общинското и държавното имущество. И средствата, които се дават във тип на дотации и доходи от налози, би трябвало да се разходват по транспарантен метод. Имам право да знам.



ми   

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР