Разбунтувалите се наемни войници, които за кратко превзеха руски военен

...
Разбунтувалите се наемни войници, които за кратко превзеха руски военен
Коментари Харесай

Путин се готвеше да превземе Киев, но избяга от Москва

Разбунтувалите се наемни бойци, които за малко превзеха съветски боен щаб по време на заплашителен поход към Москва, се отдръпнаха в неделя, само че краткотрайният протест отслаби позициите на президента Владимир Путин тъкмо в миг, когато неговите сили са изправени пред яростна контраатака в Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Съгласно изискванията на съглашението, което постави завършек на рецесията, Евгений Пригожин, който поведе бойците на " Вагнер " в несполучливия бунт, ще отиде в заточение в Беларус, само че няма да бъде подложен на правосъдно гонене. Но не беше ясно какво ще се случи в последна сметка с него и неговите сили. Кремъл и беларуският президент Александър Лукашенко, който посредничи при сключването на договорката, оповестиха малко детайлности за нея. Нито Пригожин, нито Путин са казвали нещо по въпроса, а висшите съветски военни ръководители също резервираха безмълвие.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дефинира събитията от уикенда като " необикновени ", като напомни, че преди 16 месеца Путин изглеждаше подготвен да превземе столицата на Украйна, а в този момент трябваше да пази Москва от сили, водени от тогавашното му протеже. " Мисля, че видяхме да се появяват от ден на ден пукнатини в съветската фасада ", сподели Блинкън в предаването " Среща с пресата " по Ен Би Си.

" Твърде рано е да се каже къде тъкмо ще отидат и по кое време ще стигнат (силите на Пригожин), само че сигурно ще изникват от ден на ден нови въпроси, на които Путин ще би трябвало да отговори през идващите седмици и месеци ", добави той. Все още не беше ясно какво ще значат за войната в Украйна пробойните, отворени от 24-часовия протест. Но вследствие на случилото се някои от най-боеспособните сили, сражаващи се за Русия, бяха изтеглени от бойното поле: войските на “Вагнер ”, които демонстрираха своята успеваемост, постигайки единствената сухопътна победа на Кремъл от месеци насам в Бахмут, и чеченските бойци, изпратени да ги спрат на метода към Москва.

Бързото нахлуване на силите на " Вагнер ", което значително не срещаше опозиция, разкри и уязвимостта на съветските сили за сигурност и армията. Съобщава се, че наемните бойци са свалили няколко хеликоптера и боен информационен аероплан.

 

Министерството на защитата направило коментар по тези изказвания. " Честно казано, считам, че “Вагнер ” евентуално е нанесла повече вреди на съветските въздушно-космически сили през миналия ден, в сравнение с украинската атака през последните три седмици ", съобщи Майкъл Кофман, шеф на отдела за проучвания на Русия в изследователската група Си Ен Ей.

Украинците се надяваха, че съветските бойни дейности могат да основат благоприятни условия за тяхната войска, която е в начален стадий на контраатака за връщане на територии, завзети от съветските сили.

 

" Путин и съветската войска са доста по-слаби и това е от голяма важност във връзка с Украйна ", съобщи лорд Ричард Данат, някогашен шеф на генералния щаб на английските въоръжени сили. "... Пригожин напусна сцената, с цел да отиде в Беларус, само че дали това е краят на Евгений Пригожин и на " Вагнер? ", добавя той.

Съгласно изискванията на съглашението, което спря настъплението на Пригожин, на бойците на “Вагнер ”, които не поддържаха протеста, ще бъдат препоръчани контракти непосредствено с съветската войска, което ще ги сложи под контрола на военното управление, което Пригожин се опитваше да измести.

 

Възможен претекст за протеста на Пригожин беше настояването на министерството на защитата, което Путин поддържа, частните компании да подпишат контракти с него до 1 юли.

 

Пригожин отхвърли да го направи. " Това, което не знаем, само че ще разберем през идващите часове и дни, е какъв брой от неговите бойци са отпътували с него, тъй като в случай че той е отишъл в Беларус и е запазил ефикасна бойна мощ към себе си, тогава той още веднъж съставлява опасност за Украйна ", сподели Данат.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в телефонен диалог в неделя е споделил на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че прекратеното въстание в Русия е " разкрило слабостта на режима на Путин ".

 

При светкавичното си нахлуване в събота силите на Пригожин поеха контрола над два военни центъра в Южна Русия и се приближиха на 200 км от Москва, преди да се отдръпват. Хората в Ростов на Дон приветстваха войските на Вагнер при отдръпването им късно в събота - сцена, която ускори страха на Путин от национално въстание. Някои поданици на града се втурнаха даже да свидлив ръцете на Пригожин, до момента в който той се отдалечаваше с джип.

Въпреки това протестът бързо утихна, частично тъй като Пригожин не получи поддръжката, която явно очакваше, от съветските служби за сигурност. Федералната работа за сигурност неотложно прикани за неговия арест. " Явно Пригожин е изпаднал в суматоха ", съобщи пенсионираният американски военачалник Дейвид Петреъс, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, в предаването " Състоянието на съюза " по Cи Ен Ен.

 

" Този протест, макар че провокира някои овации, наподобява, не генерира онази поддръжка, която той се надяваше да реализира ", добавя той.

Ростов на Дон изглеждаше спокоен в неделя сутринта, като единствено следите от веригите на танковете по пътищата напомняха за бойците на “Вагнер ”. " Всичко приключи напълно добре, популярност Богу. Според мен с минимални жертви. Добре свършена работа ", сподели един от жителите, който се съгласи да се показа единствено с дребното си име - Сергей. Той сподели, че бойците на “Вагнер ” за него са били герои, само че към този момент не са.

В Липецка област, която се намира на пътя за Москва, жителите изглеждаха необезпокоени от размириците. " Те не нарушиха нищо. Стояха умерено на тротоара, не се приближаваха и не говореха с никого ", споделя Милена Горбунова пред АП.

 

Докато силите на “Вагнер ” се придвижваха на север към Москва, съветски бойци, въоръжени с картечници, построиха контролно-пропускателни пунктове в покрайнините на града. В неделя следобяд войските се изтеглиха и придвижването се възстановява, макар че Червеният площад остана затворен за гости. По автомагистралите, водещи към Москва, екипи ремонтираха пътища, разрушени единствено няколко часа по-рано в суматохата.

Водещите на следените от страната телевизионни канали показаха съглашението за преустановяване на рецесията като демонстрация на мъдростта на Путин и излъчиха фрагменти на оттеглящите се от Ростов войски на “Вагнер ” за облекчение на локалните поданици, които се притесняваха от кървава борба за контрола над града.

 

Интервюираните от “Канал 1 ” поданици на града похвалиха метода, по който Путин се е справил с рецесията. Но протестът и договорката, която го приключи, съществено накърниха репутацията на Путин като водач, подготвен безмилостно да санкционира всеки, който оспорва властта му.

Пригожин изиска отстраняването на министъра на защитата Сергей Шойгу, който той от дълго време подлагаше на критика остро за метода, по който води войната в Украйна. Съединени американски щати са разполагали с разследващи данни, че Пригожин от известно време струпва свои сили наоколо до границата с Русия.

 

Това опонира на изказванието на Пригожин, че протестът му е в отговор на нападението на съветските военни против полевите му лагери в Украйна в петък, при което съгласно него са починали огромен брой негови хора. Министерството на защитата отхвърля да е атакувало лагерите.

Конгресменът Майк Търнър, който ръководи комисията по разузнаване в Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати, съобщи, че походът на Пригожин към Москва наподобява е бил плануван авансово.

 

" Тъй като е боен, той схваща логистиката и помощта, от която ще се нуждае, с цел да направи това ", в това число от някои руснаци по границата с Украйна, които го поддържат, сподели Търнър в предаването " Лице на нацията " по Си Би Ес. " Това е нещо, което е трябвало да бъде планувано много преди този момент, с цел да бъде изпълнено по метода, по който стана ", сподели той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР