Разбрали се със служебното правителство за „балансиран” вариантПредлагат увеличението да

...
Разбрали се със служебното правителство за „балансиран” вариантПредлагат увеличението да
Коментари Харесай

ИТН искат да отложат вдигането на пенсиите

Разбрали се със служебното държавно управление за „ балансиран” вид
Предлагат нарастването да е от 25 декември, а не от 1 октомври

Токът ви тресе, съобщи Тома Биков

Да се отсрочи повдигането на пенсиите, желаеха от „ Има подобен народ” единствено ден, откакто депутатите в Народното събрание одобриха желаното минималната пенсия да стане 370 лв. от 1 октомври, а всички пенсии да се актуализират посредством коефициент 1,35 за година стаж.

Изненадващо обаче ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ разгласи при започване на съвещанието през вчерашния ден, че с финансовия министър Асен Василев били съгласували нов, „ балансиран” вид. Той на процедура планува отсрочване на нарастването на пенсиите за 25 декември тази година. „ И този уравновесен метод е следният - от 1 октомври да влязат в действие наредбите по отношение на антикризисната мярка от 120 лева добавка за всяка една пенсия до края на 2021 година. От 25 декември минималната пенсия се усилва на 370 лв., а оптималната на 1 500 лв., както и преизчисляването на пенсиите на база автентичен стаж с коефициент 1,35”, съобщи Каримански.

Предложението провокира неразбиране, а от Демократична България желаеха отмора. През това време незабавно беше свикано съвещание на бюджетната комисия, на която от Има Такъв Народ да съберат задоволително поддръжка за отсрочване на актуализацията на пенсиите. „ Не си играйте с упованията на пенсионерите. Днес всички вестници оповестиха, че пенсиите се усилват от 1 октомври. Кой ще понесе отговорността от трето гласоподаване на към този момент признати текстове по бюджета на ДОО”, съобщи от трибуната депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

„ Какво става тук? Кой предложи датата 25 декември? Токът ви тресе и извадете телта от контакта, тъй като минирате работата на идващото постоянно правителство”, сподели от трибуната и Тома Биков от ГЕРБ. И изясни на депутатите от „ Има подобен народ”, че са се забъркали в огромна каша. Вчера говорихте за годеж, а този брак вие сте го изконсумирали още преди да сте се сгодили, сподели още Биков. И изясни, че виновността за това ще бъде на Има Такъв Народ и на президента Румен Радев.

Депутатите одобриха предлагането на шефа на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев второто четене на законопроекта да продължи през днешния ден. А по-късно на бюджетна комисия беше утвърдено нарастването на пенсиите да се отсрочи за 25 декември, а добавката от 120 лв. и 650 лв. за втората година от майчинството да влезе в действие от 1 октомври. Окончателното гласоподаване ще бъде през днешния ден в зала.
Бившият обществен министър Иван Нейков:Законът не разрешава трето гласоподаване
Ще се наложи да се трансформират осигуровките



Ние чисто конституционно към този момент нямаме заден ход и в случай че стенографските записи покажат, че всичко е гласувано - и стоте лв., и 120-те лв., и увеличението на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличението на тавана на пенсиите - в случай че всичко това излезе, че е гласувано - ние обратно не може да се върнем. Това съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков. Тук в някакъв миг някой би трябвало да сложи въпроса за напълно нов Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване, просто тъй като това, което ни се предлага сега, е улица без излаз, добави той.

По думите му, с цел да може да бъдат изпълнени тези решения на Народното събрание, е належащо да бъдат изменени размерите на осигуровките или размерите на налозите, с цел да могат да се обезпечат тези средства.
„ Но аз стартирам да се тормозя, че всичко това работи против осигурителната система. Ние непрестанно усилваме каузи в пенсията, който не е обвързван с приноса на хората в пенсионна система. А е обвързван с предизборните битки на партиите”, сподели Иван Нейков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР