Разбирането ни за формирането на галактиките и тъмната материя може

...
Разбирането ни за формирането на галактиките и тъмната материя може
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб разкри мистериозна древна галактика на 11 милиарда години

Разбирането ни за образуването на галактиките и тъмната материя може изцяло да се промени след нови наблюдения на звездна популация, която е по-голяма от Млечния път и в действителност не би трябвало да съществува
Нови наблюдения, направени благодарение на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", разкриват мистериозна антична вселена, написа сп. " Нейчър ".

Разбирането ни за образуването на галактиките и естеството на тъмната материя може изцяло да се промени след нови наблюдения на звездна популация отпреди повече от 11 милиарда години, която е по-голяма от Млечния път и в действителност не би трябвало да съществува.

Публикацията в сп. " Нейчър " разказва изобретение, направено благодарение на нови данни от галактическия телескоп " Джеймс Уеб ". Резултатите демонстрират, че солидна вселена в ранната Вселена, следена преди 11,5 милиарда години, има извънредно остаряла популация от звезди, която се е формирала доста по-рано.

Наблюдението прекатурва настоящото моделиране, защото няма насъбрана тъмна материя в задоволителни концентрации, с цел да провокира тяхното формиране, споделя ръководителят на проучването Карл Глейзбрук от Технологичния университет " Суинбърн ".

Учените изясняват, че са " преследвали " въпросната вселена в продължение на седем години, прекарвайки часове в наблюдения с двата най-големи телескопа на Земята, с цел да схванат какъв брой е остаряла, само че без резултат.

В последна сметка се постанова те да употребяват галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", с цел да потвърдят нейната природа, написа Българска телеграфна агенция.

" Сега надхвърляме границите на вероятното, с цел да потвърдим най-старите солидни чудовища, които съществуват надълбоко във Вселената. Това уголемява границите на разбирането ни за това по какъв начин се образуват и развиват галактиките ", споделя доктор Темия Нанаякара, началник на спектралния разбор на данните от телескопа " Джеймс Уеб ".

Нанаякара добавя, че образуването на галактиките значително се диктува от това по какъв начин се концентрира тъмната материя.

Учените изясняват, че съществуването на сходни извънредно солидни галактики толкоз рано във Вселената поставя обилни провокации пред общоприетия модел на космологията.

Необходими са спомагателни наблюдения, с цел да се откри какъв брой постоянно срещани могат да бъдат тези галактики.

" Космическият телескоп " Джеймс Уеб " открива от ден на ден доказателства за солидни галактики, които се образуват при започване на времето. Надяваме се да открием още и в случай че се случи, това в действителност ще обърка визиите ни за образуването на галактиките ", споделя Глейзбрук.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР