Разбирането и осмислянето на тази история изисква гмуркане във вековната

...
Разбирането и осмислянето на тази история изисква гмуркане във вековната
Коментари Харесай

Любопитни факти „от кухнята“ на Ватикана

Разбирането и осмислянето на тази история изисква гмуркане във вековната история на това религиозно място и многочислените трудове за него.

Освен редицата забележителности, които виждаме на пръв взор, когато влезем в тази земя, Ватикана пази своите издържани във времето обичаи, някои от които не са толкоз известни. Ето 10 любопитни обстоятелството от „ кухнята “ на Ватикана.

Бодлер е споделил в миналото, че „ най-хубавият трик, който дяволът в миналото е устройвал, е да обеди хората, че той не съществува “. Но във Ватикана той към момента се счита за изцяло жив. Покойният Папа Йоан Павел II персонално прави три ритуала на екзорсизъм по време на ръководството си, а папа Бенедикт XVI даже уголемява обсега на екзорсизма, спонсориран от католическата черква, в международен мащаб. На процедура, отец Габриеле Аморт, основният екзорсист на църквата, твърди, че освобождава над 300 демона годишно от своя офис във Ватикана. А също така има към 350 екзорсисти в Италия, които работят от името на римокатолическата черква. Отец Габриеле също по този начин учи епископите по какъв начин да разграничават сатанинското наличие от психологичните разстройства. Според него един от методите да се разпознаят страдащите от първото е, че те получават пристъпи при типа на светена вода и кръст.

С към 1,5 закононарушения на глава от популацията, Ватикана е едно от местата с най-голям растеж на закононарушенията. Но това не значи, че кардиналите си поставят черни маски и вървят да обират банките. Просто туристическите тълпи са парадайс за джебчиите. Ситуацията е усложнена и от обстоятелството, че Ватикана не разполага със затвор и има единствено един арбитър. Затова множеството нарушители просто са съпровождани до границата с Италия като част от конвенция сред двете страни. Законодателството на Ватикана е основано на италианското с някои разлики, касаещи развода и абортите. Наказанията във Ватикана (главно за джебчийство в безмитните магазини) нормално се състоят в възбрана на лицето да стъпва на територията на страната. Но не всички закононарушения са свързани с кражба. През 2007 година Ватикана произнася първата присъда за владеене на опиати, откакто е намерено известно количество от опиата в бюрото на чиновник.

Има такива грехове, които са прекомерно тежки даже за епископите. На отците е позволено на изповядват грехове като убийства, само че има пет гряха, които изискват помилван единствено от Върховния съд на Апостолическия автограф. Този орган съществува през последните 830 години, само че едвам през 2009 година членовете му държат конференция, на която разискват активността си.

Три от петте гряха засягат духовенството. Ако си духовник, който издава признанията на изповядващите, в случай че си духовник, който предлага помилван на личните си полови сътрудници, и в случай че си правил аборт и искаш да станеш духовник – това са случаите, при които казусът би трябвало да се преглежда от Върховния съд. Другите два гряха засягат всички. Първият е да не уважаваш Причастието. Това е по този начин, защото католиците имат вяра, че хлябът и виното въплъщават тялото и духа на Исус Христос. Богохулството по отношение на тях, е осквернение по отношение на Христос. Другият грях е опит за ликвидиране на Папата.

Тайните архиви на Ватикана не са толкоз секрети откогато Папа Лъв XIII разрешава визити там от 1881 година Днес те са даже още по-достъпни. Посетителите са свободни да се допрян до кореспонденцията на всеки папа през последните 1000 години. Въпреки това има една измама. Гостите би трябвало да знаят тъкмо какво търсят. Библиотекарите не разрешават да търсите нещо в 52-те благи от лавици с архиви.

Едно от най-известните писма е това от Хенри VIII, в което той моли за отменяне на брака му с Катрин от Арагон. Папа Климент VII отхвърля да почете молбата на владетеля. Въпреки това Кралят на Англия се развежда и след това се дами за Ан Болейн. Това води до повреждане на връзки сред Рим и британската черква.

Днес Швейцария може да не влиза във военни спорове, само че в средата на предишното хилядолетие тя е била непобедима военна мощ. Швейцарските армии са били известни със своите оръжия и сухопътни войски. След като Папа Юлий II става очевидец на техните умения в борба преди 500 години, той взима няколко воина за свои персонални телохранители. От тогава до в този момент швейцарските бойци се заклеват във честност към Папата. По време на обсадата на Рим да вземем за пример, през 1527 година, мнозина от тях умират, до момента в който пробват да подсигурят бягството на Папа Климент VII. Към момента тази процедура към момента продължава да е настояща.

Всички почитатели на „ Кръстникът “ знаят за договорката в третата част на кино лентата, където Ватикана и мафията уговарят убийството на папата. Дори това да не е основано на същинска история, има мрачни интервали от историята на страната, които настояват за сходно съдействие. Сутринта на 28 септември 1978 година папа Йоан Павел I е открит мъртъв в леглото си, едвам 33 дни след стъпването му в служба. Ватикана твърди, че гибелта е разследване на инфаркт, само че аутопсия по този начин и не е осъществена. Четири години по-късно президентът на Ватиканската банка, отец Пол Марцинкус, подава оставка откакто на повърхността излизат връзките на банката с мафията. Като резултат, банката е длъжна да изплати 200 млн. $ на своите инвеститори. Марцинкус по този начин и не е упрекнат, и макар че името му е забъркано в няколко мистериозни смъртни случая, той получава леговище в Съединени американски щати и умира в Аризона 16 години по-късно.

Щом някой от кардиналите е определен за папа, той се приема за глава на римокатолическата черква и земен делегат на Бога до края на живота си. Такъв беше казусът до преди 6 години, когато папа Бенедикт XVI непринудено се отдръпна. Преди него, последната абдикация на папа е била преди 500 години. Това обаче е огромно изключение от правилото, защото даже папи в напреднала болест остават на поста си. Това значи, че даже да е некадърен да извършва отговорностите, както е казусът в последните години на папа Йоан Павел II, той не трябва да се отдръпва. Какво се случва тогава? Някой от кардиналите поема отговорностите на папата, само че никой не е акредитиран да организира церемонии. Така че доста от мероприятията остават несъблюдение, до момента в който папата се възвърне или не почине и различен заеме мястото му.

Ватикана има потребност то стотици милиони $ бюджет, с цел да действа. Основните разноски са за интернационалните представителства, заплащане визитите на папата, поддръжка на катедрали и дарения към учебни заведения, църкви и здравни центрове. Откъде идват тези пари? Католиците внасят пари в своите локални църкви и събират от към 100 млн. годишно за Ватикана. Но това не е единственият източник на приходи. Голяма сума произлиза от продажбата на книги, входни такси за музеите и сувенирни артикули. Но даже това не е било задоволително в избрани моменти. През 2007 година държавният дълг на Ватикана е 13, 5 млн. $. Проблемът отчасти се дължи на обезценяването на американския $, довел до по-малка покупателна дарба. Друг съдействуващ фактор е бил неправилния ход на папа Бенедикт XVI да промени наличието на формалният вестник на Ватикана, L’Osservatore Romano. С цел да усили тиража, той моли редактора на вестника да го направи по-масов, като отразява всевъзможни вести, а освен религиозни такива.

Ватиканската банка е единствената в света, която разрешава да изберете алтернатива „ латински език “, когато теглите пари от банкомат. Това е едно от дейностите за да се поддържа жив този език. Папа Бенедикт XVI е необикновен последовател на концепцията и даже е употребявал този език в неофициалното си другарство.

Във Ватикана действа специфична организация, отдадена на латинския език. През 2003 година тя даже разгласява актуален речник, в който са включени латински еквиваленти на някои модерни изрази и думи: „ час пик “ (rush hour – tempus maximae frequentiae) и „ миялна машина “ (dishwasher – escariorum lavatory).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР